Među mjestima koja su teško stradala u potresima koji su na samom kraju 2020. godine zatresli dijelove Hrvatske je i Glina. Više od 200 obitelji na području Gline ostalo je bez krova nad glavom, ali ljudi u ovom kraju ne gube nadu i vjeru da sutra donosi nešto bolje.

Obnova Gline bit će dugotrajna, ali bez imalo sumnje svi zajedno Glini ćemo osigurati novi početak.

Jer Glina je važan dio naše povijesti, a mnogi ni ne znaju koliko važan. Ovaj grad poznat je između ostalog, i kao grad hrvatske himne.

Kako se navodi na stranicama Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, 14. ožujka 1835. godine, u desetome broju prvoga hrvatskog kulturnog i književnoga časopisa "Danicza horvatzka, slavonzka y dalmatinzka", objavljena je pjesma Antuna Mihanovića naziva "Horvatska domovina".

Petrinja Humanitarne akcije za Petrinju, Sisak, Glinu i okolicu: Saznajte kako možete pomoći stradalima u potresu

Slika nije dostupna Tri vrste paketa pomoći: Crveni križ objavio popis artikala koje možete donirati

Ovaj zagrebački pravnik i jedan od pjesnika hrvatskog narodnog preporoda napisao je ukupno 14 strofa, a prva, druga, predzadnja i zadnja postale su temelj današnje himne "Lijepa naša domovino".

A sada dolazimo do Gline. Iako, kako navodi NSK, nije posve sigurno tko je skadao glazbu, uvriježilo se mišljenje da je to bio hrvatski časnik u austrougarskoj vojsci i glazbeni amater Josip Runjanin, koji je služio kao kadet u graničarksoj pješačkoj pukovniji br. 10 u Glini, pod zapovjedništvom pukovnika Josipa Jelačića. Zato se i smatra da je popijevka skladana tamo.

Do danas nije otkriven izvornik napjeva, poznat je samo zapis koji je 1861. godine navodno zabilježio pjevački pedagog Vatroslav Lichtenegger, prema pjevanju svojih učenika, navodi NSK.

Prije četiri godine u Glini je svečano obilježena 170. obljetnica skladanja hrvatske himne, a prošle godine Grad Glina i Sisačko-moslavačka županija otkupili su Kuću hrvatske himne, odnosno nekretninu u kojoj je uglazbljena "Lijepa naša domovino". Dokaz je to koliko su u ovom kraju ponosni na činjenicu da je upravo tamo Josip Runjanin uglazbio himnu.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju