1. Orašasti plodovi. Zamrzivač će im pomoći da dulje traju jer će hladnoća spriječiti da ulja u njima užegnu. To je dobra vijest za sve koji kupuju velike količine orašastih plodova. Odvojite dijelove koje ćete odmah pojesti, a ostatak zamrznite.
2. Kuhana riža. Ako vam je ostalo puno riže od ručka, stavite ju u plastičnu posudu s poklopcem koja je otporna na hladnoću i zamrznite. Kada ju opet poželite jesti, jednostavno ju zagrijte u mikrovalnoj peći.
3. Ribani sir. Kako vam se dobar sir ne bi pokvario u frižideru zbog predugog stajanja, naribajte ga, stavite u vrećice za zamrzavanje i zamrznite. Kada vam zatreba samo ga ubacite u jelo bez odmrzavanja.
4. Dozrele banane. Ljubitelji kolača od banana sigurno znaju ovu tajnu. Dozrele banane koje su po kori već dobile tamne mrlje zapravo su jako slatke i ukusne. Ako ih ne želite jesti, možete ih smrznuti i prvom prilikom ubaciti u neki biskvit. Sjajne su i kao dodatak smootiejima. Učinit će ih kremastijima, a s obzirom da su banane već smrznute u smoothie ćete staviti manje leda.
5. Vino. Ostalo vam je malo vina u boci nakon večere? Ulijte ga u posudicu za led i smrznite. Kada ćete raditi umake, gulaše ili bilo koja druga za koja vam treba malo vina, jednostavno unutra ubacite 'kockicu' vina. Možete ih koristiti i kao dodatak koktelima ili sangriji.Kruh je najbolje zamrzavati dok je još svjež. Zato odmah odredite koliko ćete kruha pojesti, a koliko ostaviti za druge dane. Ostatak dobro zamotajte u foliju i stavite u vrećicu za zamrzavanje.
6. Slanina. Možete smrznuti 'blok' slanine ili ju možete narezati na tanke šnite, zatim zamotati u papir za pečenje, staviti u vrećicu za zamrzavanje i zamrznuti.
7. Maslac. Možete ga smrznuti u njegovom originalnom pakiranju, ali ga prije toga dodatno dobro zamotajte u foliju. Smrznuti maslac možete naribati u brašno kada radite tijesta za pite ili kekse. Naribajte smrznuti maslac u brašno kada radite prhka tijesta ili kekse.
8. Svježi začini. Operite svježe začine i pustite ih da se osuše. Zatim ih nasjeckajte na željenu veličinu, raširite na protvanu za pečenje kolača, dobro zamotajte plastičnom folijom i ubacite u zamrzivač na nekoliko sati. Tada ih s protvana premjestite u vrećice za zamrzavanje i vratite u zamrzivač. Začine možete ubaciti u posudice za led, napuniti ih vodom i tako zamrznuti.
9. Tijesto za kekse. Napravljeno tijesto formirajte u manje i dulje pravokutne blokove, zamotajte u plastičnu foliju, ubacite u vrećicu za zamrzavanje i zamrznite. Kada želite kekse, izvadite tijesto iz zamrzivača, narežite na ploške željene debljine i ubacite u pećnicu.
10. Kruh. Kruh je najbolje zamrzavati dok je još svjež. Zato odmah odredite koliko ćete kruha pojesti, a koliko ostaviti za druge dane. Ostatak dobro zamotajte u foliju i stavite u vrećicu za zamrzavanje. Kada ga poželite jesti, odstranite foliju i ubacite kruh u pećnicu zagrijanu na 150 stupnjeva, između 5 do 10 minuta.
11. Žumanjci i bjelanjci. Nikada ne smrzavajte cijela jaja, nego obavezno odvojite žumanjke od bjelanjaka. Pohranite ih u plastične posude za zamrzavanje i ubacite u zamrzivač.Prije upotrebe ostavite da se odmrznu.
12. Tučeno slatko vrhnje. Ako vam ostane neiskorišteno tučeno slatko vrhnje, tretirajte ga kao i začine. Na protvanu za kolače rasporedite male 'hrpice' šlaga i stavite protvan u zamrzivač na nekoliko sati. Kada se smrznu ubacite ih u vrećice za zamrzavanje i vratite u zamrzivač.