Sjednete li u kafić popiti jutarnju kavu ili popodnevno pivo, vjerojatno će u vašoj blizini biti neko dijete. Bez obzira na to je li zima ili ljeto, pušački ili nepušački kafić, djece nekako uvijek bude po kafićima.

Nisam ih vidjela jedino po onim starinskim, opskurnim, lokalnim birtijama gdje se od jutra za šankom okupljaju mahom muškarci da začine dan, a ti ih vidiš dok vodiš dijete u vrtić ili ideš na posao pješice.

Je li djeci mjesto u kafićima? Iako bih rekla "ne", ne mogu baš biti tako laka na toj odluci. Jer i ja nekad zimi odvedem dijete u neki nepušački kafić gdje nekog čekamo ili ljeti na neku vanjsku terasu jer je meni baš gušt.

Zimi, dakle, vodim dijete u kafić jedino ako nemam drugog izbora, ali nikako ne u pušački dio kafića. I sama ne volim biti nadimljena od cigareta, pa zašto bih onda tome izlagala dijete. Ljeti pak volim sjesti na neku terasu i popiti kavu ili čašu vina, ovisno o dobu dana, a nekad sjednem i s djetetom ako smo u društvu.

Uostalom, nije svaki kafić isti. Postoje tzv. obiteljski kafići i postoje birtije. Znamo na što mislimo kad kažemo birtija. To je mjesto na koje ideš piti alkohol. I tamo djeca ne pripadaju.

Tri su razloga zbog kojih djeci nije mjesto u većini kafića:

1. Djeca ne bi trebala biti u blizini pripitih ili pijanih ljudi.

Od njih mogu čuti samo najgore stvari, a vaše dijete stvarno ne treba znati što je "šu*ak" ili "pi*ka". Znamo kako su ljudi opušteni u kafićima, psovke su na redovnom repertoaru i ne možete ih izbjeći.

2. Djeca ne bi trebala biti u zadimljenom prostoru.

Izlaganje cigaretama zaista nije briga o djetetovoj dobrobiti.

3. S djecom u kafiću ne možeš se opustiti.

Čemu voditi dijete u kafić u koji idete predahnuti?

Opustiti se s djetetom u kafiću gotovo je nemoguća misija. Kako se možete odmoriti dok se vaše malo stvorenje vrzma svakih nekoliko sekundi? Nikako, osim ako djetetu ne uvalite mobitel i neutralizirate ga tako da fiksira svoju pažnju na brzopokretajuće sličice na ekranu. To je također štetno po dijete ako tu taktiku koristite prečesto i/li predugo.

Postoje kafići uz dječje parkiće i igrališta i ta su mjesta omiljena roditeljima jer se dijete igra dok se roditelj (relativno) odmara. Ali i tamo će druga djeca galamiti, dakle ne očekujte tišinu. Znam da vam je potrebna, bila sam i sama u toj fazi, ali kafić nije rješenje ako vam je dijete osjetljivo na buku.

Vodite li vi dijete u kafić?

glasova:

Nekad mame malih beba odu prošetati s djetetom van pa kad dijete zaspi, sjednu u miru popiti kavu. To je valjda jedini način da se opustiš dok je dijete s tobom u kafiću – da ono spava.

No pritom ne možete inzistirati na tišini oko vas i buniti se jer su drugi bučni.

Prije nekoliko dana jedna se mama okrenula prema konobaru sa zahtjevom da tiše pere suđe jer njezino dijete spava. Dovedeš dijete na tuđe radno mjesto i onda tražiš da taj netko ne radi ili da radi kako bi ti htio. Otkud ti obraz za takvo nešto? Digni se iz kafića i potraži tiho mjesto, nije kafić bolnica da si tamo nekad prisiljen doći.

Da zaključim ovaj tekst… Odgoj djece po kafićima nije nešto čemu treba itko težiti, ali neće se djetetu ništa dogoditi ako povremeno s njim sjednete popiti kavu. Kupit ćete djetetu sok, izvaditi grickalice, neku igračku ili bojanku i dobili ste malo vremena. Djeci u kafićima sigurno nije mjesto na redovnoj bazi, a pogotovo kad padne mrak.

Jer kafići nisu igraonice za djecu. To su igraonice za odrasle.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju