"Po šumi, širom, bez staze, puta /Ježurka Ježić povazdan luta. / Lovom se bavi često ga vide, /s trista kopalja na juriš ide..."

Ovim je stihovima započela, prvi put davne 1949. godine, jedna od mnogim generacijama najdražih basni u stihu na našim prostorima. Kada su ilustrator Vilko Gliha Selan i književnik Branko Čopić udružili svoje snage, nastalo je jedinstveno djelo književnosti koje je djeci virtuozno približilo važnost poštenog rada, ljubavi prema vlastitom domu i važnosti čvrstog vjerovanja u sebe.

O tome kakav značaj ovo djelo ima i danas te zašto bi se često trebalo naći na našim policama s knjigama, razgovarali smo s Ružicom Šikić, profesoricom hrvatskog jezika u Osnovnoj školi Ivana Gorana Kovačića Sveti Juraj na Bregu.

Ova prekrasna i topla priča o ježu 'koji brani i čuva svoj rodni dom' napisana je na vrlo jednostavan i djeci razumljiv način. Prije svega, djeci je zanimljiva, a u sebi nosi i cijeli niz pozitivnih poruka. Likovi su životinje, no i najmlađi će u njima bez problema prepoznati neke obrasce ponašanja ljudi, govori nam profesorica.

Upravo je zato ovo idealno štivo za čitanje već u fazi početnog učenja čitanja, a zbog rime koju sadrži postaje lako pamtljiva.

To je djelo uz koje se može zavoljeti čitanje! Djeca koja vole čitati – treba li nam uopće bilo što drugo?

Jednako su tako malim čitateljima na jednostavan način predstavljene neke od ljudskih mana i vrlina.

Primjerice, Ježurka Ježić je marljiv, vrlo pristojan, lijepo pozdravlja, uređuje se, čisti, skroman je i naglašava da mu je najvažnija sloboda koju ima. Djeca će sve to prepoznati kao pozitivne osobine koje će poželjeti preslikati i na sebe. S druge strane, u djelu se putem drugih likova, skitnica i izdajica osuđuje krađa, a djeca će tako prepoznati važnost poštenog rada, ističe profesorica.

Iako napisano prije sedamdeset godina, djelo je svakako primjenjivo i na današnje generacije djece. Osim spomenutih osobina, djelo aktualizira i problematiku vršnjačkog pritiska i izrugivanja.

Ježeva kućica 'Ježeva kućica' Branka Ćopića (Foto: Sonja Kovač)

Ježić se trudi, samopouzdan je, ima i jasno iskazanu ljubav prema svome domu, no ono što se danas smatra najvećom vrijednošću ovog djela jest to kako se on nosi s izrugivanjem, omalovažavanjem i vrijeđanjem.

Ostaje vjeran sam sebi i svojim uvjerenjima, nepokolebljiv je i ništa ga ne može slomiti. Pritisak društva koji osjećaju današnja djeca iznimno je velik i puno se može naučiti od Ćopićeva junaka, svjesna je Ružica Šikić.

Kako dodaje, upravo se zbog svoje neizgledne jednostavnosti lako pamti, a poruke koje nosi u sebi, čitatelja prate čitav život.

To je djelo uz koje se može zavoljeti čitanje! Djeca koja vole čitati – treba li nam uopće bilo što drugo? zaključuje.

"Ježeva kućica" aktualizira i problematiku vršnjačkog pritiska i izrugivanja.

Koristi čitanja za dijete neizmjerne su. Ne samo da obogaćuje rječnik, pomaže u definiranju i shvaćanju vlastitih emocija, razvija govor i kritičko mišljenje, nudi pustolovine i pojašnjava onaj stvarni svijet na djeci primjeren način nego i stvara uspomene koje se pamte čitav život. Ježurka Ježić zasigurno će se pamtiti još generacijama, dok i dalje po šumi lovi i luta.

Na adresu školske knjižnice Ivana Gorana Kovačića Sveti Juraj na Bregu, Zadovoljna.hr šalje pet primjeraka knjige "Ježeva kućica".

Pročitajte i o knjigama u kojima smo i mi uživalu u djetinjstvu, a uživat će i naša djeca.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju