Prošlo je 126 godina od rođenja slavnog engleskog pisca J. R. R. Tolkiena. Otac modernog fantasy žanra iza sebe je ostavio svjetski poznata štiva poput trilogije "Gospodar prstenova" i "Hobit", te je svaku generaciju čitatelja svojim riječima obilježio za čitav život

J. R. R. Tolkien svoje je misli pretvorio u djela koja su postala niti vodilje mnogih putovanja i pustolovina njegovih književnih likova. No u ovim napisanim riječima krije se univerzalna istina. Nismo likovi iz knjiga, ali svakako bismo trebali dopustiti Tolkienu da nas vodi kroz naša životna putovanja.

1. Nisu svi koji lutaju izgubljeni.

2. Čovjek koji bježi od svog straha mogao bi shvatiti da je samo uzeo prečac u suočavanju s njime.

3. Gdje ima života, ima i nade.

4. Često se nada rodi onda kada je sve napušteno.

5. Nije važna snaga tijela, već snaga duha.

6. Sve što trebamo je odlučiti što ćemo s vremenom koje nam je dano.

7. Na ovome svijetu ima dobrote, i vrijedi boriti se za nju.

8. Malo-pomalo, čovjek otputuje daleko.

9. Lažne nade opasnije su od strahova.

10. Mudri govore samo o onome što znaju.

11. Svi imaju svoju vrijednost te jedni doprinose vrijednostima drugih.

U riječima J.R.R. Tolkiena krije se univerzalna istina

12. I najmanja osoba može promijeniti tijek budućnosti.

13. Nije loša stvar slaviti jednostavan život.

14. Kada bi većina nas cijenila hranu, slavlje i pjesmu više od nagomilanog zlata, svijet bi bio veselije mjesto.

15. Nikad je preduga riječ čak i za mene.

John Ronald Reuel Tolkien rođen je 3. siječnja 1892., a preminuo je 2. rujna 1973. godine. Iako je rođen u Južnoj Africi, život je proveo u Engleskoj. U listopadu 1911. počeo je studirati na Oxfordu klasicizam, no 1913. godine opredijelio se za engleski jezik i literaturu. Diplomirao je 1915. s najvišim akademskim uspjehom.

Tijekom Prvog svjetskog rata borio se u Francuskoj, a nakon što je 1920. otišao iz vojske, radio je za Oxford English Dictionary. Tamo je proučavao povijest i etimologiju riječi germanskog podrijetla koje su počinjale sa slovom W. Ubrzo nakon toga postaje najmlađi profesor engleske književnosti na Sveučilištu u Leedsu.

Vratio se na Oxford 1925. godine kao profesor anglosaksonskog na koledžu Pembroke, te tada započinje s pisanjem "Hobita". Osim toga, Tolkien je tada završio i s pisanjem prvih dvaju nastavaka "Gospodara prstenova".

Naslovnica prvog izdanja 'Hobita' iz 1937. godine
Naslovnica prvog izdanja 'Hobita' iz 1937. godine Foto: Guliver/CoverImages

Dvadeset godina kasnije Tolkien postaje profesorom engleskog jezika i literature na koledžu Merton u Oxfordu, gdje ostaje do odlaska u mirovinu. Od umirovljenja pa sve do smrti slavni pisac postao je vrlo zanimljiv javnosti, a njegove su se knjige toliko dobro prodavale da je žalio što nije otišao u raniju mirovinu.

"Inklings" kao kolijevka fantasy romana

Tolkienov sin Christopher prema opisima svog oca nacrtao je originalne mape za "Gospodara Prstenova"

Poznati pisac bio je član književne grupe "Inklings", koja je bila usko vezana za Sveučilište u Oxfordu, te je postojala od ranih 1930-ih do kasnih 1940-ih. Članovi su bili književni entuzijasti koji su cijenili fiktivno pripovijedanje i koji su poticali pisanje fantasy žanra.

Osim Tolkiena, najpoznatiji članovi "Inklingsa" bili su C. S. Lewis ("Narnijske kronike") i Tolkienov sin Christopher, koji je nacrtao originalne mape za "Gospodara prstenova" te je nakon očeve smrti uredio većinu njegovih posthumno objavljenih djela.

Sa suprugom Edith Bratt vjenčao se 1916. godine te su imali četvero djece, od kojih je dvoje živuće danas. Zajedno su bili sve do njezine smrti koja se dogodila 1971. godine, a manje od dvije godine kasnije preminuo je i Tolkien.

Na njihovu spomeniku urezana su imena Luthien i Beren. Naime, Luthien je bila kći vilenjačkog kralja poznata po iznimnoj ljepoti koja je odbacila svoju besmrtnost zbog ljubavi prema ratniku Berenu koji je bio smrtan.

Spomenik na grobu Edith i J.R.R. Tolkiena na kojemu pišu imena 'Luthien' i 'Beren'
Spomenik na grobu Edith i J.R.R. Tolkiena na kojemu pišu imena 'Luthien' i 'Beren' Foto: Getty