Prošlo je 129 godina od rođenja slavnog engleskog pisca J. R. R. Tolkiena. Otac modernog fantasy žanra iza sebe je ostavio svjetski poznata štiva poput trilogije "Gospodar prstenova" i "Hobit" te je svaku generaciju čitatelja svojim riječima obilježio za čitav život.

Galerija J. R. R. Tolkien Hobit Naslovnica prvog izdanja \'Hobita\' iz 1937. godine +0 J. R.R. Tolkien

J. R. R. Tolkien svoje je misli pretvorio u djela koja su postala niti vodilje mnogih putovanja i pustolovina njegovih književnih likova. No u ovim napisanim riječima krije se univerzalna istina.

Nismo likovi iz knjiga, ali svakako bismo trebali dopustiti Tolkienu da nas vodi kroz naša životna putovanja.

1. Nisu svi koji lutaju izgubljeni.

2. Čovjek koji bježi od svog straha mogao bi shvatiti da je samo uzeo prečac u suočavanju s njime.

3. Gdje ima života, ima i nade.

4. Često se nada rodi onda kada je sve napušteno.

5. Nije važna snaga tijela, već snaga duha.

6. Sve što trebamo jest odlučiti što ćemo s vremenom koje nam je dano.

7. Na ovome svijetu ima dobrote i vrijedi boriti se za nju.


8. Malo-pomalo, čovjek otputuje daleko.

9. Lažne nade opasnije su od strahova.

10. Mudri govore samo o onome što znaju.

11. Svi imaju svoju vrijednost te jedni doprinose vrijednostima drugih.

12. I najmanja osoba može promijeniti tijek budućnosti.

13. Nije loša stvar slaviti jednostavan život.

14. Kada bi većina nas cijenila hranu, slavlje i pjesmu više od nagomilanog zlata, svijet bi bio veselije mjesto.

15. Nikad je preduga riječ čak i za mene.

Hobit Hobit (Foto: Sonja Kovač)

John Ronald Reuel Tolkien rođen je 3. siječnja 1892., a preminuo je 2. rujna 1973. godine. Iako je rođen u Južnoj Africi, život je proveo u Engleskoj. U listopadu 1911. počeo je studirati klasicizam na Oxfordu, no 1913. godine opredijelio se za engleski jezik i književnost. Diplomirao je 1915. s najvišim akademskim uspjehom.

Tijekom Prvog svjetskog rata borio se u Francuskoj, a nakon što je 1920. otišao iz vojske, radio je za Oxford English Dictionary. Tamo je proučavao povijest i etimologiju riječi germanskog podrijetla koje su počinjale slovom W. Ubrzo nakon toga postao je najmlađi profesor engleske književnosti na Sveučilištu u Leedsu.

Hobit Hobit u novome ruhu: Jedini hrvatski prijevod koji bi odobrio Tolkien

Prava \'Hobit\' kućica u kojoj živi umirovljenik Stuart Grant - 8 Više od doma iz mašte: Gotovo filmska priča skrivena iza prave Hobit kućice

Vratio se na Oxford 1925. godine kao profesor anglosaksonskog na koledžu Pembroke te je tada započeo pisati "Hobita". Osim toga, Tolkien je tada završio i s pisanjem prvih dvaju nastavaka "Gospodara prstenova".

Dvadeset godina kasnije Tolkien je postao profesor engleskog jezika i književnosti na koledžu Merton u Oxfordu, gdje je ostao do odlaska u mirovinu. Od umirovljenja pa sve do smrti slavni pisac postao je vrlo zanimljiv javnosti, a njegove su se knjige toliko dobro prodavale da je žalio što nije otišao u raniju mirovinu.

"Inklings" kao kolijevka fantasy romana

Poznati pisac bio je član književne grupe "Inklings", koja je bila usko vezana za Sveučilište u Oxfordu te je postojala od ranih 30-ih do kasnih 40-ih prošloga stoljeća. Članovi su bili književni entuzijasti koji su cijenili fiktivno pripovijedanje i koji su poticali pisanje fantasy žanra.

Osim Tolkiena, najpoznatiji članovi "Inklingsa" bili su C. S. Lewis ("Narnijske kronike") i Tolkienov sin Christopher, koji je nacrtao originalne mape za "Gospodara prstenova" te je nakon očeve smrti uredio većinu njegovih postumno objavljenih djela.

Sa suprugom Edith Bratt vjenčao se 1916. godine te su imali četvero djece, od kojih je dvoje živuće danas. Zajedno su bili sve do njezine smrti, koja se dogodila 1971. godine, a manje od dvije godine kasnije preminuo je i Tolkien.

Na njihovu spomeniku urezana su imena Luthien i Beren. Naime, Luthien je bila kći vilenjačkog kralja poznata po iznimnoj ljepoti, a odbacila je svoju besmrtnost zbog ljubavi prema ratniku Berenu, koji je bio smrtan.

J. R.R. Tolkien J. R.R. Tolkien (Foto: Zadovoljna.hr)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju