U glavi i među prstima nastavnice engleskog jezika Ivane Kune Raguž prije nekoliko godina nastao je domaći brend nakita Junk..

Galerija Junk. je domaći brend iza koje stoji Ivana Kuna Raguž - 4 Junk. je domaći brend iza koje stoji Ivana Kuna Raguž - 6 Junk. je domaći brend iza koje stoji Ivana Kuna Raguž - 3 +1 Junk. je domaći brend iza koje stoji Ivana Kuna Raguž - 2

Od nastanka pa do danas iz Ivanine radionice izašlo je nekoliko kolekcija, a iza nje su i uspješne suradnje s drugim hrvatskim dizajnerima poput Ane Jelić i Mirne Mihoković.

Junk. nakit tako se mogao viđati na na televizijskim programima i reklamnim panoima diljem Hrvatske.

Iako se izradom nakita bavim od 2009. godine, a sam brend je na životu posljednjih nekoliko godina, kreativnim radom bavim se od ranog djetinjstva, kada sam plela, heklala, šila i vezla uz mamu, baku i tete.

Tu se rodila ljubav prema ručnom radu koja se nastavila i do današnjeg dana, rekla nam je Ivana, koja je u samom početku prvenstveno koristila glinamol koji je kombinirala s akrilnim bojama, ali i razne druge materijale.

Koristila sam i sve što mi je došlo pod ruku te otuda i naziv – Junk. iliti smeće. Često su tu bili stari komadi nakita koje sam koristila za nešto novo, prisjetila se.

ŠAREN I VESEO NAKIT

Danas za izradu nakita i dalje koristi razne materijale, ali i tehnike.

Junk. se ne ograničava u formi, već se prilagođava trenutačnom senzibilitetu mene i moje okoline.

Većinom se radi o drvetu, koncu, užetu i koži s raznim metalnim, plastičnim i staklenim elementima, a može se naći i nešto kristala. Bitno mi je da je nakit šaren i veseo, bez obzira na to je li statement ili minimalistički komad, kaže.

U novije vrijeme ponovno se, dodaje, igra idejom reciklaže nakita.

Tako sam nedavno prijateljici izradila jednu divnu ogrlicu u Junk. stilu koristeći komade s njezine stare, potrgane ogrlice. To me jako veseli jer se i sama brinem o okolišu, kaže Ivana, koja zbog toga i Junk. pakira u ambalažu koja se u potpunosti može reciklirati.

Također, radi i ručno oslikane platnene vrećice za kupovinu.

Dio njezine ponude pogledajte u našoj galeriji, a ostatak možete pronaći na Facebooku, Instagramu te Etsy stranici brenda.

Junk. je domaći brend iza koje stoji Ivana Kuna Raguž - 6 U izradi nakita Ivana koristi različite tehnike i materijale (Foto: Junk.)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju