"Kad je Harry sreo Sally" jedna je od najpopularnijih romantičnih komedija svih vremena. Film u režiji Roba Reinera nastao prema scenariju Nore Ephron imao je premijeru u srpnju 1989. godine.

Film prati priču o Sally Albright (Meg Ryan) i Harryju Burnsu (Billy Crystal), dvoje prijatelja koji se naposljetku zaljubljuju. Sretan završetak jedan je od razloga zbog kojeg se obožavatelji romantičnog filmskog žanra redovito vraćaju ovoj komediji, a njih bi mogla iznenaditi informacija da je film zapravo trebao imati drugačiji kraj.

U prvoj verziji scenarija, onoj verziji po kojoj smo namjeravali snimati, Harry i Sally ne završe zajedno. Sretnu se nakon mnogo godina i opet odu svatko svojim putem, otkrio je redatelj Rob Reiner.

Međutim, za promjenu scenarija motivirala ga je - ljubav. Naime, Reiner je nedugo nakon početka snimanja upoznao Michelle Singer koja mu je uskoro postala supruga, a sretan početak nove veze dao mu je inspiraciju za sretan završetak fiktivne romanse između Sally i Harryja: Bio sam u braku 10 godina, zatim sam bio solo 10 godina i napravio nered od svog privatnog života, išao sam iz veze u vezu, ni jednu nisam uspio održati. Tijekom snimanja 'Kad je Harry sreo Sally' upoznao sam svoju buduću suprugu i odlučio promijeniti kraj. Billy se dosjetio dijela završnog dijaloga i odlučili smo da ćemo tako završiti film. Harry i Sally na kraju ipak završe zajedno.

Rob Reiner u društvu supruge Michelle i kći Rony Rob Reiner u društvu supruge Michelle i kći Rony (Foto: Getty Images)

Iako su fanovi koji odobravaju sretan završetak u većini, mnogo je onih koji smatraju kako bi film zapravo bio još bolji da likovi nisu ostali zajedno. To bi, prema njihovom mišljenju, doprinijelo realnijem prikazu muško-ženskog prijateljstva prožetog romansom.

Film je iznjedrio mnoge kultne scene, a najpoznatija je definitivno ona u kojoj Sally glumi orgazam usred restorana.

U intervjuu za magazin People povodom 30. godišnjice premijere, Meg Ryan otkrila je kako je njezina 14-godišnja kći Daisy True nedavno prvi put pogledala ovu slavnu romantičnu komediju. Na to ju je potaknuo glumičin zaručnik, 67-godišnji glazbenik John Mellencamp, a sve je rezultiralo jednim smiješnim "neugodnjakom" koji se, očekivano, dogodio kada se na ekranu pojavila legendarna scena orgazma u restoranu.

Hodala sam po kući i sređivala neke stvari. U jednom trenutku čujem scenu iz restorana i onda je nastupila tišina u prostoriji u kojoj su gledali film. Tada se John zaderao: 'Meeeeg! Ja joj neću ovo objašnjavati', ispričala je glumica.

Kad je Harry sreo Sally - 3 Rob Reiner, Meg Ryan i Billy Crystal na specijalnom prikazivanju filma povodom 30. godišnjice premijere (Foto: Guliver/CoverImages)

Trenutka kad je istu scenu gledao u društvu princeze Diane na londonskoj premijeri 1989. godine prisjetio se Billy Crystal: Čitavo vrijeme razmišljao sam samo o tome kako će ona reagirati na to. U jednom trenutku šapnula mi je: 'Skinut ću cipele.' Odgovorio sam joj: 'Ja ću skinuti hlače!' Nasmijala se i rekla: 'Baš ste nestašni.' Ljudi u publici znali su kada će se dogoditi scena i svi su se okrenuli kako bi vidjeli njezinu reakciju. To je bilo zabavno.

Princezu je famozna scena oduševila, a Billyju je priznala kako bi se smijala još više da svi nisu gledali u nju.

Kad je Harry sreo Sally - 6 Kad je Harry sreo Sally - 6 (Foto: Guliver/CoverImages)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju