Radnja mnogih filmova događa se tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana, u vrijeme kada je sve kao posipano čarolijom i kada nam se sve čini moguće. Jedna od takvih posebnih scena koja je oduševila ljubitelje romantičnih filmova diljem svijeta krije se u klasiku „Kad je Harry sreo Sally“ Roba Reinera, snimljenog 1989. godine.

Od prvog trenutka kada su se upoznali nakon diplome, Sally (Meg Ryan) i Harry (Billy Crystal) raspravljaju o tome mogu li muškarac i žena biti samo dobri prijatelji. Slučajno se susretnu nakon pet godina na njujorškom aerodromu kada je ona u vezi s njegovim poznanikom.

Pet godina kasnije oboje su na izlazu iz propalih ljubavnih veza. Jedno drugome pružaju utjehu kao najbolji prijatelji, no nikada nisu ni pomislili da bi mogli biti u vezi. Sve do jedne novogodišnje zabave koju su gledatelji na mrežnoj stranici FandangoNOW proglasili najboljom filmskom novogodišnjom scenom svih vremena.

Upravo tada Harry izgovara svoj poznati monolog.

Volim to što ti je hladno kada je vani 20 stupnjeva. Volim to što ti treba sat i pol kako bi naručila sendvič. Volim to što ti se pojavi bora iznad nosa kada gledaš u mene kao da sam lud. Volim to što nakon cijelog dana provedenog s tobom mogu namirisati tvoj parfem na svojoj odjeći.

I volim to što si ti osoba s kojom želim razgovarati prije nego što odem na spavanje. I sve to nije zato što sam usamljen ili zato što je sada doček Nove godine. Došao sam jer sam shvatio da ostatak života želim provesti s tobom. A kada to shvatiš, želiš da ostatak života počne što je prije moguće.

Dok izjavljuje ljubav Sally, u pozadini se čuju stihovi pjesme "Auld Lang Syne" o važnosti prijateljstva, na čijim je temeljima i izgrađena njihova veza.

Riječ je o staroj škotskoj folklornoj pjesmi, koju je prvi put zabilježio Robert Burns 1788., a naslov bi se u slobodnom prijevodu mogao protumačiti kao „Za dobra vremena“. Dok bi se izvodila u Škotskoj, okupljala je čitavo društvo ljudi koji su trebali stati u krug okrenuti jedni prema drugima i uglas pjevati stihove.

Zato danas u ponoć dobro pogledajte oko sebe. Nova godina donosi i mogućnosti za nove početke.

Kada bi pak došli do posljednje strofe, koja govori o spajanju ruku, morali bi se uhvatiti za ruke tako da njihova lijeva ruka drži ruku osobe s desne strane, a njihova desna ruka osobu s lijeve strane. U konačnici bi se svi zagrlili i poželjeli jedni drugima sve najbolje.

Pjesma koja govori o dobrim starim minulim vremenima i važnosti iskrenog prijateljstva s vremenom se počela izvoditi na promocijama diploma, dočecima Nove godine i drugim proslavama. Škotski iseljenici prenijeli su je čitavim svijetom, a u Sjedinjenim Američkim Državama prevedena je na suvremeni engleski jezik te se upisala u kulturu dočeka Nove godine.

Uloga u ovoj kultnoj romantičnoj komediji pisana prema predlošku Nore Ephron vinula je u zvjezdano nebo Meg Ryan i otvorila joj put prema romantičnim komedijama poput "Imaš poštu", "Romansa u Seatleu" i "Francuski poljubac".

Harry i Sally visoko su postavili ljestvicu i svim drugim romantičnim junacima te tako pokazali da se ljubav često može javiti tamo gdje je možda ne bismo očekivali.

Zato danas u ponoć dobro pogledajte oko sebe. Nova godina donosi i mogućnosti za nove početke.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju