Brojna su istraživanja pokazala da su sretniji oni ljudi koji ranije uređuju blagdanski dom. Božićna jelka okićena šarenim kuglicama, ambijent koji stvaraju lampice te toplina koja je specifična baš za to vrijeme u godini razlozi su zbog kojih mnogi u božićnoj čaroliji žele uživati što duže.

Zato mnogi, suprotni tradiciji, jelku kite odmah nakon blagdana Svih Svetih, umjesto na Badnjak, a raskićuju ga nakon blagdana Sveta tri kralja. Takva praksa obično izaziva žustre rasprave - iako Katolička Crkva zapravo nema pravilo kad bismo trebali okititi ili raskititi božićnu jelku.

Zašto ukrase stavljamo na Badnjak, a skidamo na blagdan Sveta tri kralja?

U našim se krajevima nekoć umjesto božićnog drvca u kuću dan prije Božića unosio badnjak, odnosno drvo prema kojem je taj dan i dobio ime. Uz taj su dan vezani mnogi folklorni običaji poput pjesama, unošenja slame u kuću, posta, stavljanja repe i novčanika ispod stolnjaka za plodnu novu godinu.

S vremenom su badnjak ili pokoju unesenu granu bora ili jele počela mijenjati čitava božićna drvca. Ona su se ukrašavala jabukama, orasima i salon-bombonima, a na vrh se stavljala zvijezda repatica ili anđeo, referirajući se tako na betlehemska događanja – i tako se rodio običaj da se drvce kiti baš na Badnjak.

S druge strane, običaj skidanja ukrasa na Sveta tri kralja rodio se zbog razlika između Katolika i Pravoslavaca - odnosno, kako se ne bi preklapala božićna slavlja dvaju religija. 

Nemojte raskićivati bor kako se vaš bor ne bi povezivao s pravoslavnim Božićem. To nije lijepo, a nije ni teološki ispravno.

Studentski kapelan u Rijeci fr. Ivan Dominik Iličić, objasnio je za portal Hrvatska Katolička Mreža zašto je pogrešno skidati ukrase na Sveta Tri kralja, odnosno što Crkva misli o ovom običaju.

Nemojte raskićivati bor kako se on ne bi povezivao s pravoslavnim Božićem. To nije lijepo, a nije ni teološki ispravno jer po julijanskom kalendaru neka braća grkokatolici koji su s nama u punom zajedništvu slave također Božić, rekao je frd. Iličić i tako razriješio staru dilemu.

Božićna jelka bi se, istaknuo je fr. Ivan, trebao držati barem do blagdana Krštenja Gospodinova, koji se slavi prvu nedjelju nakon Sveta Tri kralja i tada, liturgijski gledano, završava božićno vrijeme.

Primjerice, po starom običaju, koji je donio Papa Ivan Pavao II iz svoje Poljske – bor se u kući držao sve do 2. veljače, odnosno do blagdana Svijećnice ili Prikazanja Gospodinova u hramu. Oni koji su posjetili Vatikan znaju da se bor ondje šareni sve do kraja siječnja.

Kad skidate bor i božićne ukrase?

glasova:

U anketi nam recite kad ćete ukloniti božićne ukrase.

Po izboru naših čitateljica: Ovo je najljepši stil kićenja božićnog drvca Šarena božićna drvca - 6 Šarena božićna drvca - 4 Šarena božićna drvca - 3 +4 Šarena božićna drvca - 8

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju