Kad ne znamo što bismo popili, obično to bude votka s dodatkom omiljenog soka. Veliko istraživanje provedeno 2018. u Velikoj Britaniji govori kako je votka najomiljenije žensko piće, dok muškarci kao favorite obično biraju tamna žestoka pića.

Zanimljivo je da se votka prvotno koristila u medicinske svrhe. Umjeren unos votke u organizam može pomoći da vaše arterije ostanu zdrave, može ublažiti povišenu temperaturu i zubobolju te eliminirati loš zadah.

Također, ako ste mislili da votka dolazi iz Rusije, prevarili ste se. Votka je zapravo poljski proizvod, nastao na njihovom teritoriju u 8. stoljeću. Još jedna zanimljivost vezana uz ovo popularno piće jest činjenica da je najčišće piće na svijetu – sadrži samo etanol i vodu. Samim time, votka je impresivno sredstvo za čišćenje.

Votka se, za razliku od drugih alkoholnih pića, može brzo pokvariti. Ne biste je trebali držati otvorenom dulje od godinu dana. Međutim, ako vam je ostala stara boca ovog popularnog pića, nemojte je baciti već je iskoristite u kućanstvu.

U nastavku pročitajte na koje sve načine možete koristiti votku.

1. Za pranje prozora

Obično se proizvodi za čišćenje prozora baziraju na alkoholu. Kako biste na prirodan način oprali vaše prozore, u bocu sa raspršivačem dodajte malo votke, promiješajte i operite prozore. Rezultati će vas iznenaditi. Votka je odlična za čišćenje raznih masnih površina pa je isprobajte i u kupaonici i kuhinji.

2. Za čišćenje daske za rezanje

Daska za rezanje je jedan od glavnih izvora bakterija. Ponekad je teško toplom vodom i sredstvima za pranje isprati ostatke hrane i neugodne mirise. Votka je savršeno sredstvo za prevenciju, ali i čišćenje bakterija s daske za rezanje. Dasku dobro operite, pošpricajte mješavinom vode i votke pa ponovno operite. Primijetit ćete kako vaša daska za rezanje više nema neugodan miris.

3. Za eliminiranje neugodnih mirisa na odjeći i obući

Ako imate problem s neugodnim mirisom cipela ili se jače znojite, votka je također odlično rješenje. Prije nego što odjeću stavite na pranje, pošpricajte je mješavinom vode i votke. Sljedeći put kad se budete uznojili, neugodan miris znoja će biti manje intenzivan. Isto vrijedi i za neugodne mirise na obući. Obuću koju koristite za teretanu pošpricajte votkom i ostavite na zraku da se prozrači.

4. Za dezinfekciju tepiha i madraca

Tepisi su najprometnije mjesto u vašem domu, a samim time i mjesto na kojemu se nakuplja puno prljavštine i bakterija. Kako bi tepihe ( i madrace na kojima se skupljaju grinje) održavali čistima, pošpricajte ih s mješavinom votke i vode. U ovom slučaju neka to bude omjer 20 naprema 80, kako vaš dom ne bi imao miris alkohola.

5. Za čišćenje masnog posuđa

Ako ste za ručak imali neki zapečeni specijalitet, poput lazanja, posudu vjerojatno niste mogli oprati odmah, već ste trebali natopiti ostatke hrane u vrućoj vodi i deterdžentu. Kako biste ubrzali ovaj proces, u posudu dodajte i malo votke. Za nekoliko minuta, ostaci hrane će samo skliznuti s posude.

6. Protiv izbjeljivanja odjeće

Tamna odjeća ponekad može izblijedjeti. Često se dogodi da tamna majica izblijedi na samo jednome dijelu pa obično postane improvizirana pidžama. Kako biste spriječili ovaj neugodni i česti problem, pošpricajte komad odjeće s mješavinom votke i vode. Možete dodati i nekoliko kapi eteričnog ulja kako bi eliminirali miris alkohola.

7. Protiv zubobolje

Ovo je stari, narodni lijek koji će naše bake odmah potvrditi. Ako vas boli zub, na vatu stavite malo votke i neko vrijeme držite na zubnom mesu pokraj zuba koji vam stvara probleme. Uz tabletu protiv bolova, ovaj će vas trik zasigurno spasiti od neugodne boli. Također, votku možete koristiti kao vodicu za ispiranje usta jer ublažava neugodne mirise.

8. Za zdravu kosu

Pomiješajte čašu vode s čašom votke i ovom mješavinom isperite kosu nakon pranja šamponom. Na taj način ćete spriječiti nakupljanje ostataka šampona ili mrtvih ljuskica kože koje našu kosu brže čine prljavom. Također, ako pomiješate malo votke s regeneratorom, dobit ćete smjesu s nižom ph vrijednošću, a to će vašu kosu učiniti zdravijom i sjajnijom.

9. Za odbijanje insekata

Votka je prirodno sredstvo protiv insekata koje će vam pomoći u borbi protiv dosadnih letećih stvorenja i boravak na otvorenom tijekom ljetnih mjeseci učiniti ugodnijim. Pomiješajte vodu, votku i malo eteričnog ulja i mješavinom pošpricajte cijelo tijelo. Komarci će vas zaobići u širokom luku.

Slika nije dostupna Jeste li znali da je džin najzdravije žestoko piće? Evo koje su sve njegove blagodati

10. Za dezinfekciju britvice

Britvice gube svoju funkciju jer između oštrica ostanu dlačice, preparati za brijanje i kamenac. Kako biste dobro dezinficirali britvicu i držali je oštrom, pripremite mali bazen od vode i votke i britvicu nakon korištenja staviti unutra. Neka ondje stoji sve do sljedećeg korištenja.

 

 

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju