Džin je jedno od najpopularnijih pića na svijetu, a najnovija istraživanja potvrđuju da je ovo osvježavajuće alkoholno piće zapravo odlično za zdravlje.

Ako pripadate skupini obožavatelja džina, imamo odličnu vijest. Vaše najdraže alkoholno piće je zapravo odlično za zdravlje, a može vam pomoći i kod mršavljenja.

Prema definiciji, džin je alkoholni liker koji se proizvodi destilacijom zrna bobica kleka. Ove bobice su poznate još i kao smreka i borovica, a brojni su ih nutricionisti smjestili na popis superhrane.

Ljekovitost ove biljke je poznata od davnina, pa možemo zaključiti da je džin lijek narodne medicine. Plod kleke se koristi u europskoj i indijskog gastronomiji, a alpski narodi su je često spajali s kupusom i mesom i tako radili tradicionalne specijalitete.

Bobice od kojih nastaje džin pomažu kod oteklina, astme, kašlja, virusnih infekcija, čuvaju probavni sustav, potiču znojenje i čiste krv te jetru. U nastavku pročitajte koje sve dobrobiti džin ima za vaše zdravlje.

Džin pomaže kod kašlja

Bobice kleke, odnosno smreke, sadrže eterična ulja koja džinu daju glatkoću. Ista tekstura pomaže kod prehlade, gripe i kašlja. Važno je samo da džin ne držite u hladnjaku jer hladnoća ubija mirisi i korisne učinke ulja. Bobice u džinu djeluju kao prirodni lijek koji sadrži antioksidanse te antigljivična svojstva. Ako u džin ubacite malo đumbira, dobit ćete tradicionalni nizozemski lijek za kašalj.

Dobar je za kosu, kožu i nokte

Antioksidansi u bobičastom voću pomažu kod zdravijeg izgleda kože. Bobice kleke imaju regenerativnu funkciju, pa pozitivno utječu na kosu, kožu i nokte. Eterično ulje se koristi protiv peruti i za poticanje rasta kose, a posebno je dobro za kožu lica jer sužava bore. Malo ulja možete dodati u losion za tijelo, piling ili masku.

Ublažava menstrualne bolove

Bobice kleke, pa tako i džin, odlični su za žensko zdravlje. Narodna medicina govori da je ''juha od džina'' izvrsna za liječenje zaraznih i upalnih procesa u zdjelici. Zbog svoje sposobnosti regulacije hormonalne razine džin može ublažiti menstrualne bolove. Također, reproduktivni procesi koje džin može pokrenuti povećavaju libido i usporavaju starenje.

Džin može produžiti životni vijek

Džin pomaže u boljoj cirkulaciji krvi, a to je ključno za dulji život. Flavonoidi koje sadrži džin smanjuju broj kroničnih bolesti, poput kardiovaskularnih bolesti, raka i neuroloških poremećaja, piše u Nacionalnoj medicinskoj knjižici SAD-a.

Ljubičasti džin-tonik Napravite ljubičasti džin-tonik koji će vas osvojiti i okusom i izgledom

Cheesecake s džin-tonikm Bez pečenja: Recept za cheesecake s džin-tonikom stvoren... ma za svaku priliku!

Pomaže kod nadutosti

Kao što smo već spomenuli, bobice kleka su jedan od najboljih prirodnih diuretika, pa džin može pomoći kod nadutosti i infekcija mokraćnog sustava. Džin će nas više puta potjerati u kupaonicu, a često mokrenje pomaže da izbacimo toksine iz tijela i tako ostanemo zdravi.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju