Svaki roditelj zna da su prijateljstva iz školskih klupa vrlo važna za dijete. No što ako primijetite da vaše dijete nema prijatelje, da ne spominje nikakve zabavne igre ni druženja? Možete li mu pomoći?

Prijateljstva su vrlo važan dio našeg života, a napose u periodu djetinjstva. Razvojno govoreći, stjecanje prijatelja u školi jednako je važno kao i dobivanje petice. Naučiti kako uspostaviti uspješne odnose s vršnjacima kritična je vještina za djecu i ona će ju koristiti—i usavršavati—cijeli život.

Međutim, neka se djeca teže uklapaju u razrednu zajednicu, teže uspostavljaju kontakte s drugima uopće teže razvijaju socijalne vještine. Iako roditelji ne mogu steći prijatelje u ime svoje djece, mogu im pomoći da razviju i uvježbaju ključne socijalne vještine.

Ako vidite da se vaše dijete bori sa sklapanjem prijateljstava ili da ga druga djeca odbijaju, evo nekoliko koraka koje možete poduzeti kako biste mu pomogli.

1. Budite svjesni osobina svog djeteta

Socijalne vještine ne dolaze prirodno svoj djeci. Impulzivna i hiperaktivna djeca često se ponašaju na načine koji sprječavaju njihovu snažnu želju za prijateljstvom, primjećuje dr. Mary Rooney, psihologinja koja se specijalizirala za ADHD i disruptivne poremećaje ponašanja. Često imaju problema s izmjenjivanjem i kontroliranjem ljutnje kada ne dobiju ono što žele.

Za djecu koja trebaju intenzivnije usmjeravanje, stručnjaci predlažu korištenje "društvenih scenarija“, Društveni scenariji posebno su korisni za djecu iz autističnog spektra koja trebaju ciljano učiti ključne društvene vještine, poput uspostavljanja kontakta očima i reagiranja na raspoloženja drugih.

Dakako, ako primijetite neuobičajene obrasce ponašanja, prvo se obavezno obratite stručnoj službi škole (ili vrtića).

2. Budite primjer

Ako primijetite da se vaše dijete bori s komunikacijom sa svojim vršnjacima, a nisu dijagnosticirane nikakve teškoće u razvoju, pokušajte kod kuće uvježbavati, primjerice, dijeljenje igračaka ili rješavanje potencijalnih sukoba.

Naglasite izmjenjivanje i dijeljenje tijekom obiteljske igre i objasnite da prijatelji očekuju također očekuju dobro ponašanje.

Impulzivna djeca također će imati koristi od prakticiranja različitih strategija za rješavanje sukoba među vršnjacima. Igranje uloga ovdje može biti od velike pomoći. Naravno, kao roditelj također biste trebali paziti da sami oblikujete dobro društveno ponašanje kada razgovarate s članovima obitelji i svojim prijateljima. Djeca uče po modelu.

3. Nadzirite dogovorena druženja kod kuće

S roditeljima iz susjedstva ili svojim prijateljima koji imaju djecu možete dogovoriti dječja druženja i tada promatrati kako se vaše dijete ponaša. Prije samog druženja, razgovarajte sa svojim djetetom o tome što znači biti dobar domaćin. Što će vaše dijete učiniti da se njegovi gosti osjećaju ugodno? Pitajte svoje dijete kako će znati je li gostima ugodno.

Ne možete steći prijatelje umjesto svoje djece, ali im možete biti podtrška i poticati ih.

Sve dok se djeca ne upuštaju u igru koja je na bilo koji način opasna, pustite da se igra odvija svojim tijekom. Djeca uče na posljedicama svojih postupaka i zato je toliko važno dopustiti im da se druže u toplom okruženju punom podrške.

4. Nemojte pretjerano brinuti ako je vaše dijete sramežljivo

Očekivati da će svako dijete veselo prionuti na igru i biti vođa nije realno, stoga izbjegavajte pretjerano guranje. Međutim, ni roditelji ne bi trebali pogriješiti i držati oprezniju djecu kod kuće. Rachel Busman, psihologinja koja radi s anksioznom djecom, objašnjava: “

Sramežljivoj djeci želimo dati priliku da upoznaju novu djecu, ali želimo pomoći u premošćivanju prijelaza kako im ne bi bilo previše neugodno.

Dr. Busman predlaže da najprije planirate sastanke za igru kod kuće, gdje će djetetu dijete biti najugodnije. Klubovi ili druge aktivnosti također su dobar način za sklapanje prijateljstava jer pružaju ugrađenu strukturu koja pomaže smanjiti tjeskobu. Ako vaše dijete oklijeva isprobati nešto novo, predložite da pozovete prijatelja s kojim mu je već ugodno.

5. Upamtite – sva su djeca različita

Djeca istih roditelja, iz iste obitelji, mogu biti potpuno različita. Dok će jedni biti ekstrovertirani, drugi mogu biti introverti. I to je sasvim u redu. Jedino što je važno jest da omogućite djetetu prilike za druženje i pratite koliko mi je ugodno. Nemojte pred njih, a time i sebe, postaviti velika očekivanja. U konačnici, da bi se razvijale dječje socijalne vještine, dovoljno je da imaju jednog-dvoje prijatelja. Ne moraju biti najpopularniji u razredu.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju