Iako svaki roditelj u glavi već ima popis jela za koja zna da će kod njegova djeteta izazvati veselje, ponekad je dobro isprobati nešto novo jer možda baš to postane novi obiteljski favorit. Donosimo vam tri obožavana svjetska jela koja možete napraviti dan ranije ili ih pripremiti prije posla kako bi ih vaši školarci mogli samo podgrijati kad dođu doma.

Galerija Electrolux intuitivna linija kuhinjskih uređaja Kremasta toskanska tjestenina s piletinom Švedske mesne okruglice +10 Kineska pržena riža s povrćem

Kuhanje prije posla ne mora biti opterećujuće ako ste dan ranije sve dobro pripremili ili imate intuitivne kuhinjske uređaje koji vam ostavljaju više vremena za ostale obveze. Roditelji će primiti svaku pomoć koju mogu dobiti, a ne treba zaboraviti da nam život u velikoj mjeri olakšavaju i nove tehnologije.

Multifunkcionalna pećnica 900 SteamPro omogućava da unesete temperaturu pripreme koju biste inače primijenili, a pećnica će automatski namjestiti postavke.

 

Ploča za kuhanje na kojoj je moguće vremenski odrediti grijanje svake zone pojedinačno, pećnica koja zna dodati pravu količinu pare i perilica posuđa koja ima košaru koja se može podići i s lakoćom puniti i prazniti vrijedni su pomoćnici koji smanjuju vrijeme provođenja u kuhinji. Iako to nekima zvuči kao san, Electrolux je osmislio uređaje uz koje je lako uživati u kuhinji. Njihova intuitivna linija kuhinjskih uređaja jednako je prilagođena za gurmane koji se vole igrati u kuhinji kao i za one koji žele što manje vremena provoditi za štednjakom. Uz njih su ova tri svjetska jela još brže gotova, ali i jednako ukusna bez obzira na to radi li se o tek napravljenom ili podgrijanom obroku.


RECEPT – KREMASTA TOSKANSKA TJESTENINA S PILETINOM

Kremasta toskanska tjestenina s piletinom Kremasta toskanska tjestenina s piletinom Foto: Getty Images

Ovu je tjesteninu moguće napraviti u svega 20 minuta ako vam je od prethodnog dana ostalo nešto kuhane piletine. Kako biste maksimalno iskoristili namirnice, uz ovaj kremasti umak piletina će djeci biti ukusnija i primamljivija.

Sastojci:

450 g tjestenine po želji
300 g piletine
4 žlice maslaca
4 režnja češnjaka
225 g krem sira
225 g parmezana
225 g sušenih rajčica
2 šalice mlijeka
½ žličice sušenog bosiljka
½ žličice papra
½ žličice soli


Priprema:

1. Piletinu skuhajte i natrgajte na komadiće.
2. Tjesteninu skuhajte po uputi na pakiranju.
3. U loncu ili na tavi otopite maslac na srednjoj vatri. Dodajte češnjak i pržite ga oko dvije minute, cijelo vrijeme miješajući. Umiješajte sušeni bosiljak. Dodajte krem sir i miješajte pjenjačom dok smjesa ne postane glatka. Isprva će izgledati zgrušano, ali uz stalno miješanje nakon dvije do tri minute pretvorit će se u glatki kremasti umak.
4. Umiješajte sušene rajčice pa nastavite kuhati na srednjoj vatri. Dodajte mlijeko te brzo i neprestano miješajte dok se ne uklopi u umak. Umiješajte parmezan, papar i sol. Kuhajte na srednjoj vatri, miješajući, dok se sir ne otopi i umak ne dobije željenu gustoću, 5 do 10 minuta.
5. Dodajte tjesteninu i piletinu.

Multifunkcionalna pećnica 900 SteamPro s funkcijom Steamify® precizno kuhanje, pečenje i kuhanje na pari čini jednostavnim

 

SAVJET PLUS: Dio koji želite spremiti za kasnije najbolje je razdijeliti u više porcija kako biste drugi dan mogli podgrijati točno onoliko koliko vam je potrebno. Ostatak čak možete zalediti i pojesti u roku od 30 dana. Kad slažete porcije, umak je najbolje ostaviti preliven preko tjestenine i piletine umjesto da sve umiješate zajedno.

Bilo da se radi o podgrijavanju ili odleđivanju, zadržat ćete veći broj nutrijenata i hranjivih tvari ako to činite na pari, a usto ćete zadržati originalan okus i miris hrane. To je jednostavno uz pećnice Electrolux 900 SteamPro, koje dodaju potrebnu količinu pare. Na taj je način precizno kuhanje i pečenje na pari toliko praktično i sigurno da svojoj pećnici bez straha možete ostaviti svoju kulinarsku poslasticu na dovršavanje.

 RECEPT – ŠVEDSKE MESNE OKRUGLICE

Švedske mesne okruglice Švedske mesne okruglice Foto: Getty Images

Mesne okruglice kojima poseban okus daju piment i muškatni oraščić obožavaju veliki i mali, pa se vrijedi potruditi i napraviti ih u vlastitoj kuhinji. Okruglice je potrebno pažljivo peći kako ne bi izgorjele, osim ako imate intuitivnu pećnicu koja će se o svemu pobrinuti umjesto vas.

 

Indukcijska ploča Electrolux 900 SensePro® ima zaslon osjetljiv na dodir na kojem odaberete hranu koju želite kuhati i ploča za kuhanje prikazuje povratne informacije za svaku zonu kako biste bez napora nadzirali postupak kuhanja

Sastojci:

450 g mljevene govedine
¼ šalice panko krušnih mrvica
1 žličica narezanog peršina
¼ žličice pimenta u prahu
¼ žličice mljevenog muškatnog oraščića
¼ šalice sitno narezanog crvenog luka
½ žličice češnjaka u prahu
1 jaje
1 žlica maslinova ulja
5 žlica maslaca
3 žlice brašna
2 šalice kuhanog goveđeg temeljca
1 šalica vrhnja za šlag
1 žličica dijon senfa
sol i papar po želji

Priprema:

1. U zdjeli srednje veličine pomiješajte mljevenu junetinu, panko krušne mrvice, peršin, piment, muškatni oraščić, luk, češnjak u prahu, papar, sol i jaje. Miješajte dok se ne sjedini.
2. Od smjese napravite 20 okruglica pa u velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje i jednu žlicu maslaca. Dodajte mesne okruglice i pecite ih neprestano ih okrećući dok ne porumene sa svake strane i budu pečene. Prebacite ih na tanjur i prekrijte folijom.
3. U tavu u kojoj se peklo meso dodajte četiri žlice maslaca i brašno pa miješajte dok ne porumeni. Polako umiješajte goveđi temeljac i vrhnje, dodajte dijon senf i pustite da lagano kuha dok se umak ne počne zgušnjavati. Posolite i popaprite po ukusu.
4. Poslužite s pire-krumpirom.

SAVJET PLUS: S obzirom na to da krumpir nije dobro podgrijavati, radije mesne okruglice drugi dan poslužite uz rižu. Možete ih pripremiti i u sendviču uz rikolu, papriku i krastavce te umak po želji. Sigurno će ta opcija oduševiti djecu.

RECEPT – KINESKA PRŽENA RIŽA S POVRĆEM

Kineska pržena riža s povrćem Kineska pržena riža s povrćem Foto: Getty Images

Riža koja se tradicionalno jede u jugoistočnoj Aziji priprema se tako da se prvo skuha pa zatim prži. Ovo je idealan recept za one dane kad vam je ostalo kuhane riže od prethodnog dana, no jelo je toliko fino da nitko neće pogoditi da je nastalo od ostataka.

Sastojci:

250 g kuhane riže
1 žlica ulja
25 g zamrznutog graška
1 mrkva
½ crvenog luka
½ zelene paprike
6 gljiva
1 jaje
2 žlice sojina umaka
1 žličica sezamova ulja

Priprema:

1. Prije negoli je stavite pržiti, riža treba biti suha. Kad je hladna i suha, promiješajte je da ne ostane slijepljena.
2. Narežite povrće na trakice.
3. Zagrijte ulje u tavi pa dodajte luk, mrkvu, papriku i pržite ih nekoliko minuta. Zatim dodajte gljive i grašak pa ih pržite dodatnih nekoliko minuta. Kad je gotovo, povrće stavite sa strane.
4. Razmutite jaje pa ga izlijte na tavu na kojoj ste prethodno pržili povrće i konstantno miješajte dok se ne pretvori u kajganu, a zatim dodajte rižu i pržite je oko tri minute.
5. U tavu zatim vratite povrće pa dodajte sojin umak i sezamovo ulje. Nastavite peći još nekoliko minuta.

SAVJET PLUS: Umjesto da ga podgrijavate, ovo jelo možete pripremiti dan ranije, pa će, kad obitelj sutradan ogladni, biti gotovo za 10-ak minuta. Sve što trebate napraviti je odvojiti skuhanu rižu za dan poslije i narezati povrće.

Ako imate malo starije školarce, ovo je jelo toliko jednostavno da ga napraviti mogu i sami, a uz indukcijsku ploču nema ni straha od opeklina. Na zaslonu ploče za kuhanje ®Electrolux 900 SensePro vaš školarac može odabrati hranu koju želi kuhati, a ona će mu prikazati povratne informacije za svaku zonu, tako da bez napora može pratiti tijek kuhanja. Njima je tehnologija u malom prstu, pa sigurno neće imati problema s pripremom ovog jednostavnog jela.

 

 

 

Electrolux intuitivna linija kuhinjskih uređaja

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Electrolux po najvišim profesionalnim standardima.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju