Nakon preboljenja bolesti COVID-19 želja nam je što se prije vratiti u normalan život i obavljati aktivnosti koje smo radili i prije. Posebno nestrpljivi ponekad postaju oni koji u inače redovito vježbali.

 No kada se i kako vratiti vježbanju nakon preboljene korone?
O tome smo porazgovarali s Višeslavom Čupićem, osobnim i kondicijskim trenerom koji ima bogato iskustvo u radu s klijentima upravo nakon što su preboljeli koronu.

Savjeti se odnose na one osobe koje su preboljele jedan od lakših oblika COVID-a-19 odnosno one koji nisu bili hospitalizirani. Evo što kaže.

1. Pričekajte barem mjesec dana

Povratak vježbanju mora biti polagan. Savjetujem barem mjesec dana od preboljenja COVID-a-19 do povratka u trenažni proces.

2. Počnite s laganim vježbama

Nemojte nakon tih mjesec dana odmah krenuti u svoju staru rutinu kakva je bila prije bolesti. Vaše tijelo, u najvećem broju slučajeva, još uvijek nije spremno na to. Počnite hodanjem i dugim šetnjama, potom se okrenite vježbama istezanja, jogi ili pilatesu. Nakon toga polako možete krenuti s onakvim vježbama kakve ste radili i prije bolesti.

3. Često radite pauze između vježbi

Vježbe moraju biti dobro planirane i koncipirane. Svakim danom osoba je sve spremnija za konkretniji trening, ali i taj trening mora imati pauze koje traju barem od 60 do 90 sekundi između vježbi. Jedan trik uz pomoć kojeg ćete znati da niste pretjerali jest da budete sposobni razgovarati s drugom osobom dok se bavite navedenim aktivnostima, bilo da vježbate kod kuće ili u teretani.

4. Osobe s viškom kilograma posebno moraju biti na oprezu

Osobe s viškom kilograma izloženije su, kako se pokazalo, težim oblicima COVID-a, pa se njima preporučuju lagane aerobne aktivnosti u kojima ne opterećuju previše vlastito tijelo jer ne smiju opterećivati zglobove i kosti.

Postoje razine aktivnosti u kojima srce jednostavno ne može izdržati napore te je zato umjereno intenzivna aktivnost prva faza koju mora proći osoba s visokim indeksom tjelesne mase.

Važno je ne žuriti i postepeno se vratiti vježbanju.

To bi trebalo biti plivanje, hodanje ili vožnja bicikla. Tek nakon šest mjeseci ili gubitka 5 do 10 posto tjelesne mase može se primjenjivati veći broj vježbi s vanjskim opterećenjem te se to kombinira s dužim trajanjem od 45 do 60 minuta.

5. Nemojte zanemariti važnost prehrane

Tijelu nakon bolesti treba oporavak, a u tome jako može pomoći prehrana. Štoviše, ona je od presudne važnosti za brži povratak u trenažni proces. Pripazite na to da tijekom čitavog dana budete dobro hidrirani uz pomoć vode, čajeva ili prirodnih cijeđenih sokova.

Uvedite češće međuobroke koji sadrže vitamine i mineralne tvari, kao što je to voćni frape ili smoothie s dodatkom badema te lanenih ili chia sjemenki, sa žličicom meda.

Kako je COVID-19 respiratorna bolest, svakako ne zaboravite redovito konzumirati agrume i bobičasto voće, različito povrće (brokula, špinat, gljive, crvena paprika, slatki krumpir), mahunarke, orašaste plodove i začine poput kurkume koji će pomoći kako i dišnim organima tako i čitavom tijelu.

Napomena: Ako ste imali teži oblik COVID-a te i sada osjećate posljedice, obavezno se posavjetujte sa svojim liječnikom. Ako u bilo kojem trenutku osjećate vrtoglavicu, mučninu, bol ili probleme s disanjem, stanite s vježbanjem, savjetuje Višeslav Čupić. 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju