Povremena glavobolja nije razlog za zabrinutost, kažu liječnici. Medicinsku pozornost zahtijeva samo u posebnim slučajevima.

 

Glavobolja je simptom, a ne bolest, kaže neurolog Arne May iz hamburške sveučilišne bolnice. Vanjski podražaji poput hladnoće, stresa ili napetosti pokreću proces koji rezultira osjećajem boli u glavi. Prenose ih kemijski "glasnici" u moždani centar za bol. Sličan proces događa se i kod boli u trbuhu.

Ako vas glavobolje muče više od deset dana u mjesecu, treba otići liječniku

Ponekad se čini da glavobolja stigne niotkuda.

Ne znamo točno zašto, kaže May, ali dodaje da to obično nije ništa ozbiljno, iako jest neugodno. Nekim ljudima odmor pomaže u ublažavanju povremenih glavobolja.

Odagnajte dio pritiska, izolirajte se i prilegnite, savjetuje May.

Ako su glavobolje češće, treba prepoznati okidače i izbjegavati ih. Analgetici koji se mogu kupiti bez recepta ublažit će težu glavobolju.

Ali ne bi ih trebalo uzimati dulje od tri dana u nizu ili više od deset dana u mjesecu. Jer svaki lijek može i izazvati glavobolju, upozorava May. Ako vas glavobolje muče više od deset dana u mjesecu, treba otići liječniku jer to tada može biti simptom ozbiljnije bolesti. May preporučuje da se osobe s takvim problemom redovno savjetuju s liječnikom opće prakse ili neurologom.

Glavobolje se najčešće vrlo učinkovito liječe, naglašava. Ako glavobolju prate i drugi simptomi, poput vrućice ili ako se pojavi naglo, također treba do liječnika.

Naravno, to vrijedi i ako ste pali i udarili glavom. U tom slučaju liječniku treba odmah, kaže May.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju