Donosimo vam konkretne savjete kako potrošiti manje vremena i bolje počistiti sve prostorije u domu.

 

1. Čistite odjednom cijeli dom, a ne sobu po sobu

Čistit ćete efikasnije ako odaberete jednu aktivnost – primjerice brisanje prašine, usisivanje ili pranje podova i radite samo tu stvar u cijelom stanu. Nemojte čistiti sobu po sobu – ne samo da ćete tako biti sporiji u čišćenju nego ćete doživjeti zamor koji neminovno nastaje kada više puta započinjemo jednu te istu aktivnost u drugo vrijeme i u različitim dijelovima stana.

2. Skupite sve potrebne stvari na jedno mjesto

Skupite što vam je sve potrebno za određenu aktivnost i stavite te stvari u torbu, kantu ili na kolica i ponesite sa sobom gdje god planirate čistiti. Vjerujte nam, ovo će vam itekako olakšati čišćenje, skratiti vrijeme koje obično gubimo na traženje određenog preparata i „prazan hod“.

3. Uklonite sve nepotrebne stvari s poda

Prije nego što uopće krenite čistiti, prođite kroz sve prostorije u domu i podignite stvari s poda koje nisu na svojem mjestu – razbacane časopise, knjige, igračke, tenisice i slično. Vratite te stvari na svoje mjesto.

Čišćenje podova ne mora biti toliko zahtjevno Parket, pločice ili tepih: Trikovi za temeljito čišćenje bilo koje površine

4. Prvo pobrišite prašinu, a onda usisavajte

Pobrišite prašinu s vrha namještaja, polica, televizora, okvira za slike i drugih sličnih mjesta. Ako neki dio doma ne možete dosegnuti poput unutrašnje strane roleta – zavežite krpu od mikrofibre na kraj metle i tako si pomognite. Ne zaboravite promijeniti posteljinu na krevetu u spavaćoj sobi prije nego što krenete s usisavanjem.

5. Prebrišite ogledala i staklene površine

Uzmite jednu vlažnu krpu od mikrofibre za čišćenje i jednu suhu za brisanje ogledala i staklenih površina u domu.

6. Dezinficirajte zanemarivane površine

Prošećite domom i redom dezinficirajte površine – od površine štednjaka, hladnjaka i drugih kućanskih aparata preko raznih ormarića i stolića do prekidača za svjetlo, kvaka i daljinskih upravljača. Napravite sami dezinfekcijsku tekućinu tako što ćete pomiješati pola šalice octa s jednom šalicom vode.

Kupaona i WC Recept za prirodne i mirisne kockice za čišćenje WC-a

7. Riješite se kamenca

Bez obzira koristite li prirodna sredstva ili kupovne preparate za uklanjanja kamenaca i druge prljavštine sa sudopera, umivaonika, kade i wc školjke pošpricajte ih u isto vrijeme i pustite nekoliko minuta da sredstvo odradi svoje, a potom redom izribajte sve površine. WC školjku očistite posljednju.

8. Pometite, pa operite

Pometite / usisavajte podove u kuhinji i kupaonici pa ih tek onda operite. Započnite prati pod iz najdaljeg kuta soba i krećite se unatraške prema ulaznim vratima.

Žena čisti pećnicu Najvažniji savjeti majstorice za uredan dom iz Velike Gorice koji će vam sačuvati živce i vrijeme

9. Ne zaboravite oprati predmete s kojima čistite

Često zaboravljamo da moramo počistiti i predmete s kojima čistimo – od metli do različitih krpa za pranje. Redovito mijenjajte i spužvice za pranje suđa. Uludo ste potratili vrijeme ako ste čistili s prljavim krpama.

10. Čistite u društvu

Ako zaista želite brzo počistiti svoj dom, podijelite poslove u kućanstvu. Unaprijed se dogovorite što će tko čistiti i dom će zablistati u trenu.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju