Korov je često neželjeni stanar vrtova, no može ga se ukloniti na vrlo jednostavan način. Međutim, ako nije riječ o čupanju s korijenom, brojni načini uklanjanja korova uključuju jake kemikalije, koje predstavljaju dodatnu opasnost i za djecu i za kućne ljubimce, a nemoguće ih je nanositi bez zaštitne maske.

No postoje i bolji i sigurniji načini uklanjanja korova. Mnogo manje invazivno i za okoliš bolje rješenje je korištenje pripravka na bazi onoga što možemo naći u gotovo svakom kućanstvu – alkoholnog octa.

Kako pripremiti i koristiti otopinu?

Možete koristiti ocat koji imate kod kuće s 5 % octene kiseline. Za brže rezultate najbolje je kupiti ocat s 20 % ili 30 % octene kiseline u vrtlarskoj trgovini.

Potom u jednakom omjeru u bočicu s raspršivačem ulijte alkoholni ocat i bilo koji deterdžent za pranje suđa. Otopinu dobro promiješajte. Važno je i pratiti vremensku prognozu i poprskati korov onda kada je najavljeno nekoliko sunčanih dana zaredom.

Padne li kiša nedugo nakon prskanja, isprat će pripravak pa će trud biti uzaludan. Jako sunce pomoći će kemijskoj reakciji i osigurati sušenje korova koji potom samo trebate lagano odstraniti.

Iako se radi o relativno bezopasnim sredstvima, prilikom prskanja nosite zaštitne rukavice kako biste izbjegli moguće reakcije ako imate osjetljiviju kožu.

Ipak, imajte na umu da se radi o neselektivnom sredstvu, odnosno ocat će uništiti ne samo korov nego i susjedne biljke ako dođe u doticaj s njima. Zato je potrebno pripaziti; najbolje ga je koristiti za uklanjanje korova ondje gdje nema drugih biljaka – uz zidove kuće, između stazica od šljunka ili drugih materijala u vrtu i slično.

Lijek za dušu: Bajkoviti vrtovi u kojima bismo rado proveli cijeli vikend Villa Zelda Villa Zelda Villa Zelda +18 Villa Zelda

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju