Donosimo nekoliko jednostavnih ideja uz koje će doručak u božićnom ozračju postati posebniji. Neke od ideja zahtijevaju pripremu unaprijed, ali zato traju danima.

 

1. Dodajte cimet u kavu i/ili zobenu kašu

Cimet često nazivaju i začinom života jer je prepun antioksidansa i pomaže izlučivanju neželjenih tvari iz našeg organizma. Čest je sastojak jela onih koji paze na svoje zdravlje i bave se sportom, a njegove je blagodati vrlo lako iskoristiti i jednostavnim dodavanjem verzije u prahu u prvu jutarnju kavu ili kuhanu zobenu kašu. Mirisat će poput Božića, a blagodati za zdravlje su nemjerljive.

2. Ispecite palačinke božićnih motiva

Ima li što slađe od palačinki u obliku božićnog drvca, sobova ili zvjezdica? Ovo ne zahtijeva nikakve posebne pripreme niti produžuje vrijeme pripreme. Naprosto kalupima za kekse božićnih motiva izrežite željene oblike jednom kada se palačinke ispeku. Ako imate metalne kalupe, možete ih rasporediti po tavi pa izravno u njih staviti smjesu za palačinke. Djeca, a i dijete u nama, bit će oduševljena.

3. Brzinski ispecite smrznute rolice od cimeta

U brojnim našim trgovinama postoje smrznute rolice od cimeta koje zahtijevaju svega nekoliko minuta pečenja. Dok obavljate jutarnju higijenu, stavite ih u pećnicu, prateći upute za pripremu na pakiranju. Osim što ćete uživati u inače netipičnom doručku, čitav će dom mirisati na Božić.

4. S medenjacima "to go" na posao

Ako jurite na posao i samo želite sa sobom uzeti nešto što možete grickati putom, ali i kada stignete na posao, ranije pripremite najpoznatije božićne kekse – medenjake. Jednostavno ih je pripremiti, a najbolje je što imaju vrlo dugi rok trajanja .U metalnoj kutiji izdržat će i mjesec dana, a ako im želite vratiti malo svježine, u kutiju povremeno ubacite komadić jabuke.

5. U granolu dodajte bobičasto voće

Na božićnim dekoracijama često viđamo crvene bobice, a smrznuto bobičasto voće može se kupiti u trgovinama tijekom cijele godine. Zašto ne biste svojoj uobičajenoj granoli s mlijekom dodali što više crvenih i ljubičastih bobiica? Uostalom, prepuno je vitamina i vlakana te povoljno djeluje na probavu.

6. Ispecite "božićna" jaja

Slično kao i kod palačinki, uobičajeni doručak možete podići na novu razinu korištenjem kalupa za kolače. Kajganu naknadno izrežite kalupima za božićne kekse, a ako radite jaje na oko, možete ga uliti izravno u kalup. Dakako, pazite da bude metalni ili silikonski.

7. Unaprijed pripremite muffine s jabukom

Kako uopće ne biste ujutro morali trošiti vrijeme na pripremu doručka, nego samo uzeti nešto već gotovo i zdravo, dan prije napravite muffine s jabukama koji će vam trajati dva-tri dana. Naprosto u klasičnu smjesu za muffine dodaje naribane jabuke i pecite 30 minuta na 180 stupnjeva. Pustite da se potpuno ohlade te ih tek onda vadite iz kalupa. I eto doručka za nekoliko dana.

Muffini s jabukom Muffini s jabukom (Foto: Shutterstock)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju