Kombinacija sočnih jabuka i zdravih zobenih pahuljica odavno je svima dobro poznata. U svoje zobene kaše često dodajemo voće, između ostalog i reske jabuke, i mrvicu cimeta, sladimo ih prirodnim zaslađivačima i uživamo u svakom zalogaju.
Zašto onda ne bismo probali ovu kombinaciju i u malo drukčijem obliku? Muffini su savršen izbor! Ispecite ove zdrave muffine za vaše duge i lijene doručke, uživajte u njima bez grižnje savjesti, a ono što ne pojedete za doručak spremite za kasnije. Sočni su i kad odstoje.
Nemate kalup za muffine, a kombinacija jabuka i zobenih pahuljica vam zvuči neodoljivo?
Nikakav problem, napravite jednostavni crumble od jabuka sa slanim karamelom jer imamo recept i za ovu lažnu pitu od jabuka koju će voljeti i neiskusni u kuhinji.
Muffini s jabukama - sastojci:
- 1 velika jabuka
- 1 jaje
- 80 g zobenih pahuljica (sitnijih)
- 175 ml mlijeka
- 110 g pirovog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- prstohvat soli
- 50 g šećera kokosovog cvijeta (ili običnog smeđeg šećera)
- 1 vanilin šećer
- ¼ žličice cimeta
- 50 g maslaca (otopljenog)
Muffini s jabukama - priprema:
- Zagrijte mlijeko, dodajte zobene pahuljice, promiješajte i pustite da se pahuljice dobro namoče.
- Jabuku ogulite i nasjeckajte na sitnije kockice. Maslac otopite na pari.
- U zdjeli miksajte jaje sa šećerom i vanilin šećerom dok se lijepo ne zapjeni pa dodajte otopljeni maslac i kratko izmiksajte. Dodajte natopljene zobene pahuljice i dobro izmiješajte.
- Dodajte brašno izmiješano s praškom za pecivo, solju i cimetom. Sve dobro izmiješajte.
- Na kraju umiješajte nasjeckanu jabuku.
- U kalup za muffine ubacite papirnate košarice pa svaku košaricu napunite smjesom (napunite 2/3 košarice) i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C te pecite oko 25-30 minuta.
- Pečene muffine izvadite iz pećnice i ohladite. Pospite ih šećerom u prahu i poslužite.
Inspirirajte se ostalim desertima s jabukama: