Iskustvo dojenja može utjecati na razne aspekte ženina život, pa tako i na seks. Donosimo 5 načina na koje navala hormona, iscrpljenost i sve ostalo što se događa tijekom dojenja može promijeniti seksualni život.

1. Ne osjećate se privlačno
Dok doji žena može imati znatno smanjenu želju za seksom i to je sasvim normalno, naročito u prvim tjednima majčinstva kada žena i najviše doji. Neke žene smatraju da je uloga nove mame emocionalno neuskladiva s osjećajem seksepila. U svakom slučaju, ako vam nije do seksa ne morate se siliti na to.

Dok doji žena može imati znatno smanjenu želju za seksom i to je sasvim normalno, naročito u prvim tjednima majčinstva

2. Osjećate se privlačnije nego prije
Neke žene se, s druge strane, mogu osjećati još privlačnije dok doje nego inače. Pitate li se kako se netko može osjećati seksi dok mu se život vrti oko hranjenja djeteta mlijekom iz svoga tijela, evo objašnjenja: zbog dojenja grudi i bradavice su osjetljivije što rezultira pojačanim osjetima te žena može brže i lakše doživjeti orgazam. Donosimo i narodni lijek za najbrže ublažavanje upaljenih i bolnih grudi.

3. Mlijeko može početi curiti tijekom seksa
Tijekom seksa, odnosno kada se žena seksualno uzbudi može se dogoditi da mlijeko počne curiti što je posljedica nadraživanja bradavica, odnosno rezultat refleksa otpuštanja mlijeka. Neki parovi čak priznaju da ih ta pojava može dodatno uzbuditi. Pročitajte i 10 najvećih mitova o dojenju u koje majke i dalje vjeruju.

4. Možete iskusiti neuobičajenu suhoću vaginalnog područja
Zbog hormonalnih promjena koje su posljedica dojenja, vaginalno područje može biti primjetno suše nego inače. Naime, dok žena doji, žlijezda hipofiza proizvodi gomilu prolaktina, hormona koji potiče proizvodnju mlijeka u grudima. No prolaktin utječe i na smanjenu proizvodnju drugih hormona hipofize, poput estrogena.

A zbog manjka estrogena, vaginalno područje može postati suše (slično kako se događa i u menopauzi).
Pomoći mogu lubrikanti, a ako oni ne djeluju možete pitati ginekologa da vam preporuči vaginalete ili kremu s estrogenom.

5. Partnerova ljubav može vam biti previše
'Bujanje' oksitocina i prolaktina u kombinaciji s fizičkim činom dojenja može vas emocionalno potpuno okupirati zbog čega vam bilo kakav iskaz ljubav od strane partnera može biti previše. Kako se ne biste udaljili od partnera, važno je da uvijek dio vremena provedete s njim, pa makar i sat vremena dnevno. To ne znači da morate forsirati seks. Razgovarajte o tome kako se osjećate, držite se za ruke, mazite se, ljubite,... Pročitajte i 'kontroverznu' izjavu o dojenju koja je podijelila majke.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju