Hodanje u vodi, bilo morskoj, riječnoj ili u bazenu, djeluje blagonaklono na naš organizam. Ujedno hodanjem u vodi možemo i značajno oblikovati tijelo, a sada je pravo vrijeme za to.

Voda je gušća od zraka pa samim time vježbanje u vodi zahtijeva više napora nego što je to s istim vježbama na kopnu, uključujući i hodanje.

Dodatni otpor vode omogućuje aktiviranje i jačanje mišića na načine koje je teže postići na suhom, a ujedno će se sagorjeti više kalorija, što pomaže gubitku kilograma.

Hodanje u vodi je kardio vježba niskog intenziteta, što znači da je nježno prema zglobovima i kostima. Stvara se manji pritisak na tijelo, pa je pogodno za trudnice, novopečene mame, osobe koje imaju neku ozljedu ili su u posljednjih nekoliko mjeseci bile na operaciji te sve one koji se tek počinju upoznavati s vježbanjem.

Istraživanje iz 2015. godine otkrilo je da hodanje u vodi može povećati puls mnogo više nego hodanje na kopnu, pomaže u snižavanju krvnog tlaka, a kod pacijenata sa stenozom kralježnice otkriveno je da je 12 tjedana hodanja u vodi pomoglo poboljšati njihovu ravnotežu i funkciju mišića.

KAKO HODATI U VODI?
Iako je hodanje u vodi razumljivo samo po sebi, treba upozoriti na nekoliko stvari koje će ubrzati oblikovanje tijela.

1. Za početak pokušajte hodati u vodi koja je približno na razini struka. Usredotočite se na hodanje s pravilnom formom. Da biste to učinili, aktivirajte trup, leđa neka budu ravna i izdužena, ramena zabačena unatrag te brada podignuta.

Hodanje u vod je kardio vježba niskog intenziteta koja neće opteretiti zglobove i kosti.

2. Dok hodate, držite torzo što je uspravnije moguće, bez previše naginjanja prema naprijed ili na bilo koju stranu. Hodajte dugim korakom te izbjegavajte hodanje na nožnim prstima. Hodajte punom petom. Također pripazite na to da zamahujete rukama dok hodate i tako održavate ravnotežu.

Slika nije dostupna Bez puno muke! Pet super promjena koje se događaju u tijelu dok plivamo

Vježbanje u vodi Tri lagane vježbe u vodi za vitak struk i čvrstu stražnjicu, i pet minuta je dovoljno

3. Kad se naviknete hodati u nešto plićoj vodi, imajući na umu sve navedene stavke, prijeđite u dublju vodu, najviše do ramena. Započnite laganim hodanjem i postupno povećavajte brzinu.

KAKO HODANJE U VODI UČINITI IZAZOVNIJIM?
Jednom kada bez problema svladate običnu „šetnju“ vodom, vrijeme je da u to uključite i nešto aktivnije vježbe. Tako ćete svome organizmu uvijek ponuditi nešto novo i omogućiti ranije rezultate.

HODAJUĆI ISKORAK
Hodajući iskorak blagonaklono djeluje na mišiće nogu i stražnjice, a da bi vježba bila primjerno izvedena, voda vam mora biti najviše do razine struke. Da biste izveli vježbu, napravite korak prema naprijed desnom nogom, spustite prednje bedro tako da bude paralelno s dnom bazena ili morskog tla.

Pazite da je desno koljeno u ravnini s gležnjem, ali ne i preko njega. Zadnju nogu držite što je uspravnije moguće i koračajte izmjenjujući lijevu i desnu nogu.

VISOKO PODIZANJE KOLJENA
Visoko podizanje koljena u vodi dodatno će aktivirati kukove, gluteuse i mišiće trupa. Da biste to ispravno napravili, zategnite trbušne mišiće i dignite desno koljeno što je više moguće te istodobno podignite lijevu ruku. Potom isto napravite s lijevim koljenom i desnom rukom. Ponavljajte.

POSTRANIČNO HODANJE
Postranično hodanje učinit će luda za unutarnje i vanjske mišiće bedra. Da biste izveli ovu vježbu, stanite bočno, izbacujući desni kuk u stranu. Potom zakoračite desnom nogom u stranu. Dovedite lijevu nogu u susret desnoj. Nastavite tako dok ne dođete do kraja bazena ili određene zadane linije u moru. Potom ponovite isto na drugu stranu.


 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju