Mnogi roditelji ne žele svoju djecu opterećivati kućanskim poslovima, ali za njih nikada nije prerano. Dapače, oni su važan dio razvoja djeteta jer se kroz njih dijete uči brinuti samo za sebe, dobiva osjećaj odgovornosti te brže shvaća značenje riječi obveza.

Sudjeluje li vaš mališan u kućanskim poslovima puno će mu lakše biti svladati i školske obveze te će se osjećati kao aktivan i koristan član obitelji.

Upravo zbog toga većina stručnjaka ne preporuča nagrađivanje djece koja pomažu u kući jer je to odgovornost koju dijele svi ukućani. Ipak, neće škoditi ako ga ponekad nagradite. Kad uspješno obavi novi zadatak, osim riječi pohvale, iznenadite ga malom igračkom ili omiljenim slatkišem.

Kada je pravo vrijeme za uključivanje djeteta u kućanske poslove?

Stručnjaci smatraju da su djeca od dvije godine potpuno sposobna za prve radne zadatke laganog intenziteta, a kakve dužnosti možete davati svom djetetu ovisi i o njegovom osobnom interesu.

Stručnjaci smatraju da su djeca od dvije godine potpuno sposobna za prve radne zadatke.

Djetetove zadatke možete podijeliti u tri grupe:

1. OSOBNI ZADACI -
oni pomoću kojih će se naučiti brinuti za sebe
2. KUĆANSKI ZADACI - oni koji će ga naučiti da je aktivan član obitelji
3. ZAJEDNIČKI ZADACI - aktivnosti koje će mu pomoći naučiti neku vještinu dok vama radi društvo

Počnite s jednim ili dva osobna i jednim kućanskim poslom dnevno. Uvijek pokažite djetetu kako bi posao trebao biti obavljen i odvojite malo vremena da vježbate s njim. Kako bi se lakše snalazilo, možete mu na zid zalijepiti podsjetnik s objašnjenjem zadataka (za djecu koja još ne čitaju ih nacrtajte). Te će dužnosti ubrzo postati rutina, a vi pratite djetetovo napredovanje i s vremenom mu dajte više obveza.

Dječak 15 lekcija iz bontona koje bi svako dijete trebalo znati

Mama i kći Postavljanje granica djetetu: Kad postajemo prestrogi, a kad smo preblagi?

U dobi od tri godine dijete je spremno samo napraviti slijedeće osobne zadatke: odabrati odjeću, odjenuti se, pospremiti igračke, složiti knjige na policu. Od kućanskih poslova djetetu ove dobi možete dati da nahrani kućnog ljubimca i da vam iz druge prostorije donese neki predmet koji je lagan i siguran. Zajedno možete postaviti stol za objed.

KAKO KUĆANSKE POSLOVE UČINITI ZABAVNIMA?

Uz male trikove pospremanje i čišćenje možete pretvoriti u zabavu u kojoj će vam vrijeme brzo proći, a vi i vaš mališan nećete ni primjetiti koliko ste posla obavili. Stavite plesnu glazbu i u veselom ritmu primite se čišćenja.

Dajte djetetu krpu za brisanje prašine i recite mu: "Da vidimo možeš li obrisati prašinu s ovih polica do kraja pjesme." Svako se malo odmorite i nakratko zaplešite. Natječite se s djetetom tko će prije počistiti stol nakon doručka. Nakon nekoliko jutara pustite mu da pobjedi i recite: "Kako si brz! Želim da ti od sada budeš zadužen za čišćenje stola svako jutro." Znajući da najbolje obavlja određeni zadatak dijete će dobiti osjećaj važnosti i sigurnosti.

Uz male trikove pospremanje i čišćenje možete pretvoriti u zabavu u kojoj će vam vrijeme brzo proći.

U nastavku vam donosimo preporučene kućanske poslove za djecu od 2 do 12 godina. Imajte na umu da su ovo samo načelne upute i ako vaše dijete pokazuje interes za neke poslove koji su prema tablici namijenjeni za starije, bez ustručavanja ga uključite u obavljanje tih poslova.

DJECA OD 2 DO 3 GODINE:

- pospremanje igračaka
- brisanje i postavljanje kuhinjskog stola

DJECA OD 4 DO 5 GODINA:

- pospremanje kreveta
- metenje malih površina
- slaganje opranih ručnika ili drugog veša

DJECA OD 6 DO 7 GODINA

- brisanje prašine s malih površina
- čišćenje WC školjke

DJECA OD 8 DO 9 GODINA

- sudjelovanje u pripremi obroka
- usisavanje malih površina
- pražnjenje kante za smeće

DJECA OD 10 DO 12 GODINA

- punjenje i pražnjenje mašine za rublje
- spremanje malih obroka
- presađivanje cvijeća

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju