Igra kockama nezaobilazan je dio odrastanja svakog djeteta. Neovisno o trendovima, one su već generacijama tu kao konstanta i uljepšavaju svako djetinjstvo.

Dakako, kada birate kocke za svoje dijete, prije svega morate imati na umu dob djeteta. Male, sitne kocke nikako nisu primjerene za manju djecu jer ih vrlo lako mogu progutati.

One se preporučuju tek od šest godina starosti nadalje, dok je za manju djecu primjerena veća kocka, a za bebe mekane kocke bez ikakvih oštrih rubova.

Neovisno o svemu tome, svima su im zajedničke ove karakteristike.

1. Potiču razvijanje kreativnosti i mašte

Dok stvaraju svoje kreacije kockama, od dvoraca, brodova, cesta do životinja i mostova, djeca izražavaju svoju kreativnost i uče na koje sve načine ona može funkcionirati. Ne postoje nikakve granice.

Nije rijetkost da tijekom igre dijete počne i razgovarati samo sa sobom, da predmetima koje je izradilo da osobine živih bića i stvori svojevrsnu interakciju s njima, a sve to dodatno će utjecati na njihovu maštu. Kada primijetite da se tako igraju, pustite ih da sami stvaraju svoje malo carstvo. Nemojte ih sputavati. Pustite da teče prirodna igra.

2. Doprinose razvoju motorike

Beba s već nekoliko navršenih mjeseci, najčešće između pet i sedam, počinje samoinicijativno hvatati predmete oko sebe, no još ih uvijek ne može dugo zadržati u ruci. Kada napuni godinu dana, hvat postaje kompleksniji, pa može zadržati predmet neko vrijeme, odložiti ga, ponovno uzeti i slično. Tada je spremna igrati se kockama primjerenima dobi (mekane i velike) i graditi razne "instalacije" s njima.

Igra kockama ima višestruku ulogu u razvoju djeteta.

Tako uči o novim situacijama, novim pokretima i svijetu oko sebe. Kako postaje starije, grubu motoriku zamjenjuje fina motorika, a nju je iznimno važno odmalena poticati. U tome veliku ulogu imaju upravo kocke. Slaganjem koordinira pokrete prstiju i očiju.

3. Razvijaju logičko i kritičko razmišljanje

Dok dijete poslaguje kockice, mora razmišljati o njihovu rasporedu. To prvo dolazi potpuno spontano. Prvo ih promatra, a onda kreće grupacijama po bojama, veličinama ili samo njemu znanim sustavima. Sve što čini, pa makar se to porušilo nekoliko puta, doprinosi njegovu kritičku i logičku razmišljanju. U mozgu stvara asocijacije koje povezuje s onim što je već naučilo.

Igranje Ranko Rajović: Domišljate igre s kojima ćete klincima ispuniti vrijeme daleko od ekrana

Dodatan savjet: Što češće igrajte se sa svojim djetetom kockicama. Prisjetite se kako je to bilo kada ste u tome uživali više od ičega. No pustite da dijete vodi. Nemojte mu nametati svoje ideje.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju