Kako ćete nazvati novog kućnog ljubimca, vaša je stvar jer propisi o tomu ne postoje i nema matičnog ureda koji će vas pokušati urazumiti. No kako pronaći pravo ime i kako naučiti ljubimca da ga prepozna?

Štenci s pedigreom obično dolaze sa službenim imenom koji se sastoji od dva dijela. Svi štenci u leglu dobivaju osobno ime koje obično počinje istim slovom, a drugi dio je oznaka uzgajivačnice, nešto poput prezimena. No imena u dokumentima najčešće nisu pogodna za svakodnevnu upotrebu.

Ne odazivaju se samo psi na svoja imena, na njih reagiraju i mačke, zečevi, ptice i glodavci

To su često lijepa imena koja dobro odzvanjaju, ali im rijetko ostanu kao prava imena, kaže Petra Caspelherr iz Njemačkog saveza uzgajivača pasa (VDH). Njezin australski ovčar, primjerice, službeno se zove "Crno srce rijeke Nushagak", ali ga ona zove Gufi. Kupci mogu sami izabrati ime za ljubimca.

Dva sloga

Treba bi biti jednostavno da ga se što lakše dozove, ali istodobno razumljivo psu, kaže Petra Caspelherr. Ona savjetuje imena s dva sloga jer su prepoznatljiva i mogu se brže izgovoriti od onih s tri ili četiri sloga. Psa ne bi trebalo zbunjivati imenom koje bi moglo zvučati slično imenu člana obitelji ili drugog ljubimca.

Slika nije dostupna Još jedan dokaz koliko psi vole ugoditi vlasniku i imati njegovu pažnju

Slika nije dostupna Stvarno su genijalci: Novi dokaz da su psi i pametniji nego što mislimo

Ne odazivaju se samo psi na svoja imena, na njih reagiraju i mačke, zečevi, ptice i glodavci.

Svaka životinja može naučiti slušati, čuti i prepoznati svoje ime, rekla je veterinarka Barbara Schoening iz Hamburga. Ističe kako je važno da se životinja navikne na svoje ime i preporučuje da se životinja mazi dok joj se ono ponavlja. S pticama će u tome pomoći poslastica. Ako ljubimac osjeti da je situacija u kojoj mu se ponavlja ime ugodna, on će to povezati s nečim pozitivnim i brzo shvatiti.

Ovo je deset najpopularnijih pasmina srednje veličine Štene labrador retrivera Američki stafordski terijer Bigl +6 Hrvatski ovčar

Dio obitelji

Po onome što znamo, krave i konji su prve životinje kojima su se davala imena, kaže Damaris Nuebling, profesorica povijesti jezikoslovlja na Sveučilištu u Mainzu.

To su bile radne životinje i o njima se trebalo dobro brinuti, dodala je. Psima i mačkama koji su živjeli na farmama imena se nisu davala sve do prije stotinjak godina. Danas su ljudska imena popularna za mnoge vrste. Profesorica Nuebling smatra da to puno govori o odnosu ljudi i životinja i znak je velike promjene u društvu.

Oni su sada dio obitelji, ističe Damaris Nuebling. (Hina)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju