Sjedinjene Američke Države poznate su kao raj za potrošače tijekom čitave godine, a pogotovo kada se počne bližiti vrijeme Božića, a onda je tu i famozni crni petak, kada su maksimalna sniženja. Također, sve što ondje kupite, nosite, jedete, pijete, koristite, možete bez problema i vratiti ako vam se iz bilo kojeg razloga ne sviđa ili vam ne odgovara. Da, čak i otvoreni jogurt koji ste kupili, probali i shvatili da vam nije fin.

Galerija Ines iz St. Louisa u SAD-u obišla je trgovine s vrlo bogatim božićnim asortimanom Ines iz St. Louisa u SAD-u obišla je trgovine s vrlo bogatim božićnim asortimanom - 14 Ines iz St. Louisa u SAD-u obišla je trgovine s vrlo bogatim božićnim asortimanom - 12 +24 Ines iz St. Louisa u SAD-u obišla je trgovine s vrlo bogatim božićnim asortimanom

Kako izgledaju život i potrošačka kultura u Sjedinjenim Američkim Državama, dobro zna i Zagrepčanka Ines, koja se sa suprugom i dvoje djece prije četiri godine preselila u grad St. Louis u američkoj državi Missouri. Zbog suprugova posla sele se svake četiri godine, pa ih je put tako doveo i u živopisni grad na Srednjem zapadu Amerike.

Ines iz St. Louisa u SAD-u obišla je trgovine s vrlo bogatim božićnim asortimanom - 15 U američkim trgovinama nema čega nema što se tiče božićnih ukrasa (Foto: Privatne fotografije)

Ines je s obitelji ondje izgradila lijep život, a prihvatili su i američke običaje i kulturu, pa tako i tu Zagrepčanku svakih božićnih blagdana zahvati šoping-groznica. Trenutačno je u američkim trgovinama prava pomama za božićnim asortimanom pa se police prepune artikala u dva dana potpuno isprazne. Većina toga već je na sniženju od 40 do 60 posto, a cijene će još više padati nakon Božića.

Ines obožava Božić i sve vezano za taj blagdan radi s najvećim guštom i užitkom. Tako je svake godine otkako su u St. Louisu malo-pomalo kupovala božićne ukrase, skupila je veliku kolekciju najraznovrsnijih dekoracija te je sada njezin (privremeni) dom okićen baš kao iz filma. Glavna je zvijezda ovogodišnjeg kićenja bajkovito božićno selo koje je Ines složila ispod televizora, tako da je svako gledanje TV-a i prilika za uživanje u magičnom seocetu punom najljepših i najslađih detalja.

Ines iz St. Louisa u SAD-u obišla je trgovine s vrlo bogatim božićnim asortimanom - 16 Magično božićno selo u domu Ines iz St. Louisa (Foto: Privatne fotografije)

Kućice poznatog proizvođača Lemax trenutačno su sa sto snižene na 50 dolara. Velike crvene plošne mašne kojima sam ukrasila bor koštaju 8,90 dolara, a držače za čizmice, pet komada, platila sam 49,90 dolara. Recimo, kuglice za bor koje su prije bile deset dolara, to su velike, kompaktne kuglice, sad koštaju 2,90 dolara.

To ne košta čitavo bogatstvo, samo treba znati kupovati. U Americi je pravilo ako vidiš nekakav poseban komad, odmah grabi, ne čekaj jer poslije to više nećeš naći, otkrila nam je Ines. Držači za čizmice dolaze u obliku bijelih polarnih medvjedića, a svoju božićnu čizmicu ima i obiteljski kućni ljubimac, jorkširski terijer Flaffy. Držač za njegovu čizmicu u obliku je kućice za pse – eto, i to se može pronaći u Americi.

Ines iz St. Louisa u SAD-u obišla je trgovina s vrlo bogatim božićnim asortimanom Božićno uređenje doma Zagrepčanke Ines u St. Louisu u SAD-u (Foto: Privatne fotografije)

U SAD-u je zaista sve podređeno potrošaču pa ondje postoji i famozna mogućnost da u fizičkoj trgovini dobijete nešto jeftinije ako ste u nekoj online trgovini isti taj artikl pronašli po toj nižoj cijeni. Dakle, ako vam je draže kupovati uživo, to je potrošačko pravo koje možete iskoristiti.

To me oduševljava i fascinira u Americi. Recimo, u fizičkoj trgovini pronašla sam kućicu za božićno selo ili božićno drvo za 699 dolara, a u nekoj internetskoj trgovini ta ista stvar, istog proizvođača, košta sto, dvjesto dolara manje. Prema politici poslovanja zvanoj price matching mogla sam u fizičkoj trgovini taj isti artikl dobiti po toj, puno nižoj cijeni.

To, naravno, ne mogu biti neke "lijeve" stranice, nego priznate online trgovine tipa Amazon i Walmart. Recimo, u trgovini Best Buy našla sam televizor koji je na internetu koštao dvjesto dolara manje i dobila sam ga po toj nižoj cijeni, ispričala nam je Ines. Također, u američkim trgovinama sve što kupite, bila to odjeća, hrana ili nešto treće, nakon isprobavanje možete i vratiti.

Ines iz St. Louisa u SAD-u obišla je trgovina s vrlo bogatim božićnim asortimanom - 3 Božićni asortiman u američkim trgovinama trenutno je snižen 40 do 60 posto (Foto: Privatne fotografije)

Recimo, šunku ili jogurt koji ste probali i nije vam fino, možete bez problema vratiti. Moj jorkširski terijer jako je izbirljiv, ako kupim konzervu koju on neće jesti, vratim u dućanu i dobijem novac natrag. Što god kupite, možete vratiti. To u Europi ne postoji.

To su stvari za koje ni ja nisam znala dok nisam počela živjeti ovdje. Ameriku sam proputovala turistički puno, ali neke stvari ne znate dok ne počnete tu živjeti, onda shvatite da je tu zaista sve moguće, dodaje.

S druge strane, ističe, neke stvari nikako ne funkcioniraju.

Zdravstveno osiguranje je katastrofa. Mnogi ga ljudi nemaju jer je preskupo. Nemaju mirovinu kao kod nas da se uplaćuje tijekom radnog staža, nego si moraju sami uplaćivati. Čudi me i liberalan zakon o držanju oružja, ima sve više i više ubojstava, upada u škole, pucnjava.

S jedne strane im je sve savršeno, a s druge strane su kompletno u banani. Je li Amerika zemlja u kojoj bih voljela ostati živjeti i pustiti korijene. Sigurno ne, iskrena je Ines. U St. Louisu ostaju do svibnja, a onda se zbog suprugova posla vraćaju u Švicarsku, no, kako kaže, gdje će u međuvremenu završiti, pitaj Boga.

Tako ljupki vjenčići s pomponima koje izrađuje mama Ivana iz Splita Šarmantni vjenčići s pomponima koje izrađuje mama Ivana iz Splita - 8 Šarmantni vjenčići s pomponima koje izrađuje mama Ivana iz Splita - 11 Šarmantni vjenčići s pomponima koje izrađuje mama Ivana iz Splita - 5 +7 Šarmantni vjenčići s pomponima koje izrađuje mama Ivana iz Splita - 3

U suprugovoj firmi htjeli su da ostane u SAD-u, ali nama je nakon četiri godine života u Americi dosta. Nažalost, ne vraćamo se u Hrvatsku, vraćamo se u Švicarsku, ali u svakom slučaju zanimljiva su ta putovanja. U početku je bilo teško s djecom, ali super je to što nauče druge jezike, o drugim kulturama i malo drugačije gledaju na taj život.

Bez obzira na to gdje čovjek živi, ako prihvatite način života, odnosno poštujete nekakve običaje, tradiciju, kulturu zemlje u kojoj živite, nemate zaista nigdje problema. Mi smo prve godine kad smo se doselili u Missouri proslavili Dan zahvalnosti. Nama taj blagdan ništa ne znači, od sljedeće godine svaki Dan zahvalnosti odlučili smo putovati, ali taj prvi put ispekla sam puricu i proslavili smo ga s namirnicama i jelom koje mi volimo. Bilo je štosno prvi put ispoštovati taj običaj.

Amerikanci baš žive za Dan zahvalnosti, čak bih rekla da im znači više nego sam Božić, opisala je Zagrepčanka Ines i sa smiješkom za kraj dodala:

Božićni nakit, naravno, ide sa mnom u Švicarsku!

Ines iz St. Louisa u SAD-u obišla je trgovine s vrlo bogatim božićnim asortimanom - 26 Ponuda božićnog asortimana u američkim trgovinama (Foto: Privatne fotografije)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju