Mislite da je sirovo povrće najzdravije? Novo istraživanje otkrilo je da određenim načinom termičke obrade povrće postaje još zdravije nego kada je sirovo.

Znanstvenici iz Brazila analizirali su rezultate 21 studije u kojima se istraživalo na koji način različite metode pripreme povrća utječu na količinu antioksidansa u povrću, molekula ključnih u borbi protiv kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, osteoporoze, neuroloških bolesti, raka te drugih bolesti. Zaključili su da se kuhanjem na pari hranjiva vrijednost povrća dodatno povećava.

Kuhanjem u kipućoj vodi razina polifenola, tipa antioksidansa, u povrću smanjuje se za 38 posto. S druge strane, kuhanjem na pari količina polifenola povećava se za čak 52 posto

Na dalje, znanstvenici su ustvrdili da većina metoda pripreme povrća, poput pečenja, kuhanja u vrućoj vodi i pripreme u mikrovalnoj pećnici, uništava tkivo povrća pa tako i određeni broj antioksidansa. Kuhanjem u kipućoj vodi može se uništiti najveća količina antioksidansa jer se određena količina antiokidansa rastopi u vodi.

Vrste povrće variraju u tome kao reagiraju na svaku metodu termičke obrade, ali istraživanje je pokazalo da se kuhanjem u kipućoj vodi razina polifenola, tipa antioksidansa, u povrću smanjuje za 38 posto. S druge strane, kuhanjem na pari količina polifenola povećala se za čak 52 posto.

Kuhanjem na pari povećava se razina polifenola jer je proces zagrijavanja blaži nego kod kuhanja u vrućoj vodi te povrće nije uronjeno u vodu, kaže Elizabeth H. Jeffrey, nutricionistica na Sveučilištu u Illinoisu.

Blaga vatra, na dalje, potiče otpuštanje polifenola koje tijelo inače ne bi zadržalo da povrće jedete sirovo.

Naravno, to ne znači da je brokula pripremljena u mikrovalno pećnici ili pečena loša za zdravlje – takvim načinom termičke obrade ima samo manje antioksidansa nego kada je kuhana na pari.

Bez obzira na to kako pripremate povrće, važno je da ga ne prekuhate ili prepečete. Predugim kuhanjem na visokoj temperaturi uništit ćete još više antioksidansa. Povrće maknite s vatre dok je još blago hrskavo. Najbolji način kako znati je li povrće dovoljno kuhano jest da ga probodete vilicom pri čemu se ono ne bi smjelo raspasti.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju