Trgovine su ispunili adventski kalendari koji svake godinu postaju sve bogatiji i domišljatiji.

Galerija Adventski kalendar Nivea adventski kalendar Sinsay adventski kalendar, 9, 99 eura +2 Dr. Oetker adventski kalendar, 49,99 eura

No jeste li se ikada zapitali kako je zapravo nastao adventski kalendar i koje je uopće njegovo značenje?

Advent ili došašće datira iz četvrtog stoljeća, a slavi ga većina kršćanskih crkava u zapadnoj tradiciji. Četverotjednica počinje nedjeljom najbližom blagdanu Sv. Andrije apostola (30. studenoga) i traje sljedeće tri nedjelje.

Povjesničari vjeruju da je to razdoblje izvorno bilo sezona pripreme za krštenje novih kršćana na siječanjski blagdan Bogojavljenja. Došašće - što dolazi od latinske riječi za "dolazak" - postupno se povezivalo s Kristovim dolaskom, što je vrhunac doživjelo u srednjem vijeku. Tada su se počeli odbrojavati dani do vremena kada je Isus bio rođen.

Sve je krenulo od kolačića

Sam adventski kalendar ima pak svoje korijene u 19. stoljeću, kada su njemački protestanti počeli poduzimati kreativne korake kako bi obilježili dane koji su prethodili Božiću, poput kvačkanja oznaka kredom na zidovima ili vratima, paljenja svijeća i stavljanja slamki u jaslice.

Neke su obitelji svaki dan vješale ikonu, odnosno sliku nekog sveca, što je dovelo do stvaranja prvog poznatog ručno izrađenog drvenog adventskog kalendara 1851. i drugih ranih "božićnih satova" i "božićnih svijeća" u narednim godinama.

Njemački izdavač Gerhard Lang smatra se izumiteljem tiskanog adventskog kalendara, koji je inspiriran sjećanjem iz djetinjstva na njegovu mamu koja je ušivala 24 kolačića u poklopac kutije i dopuštala mu da pojede po jedan svaki dan adventa.

Gerhard Lang smatra se izumiteljem tiskanog adventskog kalendara, koji je inspiriran sjećanjem iz djetinjstva.

Lang je proizveo prvi tiskani i komercijalni adventski kalendar početkom 1900-ih u suradnji s ilustratorom Ernstom Keplerom i nastavio je s inovacijama tijekom godina, uključujući stvaranje prvih kalendara s vratašcima 1920-ih.

U Sjedinjenim Američkim državama pojavili su se tijekom Drugog svjetskog rata, prilikom velike selidbe Europljana preko oceana, a američki predsjednik Dwight Eisenhower dao im je veliku popularnost kada su nacionalne novine objavile njegovu fotografiju kako otvara jedan sa svojim unucima 1953.

Ipak, adventskom kalendaru trebalo je još nekoliko godina i ponavljanja da postigne svoj konačni oblik (ili barem verziju koju danas znamo).

Prvi adventski kalendari punjeni čokoladom navodno su se pojavili na sceni 1950-ih, a Cadbury ih je počeo komercijalno proizvoditi 1971. Bila su potrebna još dva desetljeća prije nego što su postali dovoljno popularni da ih je tvrtka mogla staviti u kontinuiranu proizvodnju, a sve ostalo je povijest.

Danas većina adventskih kalendara tehnički ne pokriva adventsku sezonu, već umjesto toga počinje 1. prosinca i traje do Badnjaka ili Božića.

Razlog je praktičan: duljina adventskog razdoblja mijenja se iz godine u godinu, pa je lakše odabrati određeni broj dana za kalendare koji se mogu reproducirati ili ponovno koristiti iz godine u godinu.

U galeriji na početku teksta pogledajte adventske kalendare za različite interese i ukuse.

Adventski kalendar Adventski kalendar (Foto: Shutterstock)

Adventski vijenac: 15 ideja za kopiranje za sve one koji ga žele sami napraviti Ideje za izradu adventskog vijenca - 12 Ideje za izradu adventskog vijenca - 10 Ideje za izradu adventskog vijenca - 9 +12 Ideje za izradu adventskog vijenca - 6

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju