Ovo delikatno jelo nastaje kuhanjem jaja izvan ljuske, a rezultat je ukusni zalogaj teksture oblaka iz kojega curi žumanjak. Ova je tehnika kuhanja jaja nastala u
Francuskoj u 19. stoljeću, a poširati (La Poche) bi značilo stvarati omotač.
Kod uobičajenog poširanja treba jaje bez ljuske staviti u kipuću vodu u koju smo prethodno ubacili malo octa i soli. Dodavanje octa pomaže da se bjelanjak brže stvrdne, a osim octa možete koristiti i limunov sok.
Nakon nekoliko minuta, jaje je spremno. Tada ga treba pažljivo izvaditi iz vode, postaviti na komad kruha i poslužiti s umakom, najčešće s nizozemskim umakom, poznatijim kao holandez umak.
I upravo u ovom koraku nastaju problemi, jer se često zna dogoditi da se jaje raspadne u fazi serviranja.
Zato je nastao jedan od trikova koji je zaludio društvene mreže. Sve što treba kako bi poširano jaje baš uvijek ispalo odlično jest – šeflja.
@halfbatchbaking Replying to @Alejandra Here’s a foolproof technique for using a metal ladle to poach an egg to perfection (and the science behind it) 1)Start by pre-heating the ladle. Hold it over the boiling water. 2) Pour a small amount of oil into the hot ladle and carefully spread. Hot oil is less viscous than cold and will flow better. 3) Slowly drop ladle into water. The hot oil will start to denature (breakdown) the proteins in egg whites. As the proteins breakdown they bond to each other going from a liquid to a solid. The hot oil prevents the proteins from bonding to the atoms in the metal, which is what causes the egg to stick to the ladle. 4) Hold for 5-6 seconds or until set and gently tilt ladle to release egg. Cook for 2.5-3 min. (2.5 for set white, liquid yolk.) Remove the ladle from the water with a slotted spoon and use a paper towel to carefully blot off any excess oil. Season and enjoy your perfectly poached egg! #eggtok #poachedegg #sciencebehind #eggsbenedict #womeninstem #foodscience #eggs ♬ Summer Background Jazz - Jazz Background Vibes
U dublju posudu stavite vodu, dodajte ocat i sol pa ostavite neka zakuha. Kad je voda zakuhala, ugrijte šeflju i premažite je uljem ili maslacem. Dodajte jaje pa uronite u vodu. Kuhajte nekoliko minuta pa izvadite iz vode – dobit ćete savršeno poširano jaje.
Provjerite i kako skuhati jaja da ne popucaju te stavljaju li se jaja u toplu ili hladnu vodu.