Meko kuhano jaje na tostu za doručak
Meko kuhano jaje na tostu za doručak (Foto: Getty Images)
Zdravlje & prehrana

Konačno odgovor: Koliko je zapravo jaja dobro pojesti tjedno?

19-03-2019 Piše
komentari

Jaja imaju lošu reputaciju zbog toga što su bogata kolesterolom, no njemački nutricionisti kažu da su zdravija nego što se misli, posebno za stariju populaciju.

 

U trendu Božićni kolačići Nema čega nema Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste Danijela Martinović na koncertu Božić s Danijelom u Zagrebu 2025. - 3 Glamurozna i elegantna Haljina Danijele Martinović baš je kraljevska, perfektno joj stoji, a savršen je izbor za druženja u prosincu Andrej Plenković s obitelji u posjeti Papi Lavu XIV. Elegantno izdanje Pogledajte elegantnu kombinaciju Ane Maslać Plenković za posjet Papi

Pečena, kuhana, poširana... jaja su često na jelovniku za doručak. Nisu na dobru glasu jer ih se smatra kolesterolskim bombama. Njemački nutricionisti tvrde da je to samo djelomično točno.

Jedno jaje ima solidnu količinu kolesterola, oko 400 miligrama u prosjeku. Šef nutricionističkog odjela Dječje sveučilišne bolnice u Münchenu, profesor Berthold Koletzko pojašnjava:

Dvije trećine kolesterola u krvotoku zapravo proizvodi sam organizam. Kolesterol iz kokošjih jaja ima manju ulogu u metabolizmu nego što ljudi misle, kaže Koletzko. No nutricionisti kažu da treba pripaziti koliko ćete jaja pojesti. Ističu da je ključ zdravlja uravnotežena prehrana, a ne potpuno izbacivanje pojedinih namirnica s jelovnika. Takav je slučaj i s kokošjim jajima.

Ključ zdravlja je uravnotežena prehrana, a ne potpuno izbacivanje pojedinih namirnica s jelovnika. Preporuka je pojesti do tri jaja tjedno

Naša bi preporuka bila do tri jaja tjedno, rekla je glasnogovornica Njemačkog nutricionističkog društva (DGE) Antje Gahl. To uključuje i jaja u drugim namirnicama poput kruha, kolača, tjestenine ili majoneze. Gahl priznaje da je "jako teško izbrojiti koliko ih ondje ima" i dodaje da nije strašno ako se ponekad malo premaši preporučena tjedna doza.

Svatko s visokom razinom kolesterola ili s nekim drugim kardiovaskularnim poremećajem morao bi se držati preporuke o maksimalno tri jaja tjedno, objašnjava Gahl. Zdravi pojedinci mogu ih konzumirati i više, kaže Koletzko, napominjući da ostatak prehrane mora biti uravnotežen.

Doručak Doručak za mršavljenje: Namirnica s kojom se gubi dvostruko više kilograma

Slika nije dostupna Tri najgore vrste doručka koje treba izbjegavati

Jaja nisu samo bogata kolesterolom. Bogata su proteinima i vitaminom A, dobrim za oči, imunosni sustav i kožu. Sadrže i lecitin, "hranu za mozak", odnosno za živčani sustav. Zato su dobra za stariju populaciju, kaže Koletzko. Mladi ili stari, pitanje jesu li jaja za vas zdrava ovisi i tome na koji su način pripremljena. Jaje prženo u ulju i servirano sa slaninom nikoga neće učiniti zdravijim.

I još jedan savjet: jaja treba dobro prokuhati ili ispeći. To će ubiti salmonelu.

Ako ih želite konzumirati sirova, budite sigurni da su svježa. A to se može isprobati tako što ih se stavi u čašu vode. Ostane li jaje na dnu, svježe je. Ako polako "izranja" prema površini, treba ga prokuhati ili ispeći. Ako "izroni" na površinu, najbolje je s njim ravno u koš za smeće. (Hina)

Pročitaj još
Pročitaj još