Uvijek su nas učili da, ako želimo smršavjeti, izbjegavamo rižu, tjesteninu i ostale namirnice pune škroba. No znanstvenici sa Šri Lanke pronašli su vrlo jednostavan način kako broj kalorije u riži, tjestenini i drugim namirnicama koje inače debljaju, tijekom kuhanja možemo smanjiti i do 50 posto

Znanstvenici sa Šri Lanke pronašli su način kako kalorije u riži smanjiti za pola, a evo što morate napraviti kako bi i vama to uspjelo:

Nakon što se ohladila u hladnjaku, ponovnim zagrijavanjem kalorije u riži neće se povećati

1. Na svakih 65 grama nekuhane riže, u kipuću vodu dodajte žličicu zdravog ulja poput kokosovog ili maslinovog (na 65 grama riže koristite 0,3 litre vode).

2. Kuhajte rižu kao i obično, a zatim je ostavite da se preko noći ohladi u hladnjaku. Tijekom hlađenja kalorije u riži će se smanjiti, a evo i zašto je tako: proces hlađenja, skupa sa zdravim uljima koje ste dodali vodi, povećava količinu otpornog škroba u riži, neprobavljivog ugljikohidrata koje tanko crijevo ne može preraditi te se pretvara u glukozu. Otporni škrob ne apsorbira se u tankom crijevu pa neprobavljen dospijeva u debelo crijevo te može pomoći pri mršavljenju.

>> Uvijek siti! 3 dijetalne zamjene za krumpir, tjesteninu i kruh

Ponovnim zagrijavanjem, kalorije u riži neće se povećati. Znanstvenici vjeruju da se ova metoda može koristiti i kod drugih namirnica bogatih škrobom kao što su tjestenina, grahorice, žitarice poput zobene kaše i lukovica poput krumpira. Naime, slična studija pokazala je da kuhanje, hlađenje i ponovno zagrijavanje ovih namirnica znatno povećava količinu otpornog škroba.

>> 3 najčešće greške koje radimo s krumpirom

Otporni škrob nije dobar samo kada želimo pojesti manje kalorija. On poboljšava i osjetljivost na inzulin, potiče rad crijeva i probave, duže nas drži sitima te pomaže u bržem sagorijevanju masnog tkiva.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju