Nije poznato koliko ljudi u Hrvatskoj boluje od hemoroida, jer svi koji se bore s ovom neugodnom pojavom o tome ne žele pričati, niti se javljaju liječniku


Hemoroidi su bolest otečenih krvnih žila u i oko anusa te donjeg dijela rektuma koje su proširene pod pritiskom. Najčešći uzrok za dobivanje ove nelagodne bolesti je naprezanje kod pokretanja crijeva, a pojavljuje se i uslijed trudnoće, starenja, zbog genetike, kroničnog zatvora, proljeva, dugotrajnog sjedenja te analnih infekcija.

1. Simptomi su vrlo jasni
"Najčešće se hemoroidalna bolest prezentira ili krvarenjem ili bolovima. To su obično iznenadno nastali bolovi. Prezentira se i nekakvom nelagodom, osjećajem punoće ili svrbežom u perianalnoj regiji,“ započinje priču prim. dr. sc. Tanja Pavić, gastroenterolog u KB Sestra Milosrdnica.

Hemoroidi može riješiti terapija toplom kupkom, specijaliziranim kremama, ali i konzumacijom hrane bogate prehrambenim vlaknima kako bi stolica bila optimalne tvrdoće i redovita. Kada to ne pomogne potreban je operacijski zahvat.

Hemoroidi mogu biti vanjski ili unutarnji. Unutarnji nastaju blizu početka analnog kanala, a vanjski na analnom otvoru. Otkrijte i ovih osam tihih simptoma ozbiljnijih bolesti.

2. Hemoroidi bi se trebali liječiti
Hemoroidi se uglavnom trebaju liječiti, no rijetko tko želi priznati ovu bolest te se javiti liječniku. Zbog toga nije poznato koliko osoba zapravo pati od ove bolesti, a pretpostavlja se svaka druga osoba starija od 50 godina.

Ovu neugodnu pojavu rješava terapija toplom kupkom, specijaliziranim kremama, ali i konzumacijom hrane bogate prehrambenim vlaknima kako bi stolica bila optimalne tvrdoće i redovita. Kada to ne pomogne potreban je operacijski zahvat.

"Hemorodi se mogu riješiti različitim metodama, od stavljanja gumica, termoterapijom, terapijom laserom i klasičnim kirurškim zahvatom,"
otkriva dr. Pavić.

Plaćate li dopunsko osiguranje, uz odgovarajuću uputnicu, kirurški se postupak obavlja na teret Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

"Oni koji ne plaćaju dopunsko imaju obavezu plaćanja participacije koja iznosi do 20 posto svakog postupka, a u slučaju bolničkog liječenja to je maksimalno 2000 kuna bez obzira na visinu računa," pojasnio je dr. Nenad Korkut, glasnogovornik HZZO-a.

3. Hemoroidi se mogu spriječiti prehranom
Simptomi bolesti uz liječenje nestaju kroz nekoliko dana, a osobe sklone ovoj pojavi svakako bi trebali kvalitetnije se hraniti. Najčešće se preporučuje prehrana bogata prehrambenim vlaknima kao što je više voća i povrća, te cjelovitih žitarica. Uz to treba piti više tekućine, te se baviti redovitom tjelovježbom. Želite li biti zdravi, zapamtite i ovih 5 važnih brojki.
 
Pogledajte u prilogu emisije "Zdravlje na kvadrat" što sve morate znati o hemoroidima.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju