Česti problem kod žena: Kako prepoznati i liječiti ciste na jajnicima?

Podijelite na

Praktički sve žene barem jednom tijekom života imaju cistu na jajnicima. Na koje sve vrste se dijele, postoje li upozoravajući simptomi i koje su najbolje metode liječenja, objašnjava Pročelnik Zavoda za ginekologiju KB Merkur, dr. Vladimir Kukura

Autor : Zdravlje na kvadrat/Zadovoljna Objavljeno: 17.7.2017 / 11:30

Ciste na jajnicima se pojavljuju u vrijeme najvećih hormonskih oscilacija

Ciste na jajnicima se pojavljuju u vrijeme najvećih hormonskih oscilacija (Foto: Shutterstock)

Ciste na jajnicima dobroćudne su pojave. Ispunjene su tekućinom i obavijene kapsulom sastavljenom od epitelnih stanica koje tu tekućinu luče.

"Simptome ciste na jajniku žena neće osjetiti dok cista ne naraste do 3 ili više centimetara."

Praktički sve žene tijekom života mogu barem jednom imati cistu jajnika - govori za Zdravlje na kvadrat prof. dr. sc. Vladmir Kukura.

Ciste na jajnicima najčešće se pojavljuju u vrijeme najvećih hormonskih oscilacija.
Većina cista povuče se sama od sebe u roku od tri mjeseca, a dijele se na funkcionalne i nefunkcionalne.

Funkcionalne ciste na jajnicima nastaju kada ne dođe do ovulacije, one su najčešće folikularne ciste te mogu narasti od 3 - 6 centimetara. Dok nefunkcionalne ciste nastaju kada tkivo koje inače normalno oblaže unutrašnjost maternice raste izvan nje.

KAKO PREPOZNATI CISTE NA JAJNICIMA?

Ciste na jajnicima mogu biti posve bezopasne, ali mogu i ozbiljno ugroziti reproduktivno zdravlje žena. 

Najviše problema stvaraju endometriotične ciste. One mogu poremetiti ovulaciju, ako su proširene mogu napraviti dosta priraslica pa ne može doći do oplodnje jajne stanice - govori dr. Kukura.

Simptome ciste na jajniku žena neće osjetiti dok cista ne naraste do 3 ili više centimetara.

Onda se može dogoditi da žena ima pritisak na trbuhu, da ima bolove. Najveći problem je, ako je zbog ciste volumen jajnika povećan, kod nekih kretnji (vježbanja, plesa) mogu se zarotirati oko svoje osi, poremeti se cirkulacija jajnika i to je onda hitno stanje - upozorava Vladimir Kukura

KOJU METODU LIJEČENJA ODABRATI?

"Najviše problema stvaraju endometriotične ciste. One mogu poremetiti ovulaciju."

— prof. dr. sc. Vladmir Kukura
Liječenju cista na jajnicima može se pristupiti na nekoliko načina. Može se dati hormonska terapija u drugome dijelu ciklusa kada u tijelu nedostaje progesterona, a opcija je i liječenje kontraceptivima.

U slučaju da ciste dugo perzistiraju, rastu, postoji metoda pukcije ciste - savjetuje dr. Kukura.

Međutim, problem kod punkcije je što se cista može ponovno vratiti jer nije uništen epitel koji luči tekućinu.

Zato se u KB Merkur radi sklerozacija takvih jajnika. Kad ispraznimo tekućinu, napravimo replasman 95 postotnog alkohola koji uništava taj epitel - objašnjava Pročelnik Kukura.

Ciste se mogu liječiti i kirurškim putem, u današnje vrijeme laparoskopski, no punkcija je najmanje invazivan postupak napominje dr. Kukura.

Pogledajte cijeli prilog Zdravlja na kvadrat .

Pročitajte još o ...

Zadovoljna.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Zadovoljna.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Zadovoljna.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se