Baš kao i ljudi, životinje se također teško nose s visokim temperaturama, a iznimka nisu ni mačke. Iako se zbog svojih pustinjskih predaka s vrućinama nose nešto lakše nego psi, potrebno ih je imati pod stalnim nadzorom i reagirati na svaku neuobičajenu promjenu. Posebno su osjetljive starije mačke, mačke koje i inače imaju zdravstvenih problema, kao i mladunčad.

Evo nekoliko načina na koje im možete olakšati ove dane i zaštititi ih od vrućina.

NIKADA IH NE OSTAVLJAJTE U PREGRIJANOJ PROSTORIJI

Baš kao i pas, mačka također može doživjeti i sunčanicu i toplinski udar, s time da je potonji opasniji i teže uočljiv jer, primjerice, mačka može boraviti i u stanu i svejedno doživjeti toplinski udar. Zato je iznimno važno da ih nikada ne ostavljate u pregrijanim prostorijama.

Kada odlazite iz stana, pobrinite se za to da barem zamračite prostore u kojima mačka boravi kako biste smanjili dotok toplog zraka. Prilikom odlaska na ljetovanje obvezno zadužite susjede ili rodbinu da redovito obilaze mačku i barem povremeno u hladnijim periodima dana provjetravaju stan. Kada ste u stanu, pobrinite se za to da je mački dostupan ili klima-uređaj ili ventilator.

Baš kao i ljudi i psi, mačke također mogu doživjeti toplinski udar, čak i ako se nalaze u stanu.

Primijetite li pak da je mačka pretjerano zadihana, zbunjena, vrlo slaba, neuobičajeno mijauče ili pak povraća ili ima proljev, hitno se javite veterinaru. Naime, to su znakovi da je mačka doživjela toplinski udar. Putem do veterinara pokušajte je rashladiti hladnim oblozima, no nikada ju ne polijevajte izravno hladnom vodom jer većina mačaka ne podnosi ni kap vode na svojem krznu. Pas po ljeti Test od pet sekundi otkriva je li vani prevruće da pas ide u šetnju

REDOVITO IH ČETKAJTE I ČISTITE NJIHOVO KRZNO

Mačja dlaka presudna je u borbi s temperaturama. Dok ih zimi grije, ljeti ih hladi. Primijetit ćete da se ovih dana mačke sve češće ližu, što je njihov način hlađenja. Osim toga, još su u kasnim proljetnim mjesecima počele gubiti svoju „zimsku“ dlaku i zamjenjivati je laganijom, ljetnom verzijom.

Želite li im pomoći u borbi s visokim temperaurama, redovito ih četkajte kako biste im odstranili višak dlake, čak i nekoliko puta dnevno tijekom najvećih vrućina. Ako je riječ o dugodlakim mačkama, moguće je podšišati koji centimetar, ali nikako pretjerati u tome jer je njihovo krzno njihova zaštita. U suprotnom će biti izložene još većem riziku od štetnih utjecaja sunca i visokih temperatura.

Neka uvijek imaju dostupnih po nekoliko zdjelica sa svježom vodom, a mlijeko svakako izbjegavajte.

Na umu imajte i boju krzna svoje mačke. Naime, mačke svjetlijeg krzna podložnije su udarima toplinskih valova, a čak i mogu izgorjeti na suncu, baš kao i ljudi. U specijaliziranim trgovinama mogu se kupiti kreme za sunčanje namijenjene upravo mačkama i psima koje su lišene štetnih sastojaka koje bi životinje mogle unijeti u sebe lizanjem krzna.

NEKA UVIJEK IMAJU PRISTUP SVJEŽOJ VODI

Iako mačke najčešće ne podnose vodu na sebi, uvijek moraju imati pristup pitkoj svježoj vodi. Poželjno je male zdjelice vode raspodijeliti na nekoliko mjesta u kući, kao i na balkonu ili u vrtu te ih redovito mijenjati. Ako znate da ćete iz kuće izbivati više od nekoliko sati, vodi pridodajte po nekoliko kockica leda. One će vodu duže držati hladnom. Nastojte izbjegavati ostavljati im mlijeko jer se ono vrlo lako može pregrijati i pokvariti te time izazvati dodatne zdravstvene probleme.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju