Psi, baš kao i mi imaju prirodne potrebe, a jedna od njih je i odlazak na zahod. Planirate li nabaviti psa ili je u vašu obitelj već došao neodoljivi štenac, savjeti koji slijede olakšati će vam život i sačuvati živce. Doznajte kako najbrže naučiti psića gdje se obavlja nužda


MALA NUŽDA

Štenci imaju manji i osjetljiviji mjehur od odraslih pasa, zbog čega im se piški puno češće. No to ne znači da morate trčati u park svakih pola sata, već da morate prepoznati ponašanje psić i otkriti njegove termine fizičkih potreba.

Prvo što morate učiniti je odabrati mjesto u stanu koje će vaš ljubimac smatrati privremenim zahodom, u trenucima kada ne stignete izaći u šetnju. Ono mora biti udaljeno od zdjelica za vodu i hranu te od krevetića za spavanje. Obložite mjesto novinskim papirom ili pelenom za pse kao bi si olakšali čišćenje.

Štenci najčešće uriniraju odmah nakon spavanja pa čim se probude uzmite ga i odnesite na travu ili premjestite na označeno mjesto za nuždu i držite na oku dok se ne olakša.

VELIKA NUŽDA

Štenci bi trebali jesti četiri do pet puta dnevno, što znači da su im potrebe za obavljanjem nužde češće nego u odraslog psa. Ono što će vam značajno olakšati učenje je hranjenje psića svaki dan u isto vrijeme. Na taj način možete imati uvid u vrijeme njegovih potreba.

Nakon što se pas najede, pričekajte 20 do 30 minuta te ga odvedite u šetnju ili smjestite blizu označenog mjesta za nuždu. Budite strpljivi te čekajte dok se pas ne olakša.

ZNAKOVI U PONAŠANJU
Kada osjeti potrebu za obavljanjem male ili velike nužde, pas se počinje neobično ponašati. Kod vrlo mlade životinje, znakovi će biti nešto blaži, ali promatrate li redovito svog psića, uočit ćete ih brzo i lako.

Nakon što osjeti potrebu pas će početi njuškati podlogu oko sebe ili će započeti tražiti mjesto gdje da se olakša. Spustiti će glavu te će se početi vrtjeti i njuškati u krug. Kod potrebe za velikom nuždom promijenit će i držanje repa te će ga podignuti u neuobičajen položaj.

NAGRADA I KAZNA
Kada su vrlo mali (2 do 4 mjeseca), štenci vrlo teško mogu kontrolirati prirodne potrebe i zato ne smijete biti strogi. Guranje njuškice u izmet ili mokraću, kada obave nuždu gdje ne želite nije dobar način školovanja jer će samo zbuniti štenca i neće mu poslati nikakvu poruku.

Isto tako, miris prije obavljene nužde može mu biti pokazatelj mjesta gdje treba ići na zahod. Upravo zbog toga, mjesto gdje se psić pogrešno olakšao temeljito operite sredstvom za čišćenje ili mješavinom octa i vode kako ga ne bi ponovno privuklo. Nakon što vaš kućni ljubimac obavi nuždu gdje vi želite možete ga pohvaliti draganjem, tepanjem ili pak nekom poslasticom.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju