Iako ih mnogi izbjegavaju, nekada su antibiotici neizbježni. Kada je riječ o bakterijskoj infekciji u našem tijelu od antibiotika nam vrlo brzo bude bolje, no uz to se mogu javiti i neke vrlo neugodne nuspojave.

Antibiotici su lijekovi koji ubijaju bakterije, no pri tome ne biraju radi li se o dobrim ili lošim bakterijama. Sprečavaju rast patogenih (loših) bakterija, no istodobno nepovoljno djeluju i na našu crijevnu mikrobiotu (dobre bakterije) pa se kao posljedica mogu javiti neželjeni simptomi, kao što su nadutost i proljev.

Zašto je ravnoteža iznutra bitna jednako kao ravnoteža izvana?

Više milijuna bakterija, dobrih i loših, živi u našem probavnom sustavu i pokušava održavati ravnotežu. Kada je crijevna mikrobiota izbačena iz ravnoteže može doći do pojave raznih upala, ali i probavnih smetnji poput nadutosti ili proljeva.

Ovakve tegobe imaju velik učinak na naš metabolizam i sveopće zdravlje pa mogu:

• oslabiti imunitet
• uzrokovati hormonalni disbalans
• potaknuti ekceme
• uzrokovati nesanicu
• poremetiti naše raspoloženje, pa čak uzrokovati i anksioznost.

Stoga oslabljeli probavni sustav nakon uzimanja antibiotika moramo što prije 'vratiti u život'. Uravnoteženi stil života koji isključuje prerađenu hranu i pretjeranu konzumaciju slatkiša, a uključuje svakodnevno kretanje neka vam bude početni korak, dok će vam ova tri vrhunska pomagača u tren vratiti organizam u normalu.

1. Pileća juha

Pileća juha poznati je narodni lijek za prehlade i gripu. Osim što nas dobro ugrije juha od pilećih kostiju sadrži nebrojeno puno hranjivih tvari, minerala i dobrih aminokiselina, uključujući i glutamin. Istraživanja su pokazala kako postoji značajna veza između ove aminokiseline i obnove ovojnice crijeva.

2. Fermentirana hrana

Fermentirana hrana može pomoći vratiti dobre bakterije u vaš probavni sustav i ojačati crijevnu mikrobiotu.

Žive bakterije koje se nalaze u kefiru, jogurtu, ukiseljenom povrću i slično potrebne su nam kako bi održali ravnotežu iznutra i spriječili nastanak možebitnih infekcija ili upala nakon uzimanja antibiotika.

Liječnici često preporučuju uzimanje probiotika ili probiotičkih lijekova uz antibiotike, kako bi spriječili njihove neugodne nuspojave.

3. Probiotici

Liječnici često preporučuju uzimanje probiotika ili probiotičkih lijekova uz antibiotike, kako bi spriječili njihove neugodne nuspojave. No, ukoliko ih niste uzimali uz antibiotsku terapiju i sada ste suočeni s ozbiljnijim probavnim poremećajima, probiotički dodaci prehrani vas mogu brzo vratiti u normalu.

Probiotici uzimaju mjesto i hranu štetnim uzročnicima čime sprečavaju njihov rast i razmnožavanje te omogućuju ponovni rast dobrih bakterija. Time ponovno uspostavljaju ravnotežu crijevne mikrobiote te poboljšavaju stanje probavnog sustava i općenito zdravstveno stanje.

Probiotike je dobro početi uzimati odmah po pojavi proljeva ili nadutosti uzrokovanih antibioticima i nastaviti s uzimanjem u idućim danima sve dok se ravnoteža crijevne mikrobiote ponovno ne uspostavi. O tome koji probiotici su najbolji za vas posavjetujte se s vašim liječnikom ili ljekarnikom.

 

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju