Sukulenti su poznati kao biljke kojima ne treba puno brige, a koje daju jedinstvene dekoracije u svakom kutku doma. No zašto ne biste otišli korak dalje i sukulente iz tegli premjestili u ukrasni vijenac za vrata ili stol?

Sam naziv sukulenata potječe od latinske riječi sucus koja označava sokove koji se nalaze u njihovim listovima. Zbog tih sokova, ali i dodatnog voštanog sloja na površini svojih listova mogu preživjeti u vrlo suhim uvjetima.

Upravo su zato odličan odabir za dekoraciju kao vijenac za vrata ili sredinu stola, posebno sada kada nam s dolaskom hladnijih dana svježe cvijeće za vaze više nije tako lako dostupno.

Za izradu vijenca bit će vam potrebno svega nekoliko sastojaka koji se mogu nabavit u svakoj trgovini specijaliziranoj za biljke i hortikulturu:

25- 35 sukulenata (ovisno o njihovoj veličini i veličini vijenca koji želite napraviti
Mahovina
Žica za cvijeće
Žičana struktura vijenca
Kliješta ili škare

1. Bazu vijenca umočite u vodu
Prije nego što krenete u samo ukrašavanje vijenca i dodavanje sukulenata, potrebno je napraviti bazu vijenca. Možete je kupiti već gotovu napravljenu od mahovine ili pak napraviti vlastitu.

Radite li sami, obruč s mahovinom dobro učvrstite kako mahovina ne bi ispadala, a ako ste vijenac namijenili vratima, na samom obruču odredite mjesto na kojem ćete napraviti vezicu za vrata.

Kada imate bazu s mahovinom, čitavu je umočite u vodu na 30 minuta kako bi dobro upila vodu. Nakon što je izvadite, pustite da se osuši 15 minuta kako biste izbjegli kapanje po vratima ili stolu.

2. Odredite mjesto za sukulente
Nakon što je baza spremna, odredite mjesta na kojima ćete „zasaditi“ sukulente. Morat ćete izdubiti rupe u mahovini kako bi u njih stao korijen sukulenata.

U samoj dekoraciji izmjenjujte male i veće primjerke sukulenata, različitih nijansi zelene, ljubičaste i crvenkaste boje kako biste dobili efektniji vijenac.

3. Sukulente osigurajte žicom
Da prvi vjetar ne bi odnio sukulente s kućnog praga, dobro ih osigurajte. U specijaliziranim trgovinama možete kupiti profesionalne kopče za biljke, no poslužit će i obična cvjećarska žica.

4. Popunite prazna mjesta i prekrijte vidljivu žicu
Završni korak u dekoraciji čini prekrivanje eventualnih praznina koje su ostale među sukulentima, kao i prekrivanje žice koju možda ranije niste uspjeli dovoljno sakriti.

Prema želji u vijenac možete dodati i pokoju grančicu, suhi šipak ili neku drugi dodatak.

5. Ne zaboravite na hidrataciju
Kada je vijenac od sukulenata napravljen, bez vode može izdržati tjedan dana u unutarnjim prostorima, a na vanjskim vratima i do dva tjedna s obzirom na nešto niže temperature koje vladaju u ovom periodu godine.

Svaka dva tjedna samo ga uronite u posudu s vodom na pola sata i opet će biti kao nov. Uz povremenu brigu može trajati godinama.

Pročitajte i o tome koje sve neobične tajne kriju sukulenti.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju