Pojačano lučenje masnoće odnosno sebuma na koži lica problem je koji tijekom ljetnih vrućina muči mnoge žene. Donosimo 5 savjeta kako i na temperaturama +35 masnu kožu lica držati pod kontrolom i izbjeći mastan sjaj

1. Kako čistiti masnu kožu i spriječiti stvaranje akne?
Za čišćenje kože potrebno je koristiti blage gelove ili pjene za umivanje s niskom pH vrijednošću, bez ulja i alkohola, jer oni uklanjaju višak masnoće i istovremeno čuvaju površinski zaštitni hidrolipidni sloj na koži.

'Preporuča se primjena proizvoda koji sadrže lagane anionske surfaktante za dubinsko čišćenje kože i cinkov glukonat koji regulira izlučivanje sebuma, kao i vlažeće supstance (humektante) kao što je glicerin koji privlači vodu u epidermis. Najčešća je pogreška u tretiranju masne kože prekomjerno isušivanje, što dovodi do još jačeg lučenja sebuma na površinu kože, a istovremeno koža gubi funkciju hidrolipidne barijere', objašnjava specijalistica dermatologije i venereologije, dr. med. Lena Kotrulja.

Pretjerano izlaganje suncu bez zaštite kod masne kože može dodatno potaknuti stvaranje upalnih akni, te uzrokovati nastanak hiperpigmentacija

2. Kako njegovati masnu kožu ljeti?
Masna koža sklona aknama ljeti predstavlja poseban problem i izuzetno je osjetljiva na svaki proizvod koji joj svojom teksturom ili sastavom pojačano zatvara pore i time potiče upalne promjene. Za njegu kože najbolje je koristiti proizvode koji omogućuju regulaciju izlučivanja sebuma, kontrolu masnog sjaja i obnovu zaštitnog sloja kože.

'Preporuča se primjene laganih, nemasnih i nekomedogenih sredstava koja će spriječiti nastanak upalnih akne i održavati kožu čistom. Posebno se preporuča koristiti proizvode koji sadrže umirujuće sastojke kao što su alantoin i glicirinska kiselina', savjetuje dr. Kotrulja.

3. Koji proizvod koristiti za zaštitu od sunca kod masne kože?
Pretjerano izlaganje suncu bez zaštite kod masne kože može dodatno potaknuti stvaranje upalnih akni, te uzrokovati nastanak hiperpigmentacija. Neophodno je zaštititi kožu kremama sa UVA i UVB zaštitom širokog spektra i to najmanje SPF 30 ili veći, u obliku lagane hidratantne kreme koja se lako i brzo upija. Idealni su preparati sa zaštitnim faktorom koji osim što štite kožu od štetnog UV zračenja, imaju i sastojke koji reguliraju izlučivanje sebuma i obnavljaju zaštitni sloj kože.

4. Kako spriječiti nastanak Mallorca akne?

Mallorca akne često se pojavljuju tijekom ljeta kod osoba sa masnijom kožom sklone aknama kada se izlože jakom UV zračenju. Nastanak ovih promjena posljedica je podražavanja i iritacije folikula žlijezda lojnica kod prekomjernog i naglog izlaganja suncu u kombinaciji s određenim sastojcima koji se nalaze u proizvodima za zaštitu od sunca ili za njegu kože, a tome doprinosi i pojačano znojenje kože.

'Najčešća pojava ovog tipa akne javlja se na području kože jače izložene suncu, kao što je gornji dio leđa, dekolte regija i ruke, te lice. U sprečavanju nastanka važna je primjena zaštitnih krema laganih tekstura (fluida), kao i zaštita od prekomjernog izlaganja UV zrakama', ističe dr. med. Lena Kotrulja iz Poliklinike za dermatologiju i venerologiju DermaPlus.

5. Da li tijekom ljeta mogu nastaviti uobičajenu terapiju za akne?
Tijekom ljeta uglavnom se ne prepisuju kreme s antibioticima, glikolnom ili retinoičnom kiselinom koja se redovito primjenjuje u liječenju težeg oblika upalnih akne, s obzirom da takva sredstva tijekom ljeta mogu izazvati potaknuti jače upalne promjene i hiperpigmetnacije kod izlaganja UV zrakama.

Iznimka su osobe koje imaju teži oblik akne koja nastavljaju terapiju po uputi dermatologa, ali se moraju pridržavati stroge zaštite od UV zraka, uz boravak u hladu, te primjenom UV filtera s maksimalnom zaštitom (SPF 50+).

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju