Stigao je i dan povratka u školske klupe, a to i za djecu i za roditelje predstavlja novi početak.

Ako je riječ o polasku djeteta u prvi razred osnovne škole, uzbuđenje je tim veće jer i za dijete i za roditelje počinje nova etapa u njihovim životima.

No osim onih koji kreću u prvi razred osnovne ili srednje škole, posebno su uzbuđena i ona djeca koja ove godine kreću u peti razred. Naime, upravo polazak u peti razred predstavlja svojevrsnu prekretnicu, stepenicu koju djeca smatraju prelaskom u „odrasliji“ svijet.

Za sve ostale uzraste prvi dan nastave je gotovo jednako velik i važan jer nakon ljetnog odmora opet vide sve svoje prijatelje na okupu, svoje učitelje, ali i primaju pregršt informacija o tome što ih čeka u novoj nastavnoj godini.

I baš zato prvi dan nastave vrijedi obilježiti na poseban način, no pritom treba imati na umu da to mora biti što prirodnije za dijete. Ako ono osjeća bilo kakvu bojazan od škole, tada će ga prevelika pompa oko tog dana dodatno uznemiriti, a to nije put kojim treba ići.

Zato u nastavku donosimo nekoliko jednostavnih ideja kako obilježiti prvi dan nastave.

1. Fotografirajte dijete sa školskom torbom

Kod kuće ili ispred škole (ako je riječ o prvašiću) fotografirajte svoje dijete. Neka fotografije budu što spontanije i veselije. Ne zaboravite napraviti i obiteljsku fotografiju.

Slične fotografije možete napraviti i posljednjeg dana nastave u lipnju pa usporediti koliko je dijete naraslo i promijenilo se.

2. Pripremite kutiju iznenađenja

U običnu dekorativnu kutiju stavite sitnice poput omiljenih sličica za album, slatkiša, loptica i svega onoga što vaše dijete voli. Tako će djetetu taj dan biti ipak ponešto drugačiji od onih koji slijede, a poklon prije polaska na nastavu svakako će ga dodatno oraspoložiti,

3. Darujte mu spomenar

Sjećate li se spomenara koje smo nekada ispisivali u školi? Zašto jedan takav ne biste dali svome djetetu? Započnite s bilješkama o prvom danu nastave, a dijete neka samo nastavi dalje.

Slika nije dostupna Kako razgovarati s djetetom o njegovu danu u školi (ili vrtiću)?

Ako je riječ o prvašiću koji još ne zna čitati i pisati, neka u spomenaru prevladavaju crteži, a prvi od njih možete napraviti vi sami ili pak zajedno nakon što se dijete vrati iz škole.

4. Nakon nastave zajedno napravite posebno jelo

Pripremanje omiljenog jela nakon povratka iz škole razveselit će svako dijete, posebno ako i ono može biti uključeno u pripremu. Djeca vole pomagati u kuhinji jer se tako osjećaju „odraslo“, Ovisno o djetetovoj dobi, uključite ga u pripremu jela.

5. Posjetite omiljeno igralište

Popodneva šetnja i odlazak na omiljeno igralište zvuči kao odličan način rezimiranja prvog dana nastave i organizaciju misli o svemu što se dogodilo tog dana. Prvi dan nastave obično je vrlo velik doživljaj za dijete, neovisno o tome o kojoj se dobi radi. Aktiviraju se sva njihova osjetila pa je potrebno da se u nekom trenutku u danu malo „smire“ i opuste, a šetnja je dobar način za to.

Također, uvijek možete pitati dijete što želi raditi nakon nastave, pa aktivnosti prilagoditi njegovim željama.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju