Kuhanje je jedna od neophodnih vještina za kvalitetan i samostalan život, a može se početi razvijati već u ranom djetinjstvu. Odgovor na pitanje kada i kako naučiti dijete kuhati ovisi i o trenutnim djetetovim vještinama, kao i o njegovoj dobi, no uz malo strpljenja svako dijete može postali pravi mali chef.

Praksa pokazuje da djeca, suprotno uvriježenom mišljenju, vole kuhanje. Kada pomažu roditeljima ili bakama i djedovima u kuhinji, razvijaju osjećaj korisnosti, razvija se njihova kreativnost i mašta, uče o namirnicama i njihovoj obradi, kao i o brizi za sebe i svoje tijelo.

Vještine koje steknu u tom razdoblju značajno će im pomoći jednog dana kada budu punoljetni, napose ako će zbog studiranja živjeti u drugom gradu, daleko od obiteljske kuhinje.

U nastavku donosimo pojašnjenja o tome koje su prednosti pomaganja u kuhinji te konkretne aktivnosti koje možete unijeti u svoju svakodnevicu s djetetom, počevši od danas.

1. Od 2 do 3 godine
Iako se dijete koje ima između dvije i tri godine još ne može samo odjenuti, u tom razdoblju počinje osjećati potrebu da „pomaže“ u kuhinji. To je dob u kojoj, nakon što su prohodali, počinju istraživati svaki kutak doma, pa tako i kuhinje, pa je zato potrebni biti oprezan i u kuhinji sve potencijalno opasne predmete i uređaje staviti na mjesto do kojeg dijete ne može doseći.

Jednom kada ste to napravili, pruža se prilika da dijete upoznate s raznom hranom i postupcima njegove pripreme.

Djeca vole raditi u kuhinji i biti dijelom pripreme obroka.

Aktivnosti koje možete provesti:
- Pranje voća i povrća (uz naglasak zašto treba prati hranu)
- Izrada pire krumpira (učenje o različitim strukturama predmeta)
- Miješanje različitih sastojaka žlicom
- Dekoracija kolača šarenim mrvicama
- Pranje plastičnih posudica

2. Od 3 do 5 godina
U razdoblju od treće do pete godine života dijete uči kako slušati upute, ali ga i sve više zanima kako se određene namirnice mogu pretvoriti u cjelovito jelo. Dijete u tim godinama također već počinje razvijati svoj ukus u hrani te će i jasno izraziti što voli, a što ne.

Aktivnosti koje možete provesti:
- trganje zelene salate na komadiće
- valjanje i miješenje tijesta
- izrada keksa uz pomoć plastičnih kalupa
- rezanje mekane hrane poput jagoda, gljiva ili maslaca plastičnim nožem.

Djevojčica Četiri situacije u kojima roditelj mora dopustiti djetetu da pogriješi

Mama i kći Postavljanje granica djetetu: Kad postajemo prestrogi, a kad smo preblagi?

Prijedlozi jela:
U ovom periodu života djeteta već ga možete početi uključivati u izradu vrlo jednostavnih jela koja zahtijevaju samo nekoliko namirnica. Primjerice, može samo u posudicu staviti jagode i istisnuti šlag na njih ili uvaljati tost u jaje.

3. Od 5 do 7 godina
U vrijeme kada se djeca polako pripremaju za polazak u školu, rastu i njihove kognitivne i motoričke sposobnosti, a to se odražava i na kuhinji. U ovom periodu može početi koristiti pribor za jelo kao i odrasli, uz nadzor, dakako. Također mu se mogu predstaviti i uređaji poput blendera ili mikrovalne, s time da se i to u početku mora obavezno provoditi uz nadzor odraslih osoba.

Aktivnosti koje možete provesti:
- Mjerenje sastojaka (koristite šake, šalice, čaše ili žlice jer dijete još ne može shvatiti sustav mjernih jedinica)
- Namastiti tepsiju brašnom ili uljem
- Oguliti kuhano jaje ili naranču
- Postaviti stol
- Usitnjavanje svježih začina škaricama

Prijedlozi jela:
Kako u ovom periodu dijete počinjete učiti konceptu mjerenja sastojaka, s njime možete skuhati i prvu tjesteninu koristeći šaku ili šalicu kao mjerilo.

4. Od 8 do 11 godina
Nakon osme godine života djeca počinju biti sve samostalnija, a tome svakako doprinosi i pohađanje nastave koju su do sada već prepoznali kao dio svoje rutine i svog života. Iako je i dalje potreban roditeljski nadzor u kuhinji, sada svome djetetu možete dati ozbiljnije zadatke.

Kuhanje razvija dječju kreativnost, samostalnost i brigu o sebi.

Aktivnosti koje možete provesti:
- Planiranje jela za obiteljski ručak (samo navođenje prijedloga od predjela od deserta)
- Pronalazak potrebnih namirnica za određeno jelo u kuhinjskom ormariću
- Korištenje pilera
- Korištenje električnog miksera
- Otvaranje vrećica i konzervi

Prijedlozi jela:
Dijete je sada dovoljno samostalno da samo napravi salatu i začini je, kao i da namota hrenovke u lisnato tijesto, razmaže kremu po biskvitu ili umota piletinu u krušne mrvice.

5. Od 12 godina nadalje
Nakon 12 godine života slijedi razdoblje kada roditelju počinju imati sve više povjerenja u svoje dijete, a nerijetko ono i mora provesti kod kuće samo određeni broj sati prije ili nakon nastave.

Zato bi si dijete u tome periodu već trebalo znati pripremiti najjednostavnija jela te biti upoznato s korištenjem različitih kuhinjskih uređaja i upozorenjima vezanima uz njih (poput toga da u mikrovalnu pećnicu ne smije stavljati ništa metalno, uključujući foliju).

Ako dijete po prvi put ostaje samo, a prethodno ste preskočiti korake u kuhanju prema određenoj dobi, iskoristite jedan vikend i pokažite mu sve ono što treba znati da bi bilo sito, a da bi kuhinja ostala čitava. Svako dijete može naučiti kako kuhati.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju