Ako ste među onima koji (uvijek) s velikim upitnicima zastanu pred policu s kistovima za šminkanje različitih boja, veličina, debljine, s olakšanjem možete odahnuti.

Niste jedini. Osim profesionalanca kojima je kist jedna od temeljnih alatki za pravilno nanošenje šminke, a slikarima produljena ruka kojom slike iz svojih misli stavljaju na platno, velika većina nas ne zna prepoznati koji bi im kist trebao i za koju namjenu. Zato su dm stručnjaci pripremili kratak vodič koji će vam pomoći da kada sljedeći put zavirite na police s kistovima, odaberete upravo onaj koji vam treba. I, k tome, u rekordnom vremenu.

Kist za nanošenje tekućeg pudera
U svijetu dekorativne kozmetike, za ovaj se kist najčešće kaže kako je to tzv. „must – have“, a pomoći će vam da ravnomjerno razmazujete puder na licu. Mislimo da se svatko, barem jednom, susreo sa smeđim mrljama na licu ili bijelim površinama koje nismo uspjeli zahvatiti, a tako se odjednom vide na sunčevoj svjetlosti...
Kako ga prepoznati?
Širok je i plosnat, vrlo savitljivih dlačica.
Dodatan savjet
Tekući puder se još brže razmazuje takozvanom „bockalicom“ s dvije dužine dlačica, tako da onim dužim nanosimo proizvod na lice, a kraćim i gušćim ravnomjerno razmazujemo.

Kist za nanošenje pudera
Za nanošenje mineralnog pudera u prahu, opremite se kistom koji će prenijeti čestice pudera na najsitnije dlačice na licu i tako stvoriti baršunast izgled kože lica.
Kako ga prepoznati?
Najveći je, mekan i nježan. Gusta i nježna dlaka pomoći će vam da vaše lice dobije ujednačenu boju. Nalikuje kistu za rumenilo pa ga mnoge žene koriste za oboje, nanošenje pudera u prahu i rumenila. Razlika među njima je što je ovaj kist gušći i okrugli, a onaj za rumenilo spljošteni.
Dodatan savjet
Najbolje ga je koristiti tako da umočite kist u puder, a kako biste uklonili višak proizvoda, možete tapkati prstom o kist. Potom ga nanesite na cijelo lice (pazeći da pokrijete sve površine).

Kist za nanošenje rumenila
Ponekad se, s obzirom na užurbani životni ritam, nedostatak sna (a tijekom zimskih mjeseci i sunca), naša koža zna probuditi umorna, a lice dobiva sivkastu boju. Kako biste to izbjegli, potreban je samo jedan zamah kistom za rumenila.
Kako ga prepoznati?
Srednje je mekan, sa zaobljenim rubovima. Ne smije biti prevelik kako bi se rumenilo moglo nanositi samo na jagodice ili ispod jagodične kosti.
Dodatan savjet
Potrebno je kist uroniti u rumenilo te ga potom ravnomjerno nanijeti na jagodice, u smjeru od obraza prema ušima.


Kist za nanošenje sjenila
Iako se čini jednostavnim, nanošenje sjenila na oči prilično je izazovan zadatak. Naime, ako koristimo krivo sjenilo, tada naš cijeli make up može izgledati prilično neuredno. Kako biste bili što uspješniji u ispravnom nanošenju sjenila, puno će vam pomoći i pravi kist.
Kako ga prepoznati?
Plosnat je, četvrtast, s malo zaobljenim rubovima.
Dodatan savjet
Pazite na to da dlaka kista bude čvrsta, no ne preoštra, jer je koža na kapcima osjetljivija.

Kist za nanošenje ruža ili sjajila
Uz prav odabir kista za ruž, moći ćete dulje zadržati boju ruža na usnama, a i olakšat će vam njegovo nanošenje (pa neće biti ruža po zubima ili van kutova usana).
Kako ga prepoznati?
Čvrst, ušiljena vrha za precizno iscrtavanje.
Dodatan savjet
Potrebno je nanijeti ruž na kist i potom ga nanijeti, u smjeru od sredine usana pa prema kutovima usana.

Kist za popunjavanje obrva
Često znamo čuti kako su lijepe obrve ogledalo lica. Kako bi uistinu bile ukras na licu, pomoći će nam i kistovi uz pomoć kojih možemo popuniti praznine.
Kako ga prepoznati?
Koso rezan i plosnatog izgleda. Odličan kist za nanošenje kremastog tuša.
Dodatan savjet
Potrebno je samo umočiti kist u proizvod, a potom popuniti „praznine“.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju