Prije nego što pronađemo savršenu formulu za svoju kosu, trebali bismo odrediti njezin tip. Svaki tip kose zahtjeva brigu svojstvenu baš njemu, a stručnjaci su složni da je određivanje njezina tipa prvi i najvažniji korak u pravilnoj njezi.

Nakon što odredimo svoj tip kose svaki će frizer moći preporučiti njegu koja će savršeno odgovarati našoj kosi.

Kosa može biti ravna, valovita i kovrčava, s tim da je važno razlikovati kovrčavu kosu (curly) i kovrčavu kosu svojstvenu crnoj populaciji (coily).

Kosa se sastoji od dvije komponente – vlasi i folikule, piše Ezra Hoover u znanstvenom članku na ovu temu. Svaka vlas raste iz folikule, koju bismo mogli opisati kao maleni džep nastao urastanjem bazalnog sloja epidermisa u dermis.

Oblik folikule određuje oblik kose. Primjerice, ako je folikula u obliku slova S – tada će kosa biti kovrčava. 

Različiti istraživači koristili su različitu kategorizaciju oblika kose, a na kraju su se svi složili kako oblik, odnosno tip kose određujemo prema kovrčavosti vlasi. Osim stručnjaka za kosu, ovu su kategorizaciju prihvatili i u medicini te u znanstvenim istraživanjima.

Tipovi kose Tipovi kose (Foto: Zadovoljna.hr)

Na ilustraciji možete pronaći svoj tip kose, a u nastavku provjerite kakvu biste rutinu trebali uvesti kako bi vaša kosa bila zdrava i njegovana.

Upute za njegu ravne kose

Postoje dokazi da ravna kosa lakše prenosi sebum nego kovrčava.

Osobe s ravnom kosom posebno bi trebale izbjegavati maslinovo, kokosovo i ulje jojobe.

Sebum je voskasta, masna tvar koju proizvodi ljudska koža. Drugim riječima, ravna kosa se puno više i češće masti nego kovrčava. Zato bi osobe s ravnom kosom trebale izbjegavati proizvode koji sadrže određene sastojke, a posebno proizvode koje su namijenjeni za njegu suhe kose i kože.

Osobe s ravnom kosom posebno bi trebale izbjegavati maslinovo, kokosovo i ulje jojobe, proizvode za stiliziranje na bazi ulja, proizvode koje treba ostavljati na kosi da odrade svoje (leave-on products) te bi kosu trebale prati češće nego osobe s kovrčavom kosom.

Znanstvenica Maria Fernanda Reis Dias u svom članku o njezi ravne kose savjetuje koristiti nježne šampone, izbjegavati sušenje kose ručnikom te biti vrlo oprezan kod raščešljavanja.

Upute za njegu valovite kose

Valovita kosa pripada tipu 2, kao što možete vidjeti na ilustraciji. Ako je kosa ravna bliže korijenu, a valovita prema vrhovima, radi se o valovitom tipu A) kojega karakteriziraju finoća i tanka tekstura. Ako vam je kosa valovita od korijena pa sve do vrhova radi se o tipu B), a tip C) imate ako vam je kosa puno čvršća i gušća nego u prva dva slučaja.

Prvi korak u njezi valovite kose jest briga o vlasištu.

Valovita kosa obično poprima svoj oblik tek kad se osuši. Stručnjaci napominju da su svi valovi tehnički kovrče, ali da sve kovrče nisu valovi.

Prvi korak u njezi valovite kose jest briga o vlasištu. Trebali biste jednom tjedno koristiti masku koja hidrira kosu i daje joj elastičnost. Žene s valovitom kosom trebale bi se češljati prstima ili češljem s vrlo širokim zupcima kako se vlasi u obliku slova S ne bi slomile. Redovito šišanje zdravo je za svaki oblik kose, a posebno za kosu sklonu kovrčanju.

Upute za njegu kovrčave kose (curly)

Pretjerano četkanje može uništiti definiciju kovrča, a s obzirom na podtip kose koji ste prepoznali kod sebe, savjet bi najbolje bilo potražiti kod frizera. Generalno, kovrčava kosa trebala bi se prati puno rjeđe od ravne i valovite.

Pretjerano četkanje može uništiti definiciju kovrča.

Kako bi se očuvale kovrče, baš kao i kod valovite kose, najbolje bi bilo koristiti češalj s velikim razmakom između zubaca, a izbjegavati četke koje uništavaju kovrče.

Vrlo je važno izbjegavati aparate za toplinsko oblikovanje kose, a preporučuje se koristiti specijalizirane gelove za oblikovanje kovrčave kose. Žene s kovrčavom kosom trebaju koristiti svilene jastučnice, a izbjegavati pamučne, a isto je i s ručnicima.

Upute za njegu crne kovrčave kose (coily)

Američka dermatološka agencija sastavila je savjete za njegu crne kovrčave kose koja je posebno osjetljiva zbog teksture nalik vuni i njezinom se stiliziranju treba posebno posvetiti.

Prije svega, kosu nikako ne bi trebalo prati češće nego jednom tjedno.

Važno je koristiti regenerator pri svakom pranju te izbjegavati sitne, guste pletenice jer njihovo često nošenje može dovesti do alopecije.

Svaka dva tjedna trebalo bi koristiti tretman vrućim uljem te obavezno koristiti preparate za zaštitu od topline prije sušenja ili ravnanja. Također treba spavati na svilenim jastučnicama i koristiti ručnike od mikrovlakana.

Savjeti za njegu guste kose

Iako je gusta kosa težnja onih koji se bore s tankom kosom, nositi grivu koja strši na sve strane nije jednostavan zadatak. Za sve one koji se bore s jako snažnom, oštrom i gustom kosom generalni savjet je – zamastiti je što više.

Gelovi, maslaci i maske nezaobilazni su proizvodi u kupaonicama osoba koje imaju snažnu kosu, a njihova upotreba trebala bi biti prioritet. Kao što smo već spomenuli, osobe s gustom kosom trebale bi koristiti četke dizajnirane baš za gustu kosu, kako bi što lakše uklonili čvorove, a da ne slome vlasi.

Savjeti za njegu tanke kose

Prije svega, slojeviti rezovi najbolja su pomoć za tanku kosu. Osobe koje imaju tanku kosu trebale bi je često prati, izbjegavati ulja, maslace i maske, a regenerator koristiti samo na vrhovima.

Korištenje suhog šampona i proizvodi za volumen najbolji su pomagači kod ovog problema.

Tipovi kose Tipovi kose (Foto: Zadovoljna.hr)

12 ulja za kosu zahvaljujući kojima će biti svilenkasta, sjajna i zdrava Žena nanosi ulje za kosu Nuxe Huile Prodigieuse Néroli čudesno suho ulje za lice, tijelo i kosu, 28,80 eura Leonor Greyl L'Huile De Ulje za kosu , 38 eura +9 L'Occitane intenzivno obnavljajuće ulje za kosu, 20,80 eura

10 najboljih maski za kosu koje ne sadrže silikone Lijepa kosa Leonor Greyl Masque Quintessence maska za kosu Balea Professional Oil Repair Intensive profesionalna maska za kosu +8 L’Oréal Professionnel Mythic Oil

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju