U svakom odnosu postoje određene 'nepomirljive razlike' u razmišljanjima pa tako i u ljubavnom. Te razlike formiraju se na temelju naše osobnosti, odgoja, životnog iskustva, vjerskog uvjerenja i mnogih drugih faktora, a kod nas se najviše rasprava vodi kada su u pitanju razlike u političkom opredjeljenju

Stručnjaci kažu da sretna veza s osobom potpuno različitog političkog opredjeljenja uopće nije bajka. Preneseno u hrvatske okvire, 'ljevica' i 'desnica' itekako mogu biti zaljubljeni par.

Rasprave koje se razviju iz političkih razlika ne uzimajte osobno jer one nisu usmjerene protiv vas, one su puko izražavanje vlastitog mišljenja.

Naravno, veza s osobom čija se uvjerenja u velikoj mjeri razlikuju od vaših definitivno je 'osuđena' na veliki broj rasprava koje će rijetko završiti konsenzusom. Važno je jedino da te rasprave budu civilizirane i da tijekom njih ne dolazi do jednostranog ili međusobnog 'vrijeđanja' nečijih uvjerenja.

1. Nikada nemojte napadati politička uvjerenja svog partnera. Isto ponašanje očekujte od njega. Umjesto isticanja razlika, usredotočite se na zajedničke vrijednosti koje dijelite jer ćete u njima pronaći 'vezivni materijal' koji će vas držati zajedno.

2. Ne pokušavajte nametati svoje mišljenje. Naše je pravo da branimo svoje mišljenje, ali ne i da ga namećemo kao jedino ispravno, bez obzira na što svi uvijek smatramo da smo baš mi u pravu.

Nema potrebe da svog partnera konstantno pokušavamo uvjeriti u to jer bismo se i mi osjećali loše kada bi nam netko pokušao nametnuti svoja uvjerenja kao ona kojima se moramo voditi, stoga moramo imati razumijevanja.

Pokušajte shvatiti da političko opredjeljenje i uvjerenja koja idu uz određenu političku opciju ponekad proizlaze iz dubokih emocija.

3. Fokusirajte se na ono što volite kod svog partnera. Suočite s činjenicom da se nikada nećete slagati oko svega. Rasprave koje se razviju iz političkih razlika ne uzimajte osobno jer one nisu usmjerene protiv vas. One su puko izražavanje vlastitog mišljenja na koje vaš partneri ima pravo, baš kao i vi.

4. Pokušajte shvatiti da političko opredjeljenje i uvjerenja koja idu uz određenu političku opciju ponekad proizlaze iz dubokih emocija. Zagovornici slobode govora možda su odrastali u okruženju koje im je branilo da izražavaju svoje mišljenje, žene koje gorljivo podupiru pravo na umjetnu oplodnju možda ne mogu začeti dijete prirodnim putem. I

5. Razmišljajte o budućnosti. Vaš voljeni partner gaji malo konzervativnija desna uvjerenja, a vi ste rođena ljevičarka? Raspravljajte o tome u kakvom biste 'duhu' voljeli odgajati svoju djecu, pokušajte pomiriti svoje razlike tj. postići kompromis oko pitanja koje smatrate ključnima. To je nešto o čemu trebate voditi računa kako u budućnosti ne bi došlo do problema u vašem odnosu, ali i u odgoju djeteta.

Biste li mogli biti u vezi s osobom različitog političkog opredjeljenja?

glasova:

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju