Ljeto je idealno doba za odvikavanje mališana od pelena. Većina djece spremna je za odvikavanje od pelena između 18. i 24. mjeseca života, no djevojčice su za to nerijetko spremne ranije od dječaka. Postoji nekoliko parametara prema kojima možete procijeniti je li vaše dijete spremno odbaciti pelene.

1. Spremnost
Najprije provjerite je li vaše dijete uopće spremno za izlazak iz pelena, može li pokazati svoje potrebe. Uvijek krenite s ohrabrenjima i potporom. Ako dijete odbija odbaciti pelene, vaš će pritisak samo stvoriti napetost i izazvati novi otpor.

Ako dijete ima redovitu stolicu, oponaša vaše ponašanje u kupaonici, signalizira kada mu se mokri ili mora obaviti veliku nuždu, razumije jednostavne upute, ne želi biti u mokroj peleni, nije u fazi u kojoj sve odbija, normalno hoda i sjedi, pokazuje potrebu za samostalnošću... spremno je za odvikavanje. Bez obzira na to jeste li se odlučili za kahlicu ili poklopac za WC školjku, važno je djetetu stvoriti rutinu.

2. Odvikavanje
Oboružajte se strpljenjem i upornošću! Kako dijete lakše kontrolira crijeva nego mjehur, dobro je početi s velikom nuždom. Izbjegavajte dio dana u kojem se djetetu spava ili kad je razdražljivo ili gladno. Nemojte ga prisiljavati ako se boji. Uzmite stanku od nekoliko dana i pokušajte ponovo. Na početku dopustite djetetu da kahlicu smjesti gdje mu je najugodnije.

Dijete možda odbija sjesti na kahlicu jer je se boji. Pokušajte s drukčijim oblikom, različitim nastavcima za zahodsku školjku ili jednostavno odlazak na wc učinite zabavnim

No to ne znači da je trebate staviti ispred televizora jer će kahlica tako postati sve samo ne mjesto za obavljanje nužde. Kada se dijete na nju navikne, stavite je u kupaonicu. Nemojte se ljutiti ako dijete čini pogreške i gdjekad napravi nered. Negativna reakcija mogla bi dovesti do opstipacije, pa će dijete početi zadržavati stolicu.

3. Strah

Dijete možda odbija sjesti na kahlicu jer je se boji. Pokušajte s drukčijim oblikom, različitim nastavcima za zahodsku školjku ili jednostavno odlazak na WC učinite zabavnim. Katkada pomaže ako djetetu objasnite kamo sve to odlazi, pa mu njegove "rezultate" pokažite. To će mu pomoći da poveže sjedenje s rezultatom. Nakon toga ispraznite sadržaj u zahodsku školjku, a djetetu dopustite, na primjer, da samo pusti vodu.

4. Higijenske navike

Pobrinite se da svaki put nakon sjedanja na kahlicu opere ruke. Pretvorite to u zabavu. Djeca se vole igrati vodom, pa ako dijete obavi nuždu u kahlicu, dopustite mu za nagradu da, dok pere ručice, nekoliko minuta uživa u igranju vodom.

Pelene Platnene ili jednokratne? Doznajte kakve pelene odabrati

5. Dosljednost
To je zlatno pravilo odgoja. Ako idete na put, ponesite dječju dasku za WC. Ako idete u kupnju, ne posežite za pelenom. Neka obavi nuždu prije izlaska iz kuće. Kada odlučite početi odvikavati svoje dijete od pelena, pobrinite se da i ostali budu uključeni u taj proces.

6. Noćno odvikavanje
Čak i kada je dijete naučeno danju koristi kahlicu, noćno odvikavanje gotovo je zaseban proces. Djetetov organizam, naime, još nije dovoljno razvijen kako bi mu tijekom noći odašiljao signale o potrebi za odlaskom na zahod. U prvo vrijeme ne dajte mu previše tekućine prije spavanja i naviknite ga na odlazak na kahlicu mora li piškiti tijekom noći. Neki roditelji ostavljaju kahlicu pokraj kreveta.

Kada nekoliko noći zaredom noćne pelene ostanu suhe, dijete je vjerojatno spremno i za noćno odvikavanje. Prema nekim statističkim podacima, između dnevnog i noćnog odvikavanja prođe i šest mjeseci. U svakom slučaju, tri do pet suhih noćnih pelena pokazatelj je kako je vrijeme da mu ih više ne stavljate.

7. Ne u stresnom razdoblju
Ako se u vašem životu trenutačno događa nešto neobično, pričekajte s odvikavanjem dok se stanje ne smiri.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju