Kakve pelene odabrati – jednokratne ili platnene, na što obratiti pozornost kod kupnje i kako izbjeći iritaciju ili osip, samo su neki od problema s kojima se susreću roditelji. Svaki je detalj bitan jer je bebino zdravlje na prvom mjestu

Pelena je proizvod koji dulji period konstantno dodiruje intimno područje djeteta. Često se razmišlja o tome kakav efekt će sastojci unutar pelene imati na razvoj bebina intimnog područja.

Nekima je kao kriterij bitna cijena, a nekima je poznati brend. Najbitnija stavka i kriterij kojim bi se roditelji trebali voditi kod odabira dječjih pelena trebao bi biti sastav pelena, kazala je Marija Gal, stručna suradnica iz Sanitetske kuće SimBex Osijek.

Pelene ne bi trebale sadržavati parabene, dodatne mirise i izbjeljivače zbog zaštite intimnog područja djeteta

Važno je da pelene ne sadrže kemijske sastojke i da su bez parabena, dodatnih mirisa i izbjeljivača, kako bi se zaštitio intimno područje djeteta i osigurao zdrav razvoj u budućnosti. Certifikat dermatologally tested dokazuje da je pelena dobra i za najosjetljiviju kožu. Na taj način pojava pelenskog osipa i crvenila svedena je na minimum.

Pelenski osip česta je briga roditelja. Kvalitetna pelena bez štetnih sastojaka smanjuje mogućnost nastanka iritacije i infekcije kod bebe. Ako beba koristi neadekvatnu pelenu, samim time dolazi i do iritacije pelenskog osipa, što čini bebu nervoznom, a isto tako stvara dodatne probleme roditeljima, kazala je Marija.

Važna je udobnost i pokretljivost bebe, što je osigurano mekoćom pelena. Tanje pelene koje djeluju blisko donjem rublju pružaju veću udobnost bebi. Tanka pelena u današnje vrijeme ima visoku moć upijanja. Bebe obično nose pelene do druge, treće godine gdje je nošenje pelene njihova svakodnevnica. Bitno je da je ta pelena kvalitetna, ugodna za nošenje, da je sačinjena od prirodnih materijala i da je svedena na minimum mogućnost iritacije, crvenila i pelenskog osipa, kazala je Gal.

Platnene ili jednokratne pelene

Roditelji su često u nedoumici – koristiti jednokratne ili platnene pelene koje se mogu više puta prati. Prema preporuci pedijatra, svakako je bolji izbor jednokratne, kvalitetne i ekološke pelene jer imaju i do 7 puta veću moć upijanja nego platnene pelene, otkrila je Marija Gal. To je bolji izbor jer ostavlja bebinu kožu dulje suhom. U današnje vrijeme sve se više preporučuju ekološke pelene (biorazgradive i od prirodnih materijala), dodaje Gal.

Ekološke pelene pružaju kvalitetnu zaštitu u njezi bebu i čuvaju okoliš

Ekološke pelene najčešće su prvi izbor jer pružaju kvalitetnu zaštitu u njezi bebe i čuvaju okoliš. Preporuča se da jedan dio dana beba bude bez pelene da se koža malo odmori i cinkova mast koja štiti bebinu kožu od urina i fekalija, kazala je Gal.

Treba paziti da pelena nema oštrih rubova kako se ne bi urezivala u meku djetetovu kožu, da dobro prianja i da je prozračna kako bi koža disala.

U izboru pelena najvažnije je zdravlje bebe, a samim time smanjuje se mogućnost nastanka iritacije i infekcije, što roditeljima olakšava brigu o bebi te pruža mogućnost kvalitetnijeg druženja i odmora.

Više o izboru dječjih pelena otkrijte u prilogu emisije ''Zdravlje na kvadrat''.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju