Gotovo da nema osobe koja ne žali za nečim iz svoje prošlosti. Predbacujemo si prošle odnose, svoje postupke ili njihova izostanak. No da bismo krenuli dalje, moramo otpustiti žaljenje za prošlošću.

Ne trebamo čitav život biti opterećeni svojim pogreškama. Oslobađanje od žaljenja dat će vam novi polet i životnu radost koja vam možda u ovom trenutku nedostaje.

1. Odlučite ne živjeti u prošlosti

Prvi i najvažniji korak je da donesete svjesnu odluku o tome da više nećete živjeti u prošlosti. Žaljenje nas drži zaglavljenima u prošlosti dok žalimo za neuspjesima i propuštenim prilikama. Razmišljamo o tome što je moglo biti i propuštamo radost življenja dok nas progone jučerašnji neuspjesi.

2. Ne zadržavajte se na svojim pogreškama

Svi činimo pogreške, ponekad manje, ponekad veće. No provoditi svoje vrijeme analizirajući ih i stavljajući ih pod mikroskop iskrivit će stvarnost i činiti da se sve čini većim nego što to jest.

3. Oprostite sebi

Prepoznajte da je žaljenje oblik vašeg neopraštanja. Možda je lakše oprostiti drugima nego sebi, no oslobađanje od krivnje i srama ključ je za prevazilaženje žaljenja.

4. Težite samoprihvaćanju

Napravili ste pogreške, donijeli odluke koje niste trebali, no to ne znači da ste definirani tim pogreškama. Prihvatite da ste čovjek i da nije dobro proživljavati svoju pogrešku iznova i iznova.

5. Shvatite da niste sami

Svaka je osoba negdje na vlastitom putu smišljanja kako se nositi s onim što su prošli u životu. Na ovaj ili onaj način, svi smo povezani i svi dijelimo slična iskustva. Ako imate problem za koji smatrate da trebate čuti iskustva drugih ljudi, potražite skupine ljudi koji će vam pomoći u tome.

6. Neka vaše misli rade za vas

Vaš samogovor je snažan glas. Namjerno zamijenite svoje negativne misli pozitivnima. Kada vam je teško, u mislima izgovarajte pozitivne afirmacije koje će vas umiriti i pokazati vam da ste dovoljni baš onakvi kakvi jeste. Možete to zapisati i na papiriće te zalijepiti po svom domu.

7. Shvatite da vam žaljenje oduzima pozitivnu energiju

Svakodnevno hrvanje s boli i ljutnjom oduzima puno dragocjene energije. To vas košta gubitka sna, oduzima vam mir i smijeh i opterećuje vaše mišiće stalnom napetošću. Kada ste zaglavljeni u prošlosti, to se može i fizički manifestirati osjećajem nepodnošljive tjeskobe u prsima i napetošću svih mišića tijela.

8. Identificirajte naučene lekcije

Svako iskustvo, koliko god bilo teško, uči nas nečemu. Primjerice, ako smo bili u toksičnoj vezi te sada poduzimamo sve da to zauvijek ostavimo iza sebe, naučit ćemo kako prepoznati slične situacije i nikada si više nećemo dozvoliti da se nađemo u tome.

9. Odlučite to riješiti

Žaljenje ne nestaje samo od sebe. Proces ozdravljenja zahtijeva namjernu pažnju i djelovanje. Ako ne možete sami, potražite stručnu pomoć. Ponekad i samo dva-tri sata sa stručnjakom mentalnog zdravlja mogu dovesti do velike promjene.

10. Povremeno provjerite je li prošlost uistinu iza vas

Ponekad se čini kao da smo dobro, a onda nas detalj vrati u prošlost i iznova nas stavi u svoj žrvanj. Nakon što ste poduzeli korake da nadiđete greške iz prošlosti i njihove posljedice, ostavite ih iza sebe. Ne dopustite da se žaljenje vrati u vaš život. Nastavite s novim početkom.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju