Zbog ubrzanog načina života često nemamo vremena razmišljati o hrani koju unosimo u svoj organizam. Kvalitetni obroci nisko su na popisu prioriteta pa svakodnevno konzumiramo nezdravu hranu zbog koje se osjećamo loše i tromo. Upravo se o ovoj temi razgovaralo u novom dm-ovu podcastu s dipl. nutricionisticom Karmen Matković Melki.

Galerija Kako pametno odabrati namirnice Kako pametno odabrati namirnice Kako pametno odabrati namirnice +6 Kako pametno odabrati namirnice

Nova tema dm-ova podcasta vrlo je slatka i svježa – prava ljetna, a sigurno će zanimati mnoge žene. Ljeto je vrijeme kada stajemo na loptu i odlazimo na zasluženi odmor, ali i vrijeme kada se napokon možemo pozabaviti svojim jelovnikom. U tim trenucima, okruženi raznovrsnim namirnicama i idejama za naše ljetne obroke, počinjemo se pitati koliko je bitno ono što jedemo? Nutricionistica Karmen otkrila nam je kako ono što jedemo može biti blagotvorno za naš organizam, energiju, a u konačnici i naš izgled.

Kako pametno odabrati namirnice Kako pametno odabrati namirnice Foto: Getty Images

U dm-ovu podcastu "Zdravlje i ljepota iznutra – nutricionistički savjeti za najzdravije ljeto" razgovaralo se o prehrani tijekom ljeta i koliko je važno što jedemo kako bi unutarnja ljepota došla do izražaja. Nutricionistica nam je objasnila kako tijekom ljeta izvući maksimalnu energiju pametnim odabirom namirnica te nas je uvela u inspirativni svijet prehrane podijelivši savjete kako postati fit, oboružati se energijom, optimizmom, ali i uživati u hrani.

 

Uživajmo u hrani

U sezoni smo kada su nam dostupne neiscrpne količine domaćih, sezonskih namirnica kojima možemo osnažiti svoj organizam, ali i proljepšati kožu. S obzirom na to da je sunce ljeti jako, trebamo je zaštititi na svaki mogući način, a to znači da osim zaštitnim faktorima treba na nju paziti i pažljivim odabirom namirnica. Adekvatna zaštita od sunca uključuje i nekoliko suplemenata koji će je štititi u onoj mjeri u kojoj to SPF faktori ne mogu, a takve suplemente možemo početi uzimati dva tjedna prije izlaganja suncu.

Drugi važan element su putovanja. Raspoloženje na putovanjima često se veže za probavu jer se znaju dogoditi probavni problemi, pa je važan element hrana koja podržava normalan rad probave. Hidratacija je apsolutno ključna, moramo paziti na to da ne dehidriramo, a žeđ je ozbiljan signal kojim nam tijelo poručuje da nam je potrebna voda.

Kako pametno odabrati namirnice Kako pametno odabrati namirnice Foto: Getty Images

Nutricionistica se dotaknula i toga koliko zapravo uživanje u hrani može biti trenutak ljubavi prema sebi.

Često propuštamo moment koji bismo zapravo mogli dobiti kroz bolji prehrambeni odabir. Najčešće nas privlače namirnice koje su nam poznate, na koje smo navikli, emotivno smo povezani s njima, pa propuštamo isprobati nove kombinacije, kaže Karmen.

Hrana je itekako nešto na temelju čega možemo pamtiti odmor. To je nešto u što se danas jako puno ulaže – takozvani turizam iskustva. Nema ničega boljeg od maslinova ulja, dobrog komada ribe, vrlo jednostavne, čiste hrane, objašnjava Karmen. Najvažnija u svemu jest umjerenost. Količina porcije na tanjuru nešto je u čemu smo skloni griješiti. Od silne želje za opuštanjem znamo pretjerati u količinama hrane koju pojedemo, tako da je to ono na što trebamo pripaziti.

Ne trebamo bacati hranu, ona se uvijek može iskoristiti

Ljeti često postoji strah od kvarljivosti namirnica. Ne želimo ih dugo čuvati u hladnjaku iz straha da će se pokvariti, no često ono što nam ostane od ručka možemo prenamijeniti za neko drugo jelo.

Riba nam tu može biti od pomoći. Ako smo imali ribu za ručak i dio je ostao, možemo tu ribu iskoristiti za večeru u kombinaciji s limunovim sokom, maslinovim uljem i češnjakom, priča stručnjakinja.

Kako pametno odabrati namirnice Kako pametno odabrati namirnice Foto: Getty Images

U dm-ovu podcastu govorilo se o važnosti konzumiranja zdrave hrane za vitalnost.

Konzumirajući puno proteina, voća i povrća koje obiluje vodom, elektrolitima i vlaknima, na pravom smo putu što se tiče prehrane, kaže nutricionistica i dodaje da ako ne postoji zdravstveni razlog, ne treba bježati ni od jedne skupine namirnica, no fokus uvijek treba biti na cjelovitosti. Dakle, konzumirati cjelovite žitarice, kvalitetnija peciva ili u konačnici beskvasni oblik kruha poput tortilja odličan je izbor.

Hidratacija je ključna

Jedina tekućina koju i djeca i odrasli trebaju svaki dan jest voda. Sve drugo naš je slobodni izbor. Kad govorimo o vodi, možemo odabrati negaziranu ili prirodnu mineralnu vodu, koje su svakako dobrodošle ljeti jer znojenjem osim vode gubimo elektrolite, natrij, kalij i sve druge vrijedne minerale koje možemo vratiti uz pomoć prirodnih mineralnih voda, poručuje Karmen.

Kako pametno odabrati namirnice Kako pametno odabrati namirnice Foto: Getty Images

Ljeti često zaboravljamo na čaj, ali čaj je idealna tekućina koju možemo piti jer je to tekućina koja rehidrira.

To ne treba biti vruć čaj, već rashlađen, mlak. U zemljama koje su navikle na visoke temperature zapravo je uobičajeno piti mlake tekućine, a ne izrazito hladnu i ledenu vodu jer se dogodi temperaturni šok u tijelu, kaže.

Primjerice, čaj od đumbira ili mente može nas jako osvježiti i rehidrirati, ohladiti iznutra i odličan je izbor za probavu. Također, sjajan je izbor za hidrataciju voda s voćem - s narezanim kriškama limuna, krastavaca, listićima mente, ideja je bezbroj.

Možda će nam biti pomalo teško prijeći na zdravu prehranu nakon što smo duže vrijeme konzumirali nezdravu hranu, ali uz malo strpljenja, pažnje, brige i truda o sebi, lako možemo početi voditi zdrav život. Pogledajte dm-ov podcast i saznajte koja je to hrana i kako nam može koristiti te učiniti naše tijelo zdravim.

 

 

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom dm po najvišim profesionalnim standardima.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju