Sreća nije samo neka usputna emocija koja nas obuzme kada nam sve ide po planu. Sreća je nešto što će može kultivirati, ali i naučiti. Postoje i načini koji nam mogu pomoći da postanemo najsretnija verzija sebe. Njih pet donosimo u nastavku.

1. Prestanite udovoljavati ljudima

Stalno udovoljavati drugima znači, između ostalog, i konstantno pokušavati pogoditi što će se nekome svidjeti i pružati im to čak i na način da potencijalno samom sebi činite štetu.

A ništa ne  "usisava" sreću i radost više od pokušaja da ugodimo drugima makar samom sebi naštetili.

Zato naučite reći "ne". Osoba koja ne može reći "ne" ne može ni istinski i svim srcem reći "da", a reći "ne" onome što ne želimo, što nam ne koristi ostavlja nam mogućnost da kažemo "da" ljudima, mjestima i događajima koji su nam bitni. Jednom kada budete tako funkcionirali u svoj život ćete donijeti gomilu pozitivne energije, zadovoljstva i sreće.

2. Dajte drugima

Iako vam se ovo može učiniti kao klišej, davanje drugima u naš život donosi radost i osjećaj zajedništva.

Istraživanja su primjerice pokazala da nakon što zadovoljimo svoje potrebe, više novca nije u korelaciji s većom srećom. Trošenje novca samo po sebi ne povećava sreću, ali zato trošenje na druge ima značajan utjecaj na povećanje radosti. Dakle, davanje drugima važnije je za sreću od novca.

Nakon što ispunite svoje osnovne potrebe, pokušajte davati nešto i drugima, ali ne na način da očekujete nešto zauzvrat. Promatrajte kako to utječe na vašu razinu sreće, vjerujemo da ćete biti zadovoljni rezultatima.

Slika nije dostupna I baš su dobri: Pet nimalo romantičnih razloga zbog kojih je brak mrak

3. Činite male stvari

Često se dogodi da, kada se uhvatimo za velike ciljeve, u životu propustimo male stvari koje donose veliku sreću. Uvjerimo sebe da su isključivo dobar auto, vlastiti stan, vikendica na moru...stvari koje će nas usrećiti. One to sigurno i mogu učiniti, ali ne zaboravite važnost malih stvari.

Male stvari mogu biti zaslužne za pozitivnu promjenu. Lijepe riječi, smiješak, sitni poklon, popravljanje raspoloženja prijateljici... sve tu to male stvari koje u život mogu donijeti veliku sreću.

4. Budite zahvalni

Provedeno je dosta istraživanja o zahvalnosti i njezinim učincima na sreću. Zahvalnost pozitivno utječe na naše samopouzdanje, kreativnost, zdravlje. Pomaže nam da se opustimo i da bolje spavamo znajući da u našem životu postoje stvari koje su važne.

Zahvalost nam omogućuje da se usredotočimo na širu sliku, da događajima damo značenje. Pomaže nam da lakše prođemo kroz neke teške trenutke. Ako kroz život hodamo zahvalni za određene stvari, lakše ćemo u životu vidjeti ono lijepo i biti sretni.

Sretna žena Otkrijte četiri navike zajedničke najsretnijim ljudima

5. Budite svjesni svoje svrhe

Dobro je vjerovati da smo na ovom planetu s nekom svrhom. Budite je svjesni, a ako je još uvijek tražite - ne odustajte. Ako slijedite svoje ideje, ciljeve, želje... doći ćete do najvećeg zadovoljstva, sreće i ispunjenja.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju