Kako je zadnjih godinu dana sasvim slučajno otkrila svoju ljubav prema uređenju interijera, Mirna Hrkač iz Splita postepeno je, korak po korak, napravila totalni makeover stana. Preuređenje kuhinje bilo joj je najveći izazov, ali zato rezultat nije izostao.

Prateći Instagram i razne emisije o uređenju oslobodila sam svoju kreativnost, upijala nova znanja, ali na kraju sam dala svoj osobni 'touch', onako kako sam ja mislila i kako sam željela da izgleda. Kad sam se odlučila na renovaciju kuhinje znala sam da želim bijelu boju, ali isto tako da želim nešto drugačije na vratnicama kako boja ne bi samo bila bezlična bijela. Tako sam došla na ideju da ju uredim s ukrasnim stiroporom, otkriva Mirna Hrkač iz Splita.

Veličina same kuhinje, bez blagovaonskog prostora, iznosi otprilike osam četvornih metara i stara je 11 godina, a rađena je po mjeri tako da su same vratnice i dalje u jako dobrom stanju te nije bilo potrebe za mijenjanjem iste. Kad si je posložila kakvu boju i ukrasne dodatke želi, krenula je u nabavu materijala i realizaciju. Kupila je samoljepljivu foliju, zlatne ručkice, ukrasni stiropor i drvenu udlagu kako bi rezala stiropor pod kutom od 45 stupnjeva da ljepše izgleda.

Prvi korak bio je kompletno skidanje vratnica. Mirna ih je dobro očistila, a potom lijepila preko njih samoljepljivu foliju, mjerila dužinu same vratnice i novih ručkica te bušila nove rupe za nove ručkice. Na samom kraju je također mjereći odredila veličinu ukrasnog stiropora te ga lijepila na vratnice. Potom je sve ponovno montirala nazad.

Improvizirala sam s donje dvije vratnice na kojima se na starim slikama vidi da imaju drugačije ručkice nego ostali elementi iz razloga što su ta dva elementa imala staklo na sebi. Odlučila sam si pojednostavniti, tako da ne bušim staklo već sam našla okrugle bijele ručkice koje su se po meni jednako dobro uklopile, opisuje kreativna 43-godišnjakinja. Kad su elementi bili obrađeni i montirani, trebalo je osmisliti nove detalje kako bi kuhinja dobila na razigranosti i toplini.

Želja mi je bila da cijela kuhinja odiše detaljima koje volim jer jedina ja provodim najviše vremena u njoj kuhajući (obožavam kuhati i raditi kolače i torte za svoje ukućane) i spremajući i toliko me ispunjavaju ti detalji da naprosto obožavam pripremati u njoj sve od običnog doručka, prve jutarnje kavice, pa ostalog dalje redom, otkriva Mirna. Kupljenu policu na zidu bilo je jako lako montirati tako da je mogla sve odraditi sama bez ikakve pomoći sa strane. Policu je potom ukrasila raznoraznim šalicama u koje je zaljubljenik te ih ima svakakvih i skuplja ih jako dugo.

Volim uvijek imati nešto svoje i drugačije, da i ja i svi koji dođu kod mene uživaju u ispijanju kave ili čaja iz šalica od kojih svaka priča neku svoju priču, dodaje. Svoju preuređenu kuhinju ukrasila je i bijelom klupicom kupljenom s dekoracijama na njoj, kao i šipkom na kojoj se nalaze krpe i tegla s cvijećem. Šipka je bila u zlatnoj boji, međutim kako, bar za sada, nije mijenjala sudoper i slavinu koji su srebrni, zlatna joj se "tukla" sa srebrnom, pa je šipku posprejala sprejom u bijeloj boji.

Odlično izgledaju i u bež boji: 10 kuhinja u boji koja konkurira bijeloj i sivoj Kuhinje u bež boji - 8 Kuhinje u bež boji - 2 Kuhinje u bež boji +9 Kuhinje u bež boji - 6

Kad je sve bilo gotovo i posloženo, malo je reći da sam bila ponosna i oduševljena, najviše zbog toga jer sam znala da sam mogla jednostavno naručiti novu kuhinju i to bi bilo to, ali ja nisam željela 'novu-novu', željela sam 'novu-moju', i upravo zato što je moj rad od početka do kraja, za mene je to moja kuhinja iz snova, kaže Mirna koja sada uživa u svojoj elegantnoj, ali istovremeno veseloj i nježnoj kuhinji razigranoj pastelnim bojama koje su ubile "strogost" i onaj potez "igre na sigurno".

Mirna nam je otkrila i da je u preuređenje kuhinje, sa svim detaljima, uložila sveukupno otprilike 1000 kuna.

U kombinaciji s mojom idejom i radom, za mali novac došla sam do sasvim nove kuhinje, zadovoljno će Mirna Hrkač iz Splita.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju