Obična zlatna ribica, latinskog naziva Carassius auratus, vrlo vjerojatno je jedna od prvih vrsta riba koje su ljudi počeli držati kao kućne ljubimce. Ipak, unatoč njihovoj dugogodišnjoj upotrebi kao ukrasne ribe i opširnom štivu napisanom o njima, mnogi još uvijek nisu dobro upoznati s potrebama zlatnih ribica kada ih se drži kao kućnog ljubimca.

Zlatne ribice mnogi doživljavaju kao ljubimce s minimalnim potrebama, no i one imaju specifične prohtjeve koje treba zadovoljiti.
Jedna od najraširenijih zabluda o zlatnim ribicama jest ta da imaju kratki životni vijek. Uz držanje u odgovarajućim uvjetima i pravilnu brigu, zlatna ribica može živjeti i do dvadeset godina. To prije svega podrazumijeva držanje u pravilnom spremniku.

Sigurno ste često vidjeli zlatne ribice u malim okruglim staklenim posudama, no to je zapravo nepravilno držanje jer je takva posuda premala, a plivanje u krug ribicu može izludjeti te od stresa može i uginuti.

Za zlatnu ribicu najprikladniji spremnik bit će onaj zapremnine 280 do 380 litara. Možda se činijako veliko, ali ovisno o pasmini, Carassius auratus može doseći duljinu i preko trideset centimetara u odrasloj dobi.

Pravilo je početi sa spremnikom zapremine oko 88 litara za svaku zlatnu ribicu, a kako rastu, a mogu narasti između 30 i 60 centimetara, spremnik ćete morati nadograditi. Stoga je najbolje odmah uzeti veći spremnik koji nećete morati mijenjati. Veći spremnik također je važan i zato jer zlatne ribice nisu poznate po svojoj čistoći te često obavljaju veliku nuždu. Kako se taj kruti otpad razgrađuje prirodnim mikrobnim procesima, tako neizbježno troši kisik i stvara otrovne metaboličke nusproizvode kao što je amonijak. U većem spremniku također će biti lakše postaviti adekvatan sustav za filtriranje vode.

Zlatnim ribicama bitna je i određena, stabilna temperatura vode, a grijač vode treba biti postavljen na oko 20 stupnjeva Celzijevih.

Upotreba većeg spremnika također će spriječiti drastične promjene temperature zbog svog velikog volumena.

Zlatne ribice mogu stvarati velike količine otpada, pa će vam trebati snažan filtar za akvarijsku vodu (kao što je filtar za kanister odgovarajuće veličine) kao i redovito čišćenje spremnika. Filteri koji se s vanjske strane pričvrste na spremnik izvrsni su za zlatne ribice, ali moraju biti jako veliki kako bi odradili posao. Ideja je energično filtrirati vodu bez stvaranja pretjerano jakih, lokaliziranih strujanja vode (osobito za manje atletske sorte zlatnih ribica).

Dodatno prozračivanje pomoću difuzora zraka može pomoći u cirkulaciji vode i izmjeni plina. Međutim, te uređaje s određenim vrstama zlatnih ribica treba koristiti vrlo pažljivo. Zlatne ribice vole vodu u kojoj je alkalnost veća od kiselosti, pa je najbolja voda s pH između 7,0 i 7,4.

Zlatne ribice treba hraniti samo s onolikom količinom hrane koju mogu pojesti za dvije do tri minute, jednom ili dva puta dnevno

Unutrašnjost spremnika, u smislu ukrasa, ne zahtijeva pretjeranu pažnju. Šljunak veličine graška (za razliku od pijeska ili sitnijeg šljunka) bit će najbolji za podlogu jer ga ribica neće pojesti kad guta komadiće hrane s dna spremnika. Dekorativni kamen, umjetne biljke i slično bit će lijep ukrasni detalj, ali ih treba koristiti minimalno kako bi ribice imala što više prostora za plivanje. Žive biljke moraju se koristiti s oprezom jer je poznato da zlatne ribice konzumiraju sve osim najtvrđih ili najmanje ukusnih vrsta, pa možete probati s biljkama poput anubiasa ili java paprati.

Pravilna prehrana također je od vitalnog značaja za zlatnu ribicu. Zlatne ribice su svejedi, pojest će gotovo sve što im date, ali treba uzeti u obzir da nije sva hrana jednaka. Zlatne ribice imaju najviše koristi od hrane s visokim udjelom ugljikohidrata i proteina. Držite se kvalitetne, posebno formulirane prehrane za zlatne ribice uz povremeno davanje poslastica. I nemojte pretjerivati!

Zlatne ribice izuzetno su proždrljive i jednostavno ne znaju prestati jesti što znači da će pretjerati i naštetiti sebi ako im date previše hrane.

Prekomjerno hranjenje također može zaprljati vodu što će također naštetiti zlatnoj ribici. Ribice trebate hraniti samo s onolikom količinom hrane koju mogu pojesti za dvije do tri minute, jednom ili dva puta dnevno.

Hranite li svoju zlatnu ribicu hranom u obliku pahuljica, trebali biste je prethodno namočiti. Napunite šalicu s malo vode iz spremnika, stavite u nju malo hrane za ribicu i vrtite je u šalici kako bi se namočila. Sadržaj šalice zatim možete baciti u spremnik i tako će vaša ljubimica dobiti pravilno pripremljenu hranu.

Slika nije dostupna Okruglasti mali šarmeri: Kako pravilno brinuti o krhkim zamorčićima

Papigica tigrica Papigica tigrica: Zanimljiva i tako simpatična ljubimica koja "konkurira" i psima i mačkama

Zlatne ribice miroljubive su životinje koje toleriraju ili čak uživaju u međusobnom društvu te ih je bitno držati u pravilnom broju. Za početak važno je ne uzeti previše zlatnih ribica odjednom. Iako mnoge prekrasne vrste zlatnih ribica otežavaju odabir samo nekoliko jedinki, važno je imati na umu da što je akvarij puniji, to ćete potrošiti više vremena i novca na čišćenje.

Ne smijete dodati više od jedne ribice na 90 do 130 litara volumena spremnika. Nove jedinke polako dodavajte zajednici; počnite s jednom, a zatim dodajte jednu po jednu (na primjer, jednu novu ribicu svaki mjesec) kako biste sigurno procjenjivali promjene u čistoći spremnika.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju