Zbog njihove živahnosti, znatiželje i simpatičnosti, papige tigrice opisuje se i kao najrazdraganija i najveselija bića, pa ne čudi da su po popularnosti treći najzastupljeniji kućni ljubimci, nakon mačaka i pasa. Ljupka i dobroćudna tigrica lako priraste srcu, a zbog njezine velike društvenosti najbolje ih je imati u paru.

Naime, tigrice su jedna drugoj najbolje društvo koje ne mogu zamijeniti ogledalo, plastična ptica, pa ni čovjek. Ne vole biti same, pa kako bi bila najzadovoljnije preporuka je imati barem dvije tigrice kako bi si uvijek pravile društvo i kako im ne bi bilo dosadno. Kad su tigrice u paru teže ih je dresirati, jer manje pažnje obraćaju na svog vlasnika, ali možete biti sigurni da će vaše ljubimice tada biti najsretnije, pa i zdravije jer se zbog usamljenosti ova papigica može i razboljeti.

Tigrice je u pravilu, uz dovoljno pažnje i strpljenja, lako pripitomiti te mogu naučiti nekoliko riječi, a dokazano je da se lakše privikavaju na žene i djecu nego na muškarce, vjerojatno zato jer žene i djeca imaju više i nježnije glasove, što papige podsjeća na njihov cvrkut.

Papigica tigrica je uz mačku najzastupljeniji kućni ljubimac na svijetu - 1
Tigrice obožavaju društvo i najbolje ih je imati barem dvije (Foto: Getty Images)

Pradomovina tigrica je Australija gdje i danas žive u brojnim jatima. U divljini se ne mogu vidjeti tigrice u primjerice plavo-bijeloj kombinaciji boja jer je jedina prirodna boja tigrice u divljini varijacija zelene ili žute. Sve druge boje stvorene su genetskom mutacijom s ciljem uzgoja i prodaje tigrica, ali i takve ptice su potpuno zdrave i u redu. U prosjeku žive 10 do 14 godina te su vrlo pitoma, živahna i znatiželjna bića. Idealni su kućni ljubimci za djecu iznad osam godina, a bolje ih je izbjeći ako u domu već imate mačku jer poznato je da su macama ptice plijen.

Tigrici je potrebno osigurati prostranu krletku u kojoj će vaša ptičica moći slobodno raširiti krila, te u njega staviti prečkice, hranilicu i pojilicu. Uz to savite i igračke poput ljestvi, zvonca i ljuljačke jer tigrice su poznate i po svojoj razigranosti pa otud i nadimak pernati cirkusanti jer svoje vlasnike često zabavljaju vratolomijama koje izvode.

Tigrici je potrebno i svakodnevno puštanje iz krletke kako bi mogla letjeti i zadovoljiti svoju prirodnu potrebu. Naravno, pritom pazite da su vrata i prozori zatvoreni, te po mogućnosti navučeni zastori kako se ne bi zalijetala u prozore. Jedan od najvećih neprijatelja tigrice je propuh koji joj može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme zbog čega kavez ne smije biti na propuhu, ali isto tako ni izložen direktnoj sunčevoj svjetlosti. Najbolje ga je smjestiti u prostoriju gdje i vi provodite najviše vremena kada se kod kuće, primjerice u dnevnu sobu, a ne u hodnik ili kupaonicu. Za ljetnih mjeseci svojoj papigici u krletci osigurajte i "bazenčić" s vodom u kojem se može kupati jer tigrice obožavaju vodu i rado će se bućnuti kako bi se osvježile.

Ljubimci za poželjeti: Deset najpopularnijih pasmina srednje veličine

Osnovna prehrana papigice tigrice sastoji se od različitih vrsta sitnog sjemenja. Idealno je kupiti hranu koja sadrži mješavinu različitih vrsta sjemenja (proso, zob, svjetlo sjeme, ljušteni bar, konoplja, pšenica), s vitaminsko mineralnim dodatkom. Uz osnovnu hranu, papigicama treba povremeno ponuditi bar u klasu, tzv. "ptičji kolač" kojeg obožavaju. Jako vole i sipinu kost na kojoj bruse kljun što je potrebno jer im kljun stalno raste i trebaju ga trošiti.

Od voća, papigici povremeno možete dati komadić jabuke, kruške, agruma ili koštunjavog voća (košticu je najbolje izvaditi). Mrkva, peršin, celer, rajčica i paprika opcije su što se tiče povrća koje treba biti sirovo, dobro oprano i suho.

Papigica tigrica je uz mačku najzastupljeniji kućni ljubimac na svijetu - 2
Tigrice su vrlo živahne, znatiželjne, dobroćudne i zabavne (Foto: Getty Images)

Nabavite li tigricu, možete biti sigurni da imate ljubimicu koja će vam uljepšavati svaki dan, pa i nasmijati vas i biti izvrsno društvo, a uz dovoljno strpljenja i truda, kada se dovoljno opusti i privikne na vas, vaša papigica tigrica voljet će i da je podragate.