Zbog njihove živahnosti, znatiželje i simpatičnosti papige tigrice opisuje se i kao najrazdraganija i najveselija bića, pa ne čudi da su po popularnosti treći najzastupljeniji kućni ljubimci, nakon mačaka i pasa. Ljupka i dobroćudna tigrica lako priraste srcu, a zbog njezine velike društvenosti najbolje ih je imati u paru.

Naime, tigrice su jedna drugoj najbolje društvo, koje ne mogu zamijeniti ogledalo, plastična ptica, pa ni čovjek. Ne vole biti same, pa da bi bila najzadovoljnija, preporuka je imati barem dvije tigrice kako bi si uvijek pravile društvo i kako im ne bi bilo dosadno.

Kad su tigrice u paru, teže ih je dresirati jer manje pažnje obraćaju na svog vlasnika, ali možete biti sigurni da će vaše ljubimice tada biti najsretnije, pa i zdravije jer se zbog usamljenosti ova papigica može i razboljeti.

Tigrice je, u pravilu, uz dovoljno pažnje i strpljenja lako pripitomiti te mogu naučiti nekoliko riječi, a dokazano je da se lakše privikavaju na žene i djecu nego na muškarce, vjerojatno zato što žene i djeca imaju više i nježnije glasove, što papige podsjeća na njihov cvrkut.

Pradomovina tigrica je Australija, gdje i danas žive u brojnim jatima. U divljini se ne mogu vidjeti tigrice u, primjerice, plavo-bijeloj kombinaciji boja jer je jedina prirodna boja tigrice u divljini varijacija zelene ili žute. Sve druge boje stvorene su genetskom mutacijom s ciljem uzgoja i prodaje tigrica, ali i takve ptice su potpuno zdrave i u redu.

U prosjeku žive 10 do 14 godina te su vrlo pitoma, živahna i znatiželjna bića. Idealni su kućni ljubimci za djecu stariju od osam godina, a bolje ih je izbjeći ako u domu već imate mačku jer poznato je da su macama ptice plijen.

Kamo smjestiti krletku?

Tigrici je potrebno osigurati prostranu krletku, u kojoj će vaša ptičica moći slobodno raširiti krila, te u nju staviti prečkice, hranilicu i pojilicu. Uz to savite i igračke poput ljestvi, zvonca i ljuljačke jer tigrice su poznate i po svojoj razigranosti, pa otud i nadimak pernati cirkusanti jer svoje vlasnike često zabavljaju vratolomijama koje izvode.

Tigrici je potrebno i svakodnevno puštanje iz krletke kako bi mogla letjeti i zadovoljiti svoju prirodnu potrebu. Naravno, pritom pazite da su vrata i prozori zatvoreni te po mogućnosti navučeni zastori kako se ne bi zalijetala u prozore.

Jedan od najvećih neprijatelja tigrice je propuh, koji joj može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme, zbog čega krletka ne smije biti na propuhu, ali isto tako ni izložena direktnoj sunčevoj svjetlosti.

Najbolje ju je smjestiti u prostoriju gdje i vi provodite najviše vremena kada ste kod kuće, primjerice u dnevnu sobu, a ne u hodnik ili kupaonicu. Za ljetnih mjeseci svojoj papigici u krletci osigurajte i "bazenčić" s vodom u kojem se može kupati jer tigrice obožavaju vodu i rado će se bućnuti kako bi se osvježile.

Slika nije dostupna "Ljubimci donori": Baza koja pomaže kada vaš pas treba transfuziju krvi

Slika nije dostupna 10 pasmina koje najbolje podnose hladnoću

Osnovna prehrana papigice tigrice sastoji se od različitih vrsta sitnog sjemenja. Idealno je kupiti hranu koja sadrži mješavinu različitih vrsta sjemenja (proso, zob, svjetlo sjeme, ljušteni bar, konoplja, pšenica), s vitaminsko mineralnim dodatkom. Uz osnovnu hranu, papigicama treba povremeno ponuditi bar u klasu, tzv. "ptičji kolač", koji obožavaju. Jako vole i sipinu kost, na kojoj bruse kljun, što je potrebno jer im kljun stalno raste i trebaju ga trošiti.

Od voća, papigici povremeno možete dati komadić jabuke, kruške, agruma ili koštunjavog voća (košticu je najbolje izvaditi). Mrkva, peršin, celer, rajčica i paprika opcije su što se tiče povrća, koje treba biti sirovo, dobro oprano i suho.

Nabavite li tigricu, možete biti sigurni da imate ljubimicu koja će vam uljepšavati svaki dan, pa i nasmijati vas i biti izvrsno društvo, a uz dovoljno strpljenja i truda, kada se dovoljno opusti i privikne na vas, vaša papigica tigrica voljet će i da je podragate.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju